Haberler

İnternetten Yapılan Alışverişlerin Püf Noktası

Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğünce internet ya da telefonla yapılacak alışverişlerde dikkati olunması konusunda uyarı yapıldı.

Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğünce internet ya da telefonla yapılacak alışverişlerde dikkati olunması konusunda uyarı yapıldı.

İl müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, alışveriş yapılması düşünülen internet sitesi hakkında ön araştırma yapmanın, site üzerinde satıcının ticari unvanını, açık adresi ve diğer iletişim bilgilerini kontrol etmenin hem güvenilir satıcıdan alışveriş yapmak hem de mağduriyet yaşanması halinde hak arama yoluna başvuruda kolaylık sağlayacağı bildirildi.

İnternet veya telefon üzerinden alışveriş yapmadan önce, mutlaka fiyat araştırması yapılması, ürünün yaklaşık fiyatı ile ilgili önceden bilgiler edinilmesi ve eğer ürüne ait bir açıklama ya da fiyatla ilgili bir iddia gerçekçi değilse alışverişin tercih edilmemesi uyarısının yapıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Tüketici mesafeli sözleşmede 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu süre eğer mal satın alınacak ise mal tesliminden itibaren, hizmet satın alınacak ise hizmet sözleşmesinin kurulduğu andan itibaren başlar. Bunun yanı sıra sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de her zaman cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. İnternet veya telefon üzerinden yapılan alışverişlerde taahhüt edilen bir süre yoksa en geç 30 gün içinde satıcı malınızı göndermek zorundadır. Eğer bu sürede mal gönderilmezse, sözleşmeyi feshetme ve 14 gün içinde yasal faiziyle birlikte tüm ödemelerinizi geri alma hakkına sahipsiniz. Ancak, sipariş konusu mal ya da hizmet ediminin yerine getirilmesinin imkansızlaştığı hallerde satıcı bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 3 gün içinde tarafınıza yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla durumu bildirmesi, varsa teslimat masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri bildirim tarihinden itibaren en geç 14 gün içinde iade etmesi zorunludur. Malın stokta bulunmaması imkansızlaşma sayılmayacaktır."

Açıklamada, tüketicilerin uyuşmazlığın parasal değerine göre illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan tüketici hakem heyetlerine ve adliyelerde bulunan Tüketici Mahkemelerine uyuşmazlığın çözümü için başvurabileceği kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title