Haberler

İstanbul: Tarihte Yarın

Tarihte 12 Haziran'da meydana gelen önemli olayların kronolojik sıralaması şöyle:

Tarihte 12 Haziran'da meydana gelen önemli olayların kronolojik sıralaması şöyle:

"- 12 Haziran 1919 Alaşehir'de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı.

- 12 Haziran 1926 Genç Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupalılar'a tanıtmak amacıyla 'yüzer sergi' haline dönüştürülen Karadeniz Gemisi İstanbul'dan hareket etti. İsveç'e kadar gidip dönecek olan gemide yerli ürünler ve çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği ve geminin uğradığı limanlarda halkın ziyaretine açılacağı açıklandı.

- 12 Haziran 1939 3645 sayılı kanunla İstanbul Elektrik, Tünel ve Tramvay İdaresi kuruldu.

- 12 Haziran 1940 Ankara Hükümeti, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'nda savaş dışı kalacağını açıkladı. Bakanlar Kurulu kararı açıklanırken, aynı zamanda Türkiye'nin İtalya ile ticari ilişkilerinin kesildiği de bildirildi.

- 12 Haziran 1959 Tavşanlı-Tunçbilek demiryolunun devletleştirilmesini öngören yasa kabul edildi.

- 12 Haziran 1960 TBMM feshedildi. 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi, TBMM'nin tüm hak, yetki ve görevlerini üzerine aldığını açıkladı.

- 12 Haziran 1967 Kalkınma Planı gereğince İzmir'de yapılması öngörülen 4. rafineri yapım antlaşması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, Sovyetler Birliği yetkilileriyle imzalandı. Yapılacak rafinerinin yılda 3 milyon ton ham petrol işleyeceği açıklandı.

- 12 Haziran 1967 Atlas Halıcılık A.Ş. kurularak Kayseri'de faaliyete geçti.

- 12 Haziran 1970 Sendikalar Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Millet Meclisi'nde görüşülerek kabul edildi. Yeni tasarının getirdiği bazı önemli yenilikler şöyle sıralandı: Hademeler, kapıcılar, temizlik işçileri gibi D cetvelinden maaş alan devlet personeli işçi sayılacak. Sendika kurabilmek için o işkolunda en az 3 yıl çalışma şartı konuluyor. Sendikadan ayrılma noter vasıtasıyla olacak. Sendika genel kurulları iki yerine üç yılda bir toplanacak. Sendikalar fonlarının yüzde 30'unu aşmamak üzere yatırım yapabilecek, ancak bunun iznini de konfederasyon verecek. Sendika yöneticileri mal bildirimine tabi olacak.

- 12 Haziran 1973 Ege Plastik İzmir'de kuruldu. Kuruluşun çeşitli tipte inşaat ve zirai boru üreteceği açıklandı.

- 12 Haziran 1974 TRT, Eurovision'un aktif üyesi oldu.

- 12 Haziran 1976 Türkiye'nin Mayıs ayı sonuna kadar 180 milyon dolarlık dış kredi kullandığı açıklandı.

- 12 Haziran 1976 Yurt dışında döviz ödeme hesabı açtıranların, yurda izinli gelirken kesin dönüşe gerek kalmadan istedikleri otomobili getirebilecekleri açıklandı. Otomobil ithalatının yapılması için döviz ödeme hesabında tutulması gereken meblağın 20 bin mark olduğu belirtildi.

- 12 Haziran 1976 Kayseri'de kurulan çinko-kurşun fabrikası Başbakan Süleyman Demirel tarafından üretime açıldı.

- 12 Haziran 1984 Foto Muhabirleri Derneği kuruldu.

- 12 Haziran 1984 Urfa'nın adının 'Şanlıurfa' olarak değiştirilmesini öngören yasa önerisi TBMM'de kabul edildi.

- 12 Haziran 1984 Can Tekstil Entegre Tesisleri San. Tic A.Ş. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde kuruldu. Tesiste, kumaş iplik ve konfeksiyon üretileceği açıklandı.

- 12 Haziran 1991 Enka'nın, Moskova'da 1989 yılında yapımına başladığı bin yataklı hastane açıldı. Hastanenin, tıbbi cihazlar da dahil 88 milyon dolara mal oldu. Bu arada Enka'nın 740 konutluk bir inşaat ihalesi daha kazandığı açıklandı.

- 12 Haziran 1996 Habitat II Konferansı'nda Liderler Zirvesi yapıldı. Zirveye Pakistan Başbakanı Benazir Butto, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ve İsrail Cumhurbaşkanı Weizman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet adamı katıldı.

- 12 Haziran 2001 Gümrük İşbirliği Komitesi'nin 27. dönem toplantısı yapıldı.

- 12 Haziran 2002 Bingöl'de operasyona çıkan askeri birliğin üzerine yıldırım düştü. 1 er öldü, 9 er yaralandı.

- 12 Haziran 2002 Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, RTÜK Yasası'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada, RTÜK üyelerinin seçimini düzenleyen maddenin de aralarında bulunduğu bazı maddelerin yürürlüğünü durdurdu".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title