Haberler

Kadir Has Üçüncü Nesil Üniversite ile Çıtayı Daha Yükseltti

Güncelleme:

Kadir Has Üniversitesi "üçüncü nesil üniversite" kavramı ile yeni vizyonunu çizdi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Bugün üniversiteler eğitim ve araştırma çalışmaları kadar toplumdaki ve dünyadaki gelişmeleri sürekli izleyen, gelişmelere, önceden tahmin ederek yeni açılımlar tasarlayan, yenilikler geliştiren ve öncülük eden, yaşamın her alanında toplumun nabzını tutarak sosyal projeler üreten, topluma ve insanlığa katkı sağlayan kurumlar olarak şekilleniyorlar" dedi.

Kadir Has Üniversitesi 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılışı ünlü sosyolog, yazar ve aktivist Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Todd Gitlin'in katılımı ile 19 Kasım Çarşamba Günü Cibali Kampüsü'nde düzenlenen tören ile gerçekleşti.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışta, Prof. Dr. Todd Gitlin "Direniş Hareketlerinin Gücü ve Sınırları" konulu bir konuşma yaptı.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK ÜNİVERSİTE

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, açılışta yaptığı konuşmada, içinde bulunduğumuz dünyada, tarihin hiçbir döneminde görülmedik ölçüde bilginin ve bilimin gerçeğinin yaşandığına dikkat çekerek, "Bugün üçüncü kuşak üniversite gerçeğiyle karşı karşıyayız. Öğrenmeyi öğrenen insan yetiştirme amacını güden, mesleklerin dar kalıpları içine sığmayan, yaratıcılığı bir özgürlük olarak kullanan ve onunla kuyruklu yıldızları keşfeden insanlar üniversitelerin çocuklarıdır. Ben de bu vesileyle, bu amaçla eğitim veren Kadir Has Üniversitesinin birer kuyruklu yıldız olan öğrencilerini, hocalarını ve tüm konuklarımızı bir kere daha selamlıyorum" dedi.

DEĞİŞEN DÜNYAYI YAKALAYAN VİZYON

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ülkemizde, bölgemizde ve dünyada her alanda çok önemli değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığı tarihi bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Ülkelerin kalkınmasındaki en önemli faktör olan eğitimin, özellikle de yüksek öğretimin, bu değişimin dışında kalması, gelişmelerden etkilenmemesi mümkün değil" dedi. Yüksek öğretim sisteminin de baş döndürücü bir dönüşüm ve değişim sürecinden geçtiğini vurgulayan Aydın, "Öğrenme ve öğretme yöntemleri, öğreten-öğrenen ilişkisi, bilginin yorumlanma teknikleri, kısaca üniversite kavramına dair her şey hızlı bir evrimden geçiyor. Aynı zamanda tüm dünyada yüksek eğitimine olan talep ve yüksek eğitimden beklentiler artıyor. Üniversiteleri artık sadece basit anlamda eğitim veren, diploma kazandıran ya da araştırma yapan kurumlar olarak tanımlamak çok kısıtlayıcı ve dar bir yaklaşım olur" diye konuştu.

Aydın, şöyle devam etti: "Akademik ve idari personelimizi öğrenci memnuniyetini artırma yönünde evrilmeye teşvik ediyoruz. Akademik ve idari kadromuzu her yıl alanlarında saygın isimlerle güçlendirerek, bir bütün olarak daha çok üretmeye, daha iyi eğitim vermeye ve daha çok memnuniyet elde etmeye gayret ediyoruz. Eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet süreçlerinin birbirleriyle dengeli bir şekilde gelişerek, her yıl bir öncekinden daha ileri düzeye taşınmasına özel önem veriyoruz. Uluslararası işbirliği çalışmalarımızla öğrencilerimize farklı ülkelerde eğitim olanakları sunarak ve giderek artan sayıda yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yaparak, uluslararası bir eğitim kurumu olma yolunda ilerliyoruz. Sektörel işbirliklerimizi geliştirerek, öğrencilerimizi daha üniversite sıralarındayken iş hayatıyla tanıştırıyoruz. Toplumsal yaşamın her alanına dokunan araştırmalar ve sosyal projeler gerçekleştiriyor, bunların sonuçlarını paydaşlarımızla paylaşıyoruz. Bütün bunları yaparken akademik özgürlükleri, insan haklarını, fırsat eşitliğini, etik, kültürel, manevi değerlere saygıyı vazgeçilmez ve bizi biz yapan temel ilkeler olarak benimsiyoruz."

Aydın sözlerini şöyle tamamladı: "Bu akademik yılda da geçmiş yılların tecrübelerinin ışığında, kendimizi sürekli gözden geçirerek ve yenileyerek önümüzdeki yüksek hedeflere ulaşmak için değerli çalışma arkadaşlarımla birlikte azimle çalışmaya devam edeceğiz. Daha üst düzey bir akademik çerçeve, daha çok bilimsel çalışma, daha çok araştırma-geliştirme faaliyeti ve daha çok sosyal proje ile adımızdan söz ettirmeyi sürdüreceğiz."

17 YILDA BÜYÜK GELİŞİM

Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has da yaptığı konuşmada bir üniversitenin, mezunlarının iş hayatına girme oranı ve akademik yapının gücü ile belirlenen iki önemli unsuru olduğunun altını çizerek, Kadir Has Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana geçen 17 yıl içinde sayıları 10 bine ulaşan mezunlarının yüzde 90'ının aktif olarak iş hayatında yer aldığını belirtti. Nuri Has şöyle devam etti: "Fakültelerimizin seçkin öğretim üyelerinin liderlik ettiği pek çok akademik proje, başta TÜBİTAK olmak üzere, yerli ve yabancı kurumlarca destekleniyor. Üniversitemiz öğretim üyeleri arasında son 5 yıl içinde 'Profesör Doktor' unvanına ulaşanların sayısı %40; 'Doçent Doktor' unvanına ulaşanların sayısı da tam %120 arttı. İşte tüm bu kriterler üniversitemizin başarılarını arttırarak yoluna devam ettirdiğini gösteriyor" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Aydın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title