Haberler

Kara Parayla Mücadelede Suriye ile İşbirliği

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (Masak) ile Suriye'nin Yetkili Otoritesi Cmlc Arasında Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine İlişkin İmzalanan Mutabakat Muhtırası, Bakanlar Kurulu Kararıyla Yürürlüğe Konuldu.

Türkiye ile Suriye, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili finansal istihbarat değişimi konusunda işbirliğine gidecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Suriye Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Komisyonu (CMLC) arasında kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili finansal istihbarat değişiminde işbirliğine ilişkin imzalanan mutabakat muhtırası, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konuldu. Muhtıra, 15 Şubat 2008 tarihinde Ankara'da ve 30 Temmuz 2008'de Şam'da iki nüsha halinde imzalanmıştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan söz konusu muhtıraya göre, yetkili makamlar, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından kuşku duyulan kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olacak bilgiyi, kendiliğinden veya talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacaklar.

Yetkili makamlar arasındaki işbirliği ve bilgi değişimi Yetkili makamların ulusal yasal sistemlerine uygun olarak yapılacak.

Her bir yetkili makamdan elde edilen bilgi ve belgeler, bilgiyi veren makamdan önceden izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak.

Yetkili makamlar, her bir yetkili makamdan elde edilen herhangi bir bilgi veya belgenin, bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin almaksızın bu muhtırada ifade edilen amaçlar dışında kullanılmasına veya yayınlanmasına izin vermeyecek.

Kara para aklamaya kaynaklık eden öncül suçlarda, kara para aklama ve terörizmin finansmanı suçlarında herhangi bir değişiklik olduğunda, durum derhal diğer yetkili makama bildirilecek.

Mutabakat muhtırasının uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak. Bilgiler, bilgiyi alan yetkili makamın ulusal kaynaklarından elde ettiği benzer bilgilerde olduğu gibi ulusal mevzuatının öngördüğü resmi gizliliğe tabi olacak ve aynı gizlilik içinde korunacak.

Yetkili makamlar bu mutabakat muhtırasının onaylandığını nota değişimi ile bildirecekler ve muhtıra son bildirim tarihinde yürürlüğe girecek. (ANKA)

(ES/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title