Haberler

Himmet"İ Şirket Parası Gibi Gizlemişler

MEHMET EMİN GÜRBÜZ/EMRE AYVAZ - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, "himmet" adı altında toplanan paraların iş adamları vasıtasıyla bankalara, buradan da örgüte aktarıldığı belirtildi.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ/EMRE AYVAZ - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, "himmet" adı altında toplanan paraların iş adamları vasıtasıyla bankalara, buradan da örgüte aktarıldığı belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven tarafından, aralarında sözde "Bolu Düzce Sıkıyönetim Komutanı" olarak adı geçen, eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer'in de bulunduğu meslekten ihraç edilen 10 askeri personel hakkında, Anayasanın 309/1 ve 314/2 maddeleri uyarınca "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla hazırlanan 70 sayfalık iddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, tutuklu sanıklar Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Yüzbaşı M.G, Üsteğmen M.G, Üsteğmen İ.A, Üsteğmen B.C, Üsteğmen V.S, Teğmen Ü.B. ve emekli Astsubay A.Ü. hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, "himmet" adı altında toplanan paraların örgüte nasıl aktarıldığına ilişkin tespitler yer aldı.

İddianamede, FETÖ'nün kurumsal gelirlerini sisteme sokmada herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadığı belirtildi.

Şirket, banka gibi yasal bir zeminde kurulan kuruluşların elde ettikleri kazançları sisteme soktuğu vurgulanan iddianamede, "Vakıf adı altında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için ise vakıflar için tanınan vergi muafiyetlerinden yararlanılmakta, bir kısım para 'bağış' adı altında söz konusu vakıflara verilmektedir." ifadelerine yer verildi.

İddianamede, örgütün, "himmet" adı altında toplanan paraları sisteme sokulması yönünde sıkıntı çektiği vurgulanarak, "Çünkü hayır sahibi şahıslardan alınan paraların doğrudan il ve ilçe sorumlusunda toplanması, hem saklanması hem de nereden bulduğunun sorulması durumunda sıkıntı yaratabilecek hususlardır." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Örgüt ise bu sorunu, topladığı parayı, kendisine bağlılığı konusunda şüphe duymadığı ve güvendiği iş adamlarına vermekte bulmuştur." denilen iddianamede, "Toplanan paralar, belirlenen iş adamlarına verilmekte, iş adamları da bu parayı kendi parası gibi muhafaza etmektedir. Bu sayede zaten maddi durumu yerinde olan iş adamı gerektiğinde o parayı kendi parasıymış gibi bankaya yatırabilmekte, hem de örgütün o parayla ilgisi olduğuna dair resmiyete dökülebilecek bir sorun ortadan kaldırılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

"Kardeş şehir", "kardeş ülke" uygulaması

İddianamede, iş adamlarından toplanan paraların bir kısmının bulunan yerleşim yerindeki örgüt kurumlarının ihtiyaçları için harcandığı, fazla paranın ise İstanbul'daki merkeze yönlendirildiği vurgulanarak, mali yönden sıkıntı yaşayan bölgeler içinse "kardeş şehir" ya da "kardeş ülke" uygulaması ile bölgeler arasında karşılıklı destek sağlandığı kaydedildi.

Örgütün şahıslardan topladığı parayı sorunsuz bir şekilde sisteme sokma yöntemlerinden birinin de kamuya yararlı dernek statüsünde bulunan "Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği" gibi kurumlar olduğu belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu derneklere yapılan bağışlar, vergiden muaf olduğu için şahıslar ya da kurumlar bu derneklere istedikleri miktarda para bağışlayıp bu parayı da aynı zamanda devlete ödediği vergiden düşebilmektedirler. Derneğe yatırılan parayla da 'kamusal hizmet' adı altında kolayca çalışmalar yürütülebilmektedir."

İddianamede, biriken paranın sisteme holdingler üzerinden sokulduğu ifade edilerek, "Bu konuda iki büyük sermaye şirketlerinden oluşan Kaynak ve Koza-İpek Holdingler kaynağı belirsiz paranın toplanıp örgüte sermaye haline getirilmektedir. Örgütün kaynağı himmet olan paraları sisteme sokmakta kullandığı bazı yöntemler, çantayla taşıma, yurt dışına yapılan havaleler, bir kurum hesabına para transferi, telif ödemesi, holding ve şirketlere sermaye yapılması şeklinde gerçekleşmektedir. Örgütün yurt dışına para çıkarmada kullandığı temel yöntem çantalarla kuryenin para taşımasıdır." denildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Yurtseven Düzce Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title