Haberler

Gaziantep baklavasına yüzde 30 zam: Kilo fiyatı 850 lira oldu

Güncelleme:

Şerbetli tatlıların başında gelen Gaziantep baklavası da yeni yıl zamlarından etkilendi. Yüzde 30 zammın ardından kilogram fiyatı 850 liraya yükselen baklavayla ilgili Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, vatandaşlardan duyarlılık istedi.

Gaziantep'in önde gelen tatlarından olan baklavanın fiyatına yapılan yüzde 30'luk zam sonrası kilogram fiyatı 850 liraya yükseldi. Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, zammın nedenini maliyetlerdeki artış olarak gösterirken vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.

Baklavadaki malzeme ve işçilik maliyetlerindeki artışın sonrası Gaziantep Ticaret Odası'na bağlı birinci sınıf baklava üretimi yapan işletmeler yüzde 30 zam yapma kararı aldı. Gelişmeyle ilgili konuşan Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, baklava kilogram fiyatının 850 lira ile bin lira arasında değiştiğini söyledi.

"ZAM KAÇINILMAZDI"

2023 yılı içinde baklava üretiminde kullanılan iç fıstık, sade yağ ve şekere yüzde 150 oranlarında zam uygulandığını ve baklava fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu belirten Akıncıoğlu, "Daha önce birinci sınıf dediğimiz baklava türüne göre 650 lira ile 850 lira arasında satılıyordu. Yeni zamların ardından fiyatlar 850 ile bin lira bandına yükseldi. Yaklaşık yüzde 30 oranında bir zam aldık. Bu zam beklenilen ve kaçınılmaz bir şeydi. Çünkü hem emtia ürünlerine hem de asgari ücretlere gelen zamların ardından bu fiyatlar kaçınılmaz oldu. Şu anda en büyük zammı işçilik aldı. Birinci sınıf Gaziantep baklavası üretiyoruz ve kullanılan ürünlerin fiyatı düşünüldüğünde bu fiyatların altında baklava satılması mümkün değil" diye konuştu.

"MERDİVEN ALTI ÜRETİMLERDE FİYATLAR DİP SEVİYEDE"

Akıncıoğlu, merdiven altı olarak tabir edilen kalitesiz baklava üretimi yapılan yerlerde fiyatların çok dip seviyelerde olduğunu ancak buralardan alınacak baklavaların insan sağlığı için risk oluşturduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Birinci sınıf baklava üretimi yapan işletmeler ticaret odasına bağlı olarak faaliyet sürdürüyor. Bu kapsamda üretim yapan esnaflarımız her şeyin en kalitelisini kullanmak zorunda. Baklavalarımızda birinci sınıf fıstık, sadeyağ kullanılıyor. Bunların maliyeti de yüksek. Baklava fabrikasyon bir ürün değil. Baklavaları ustalarımız adeta bir sanat eseri gibi işliyor. Bu bir ekip işi. Her kademede ayrı bir ustanın çalışması gerekiyor. Bu kadar çalışan ekip de yine ister istemez baklava fiyatlarına yansıyor. Farklı malzemelerle daha düşük maliyetlerle baklava üreten tatlıcı işletmeler var ancak biz birinci sınıf baklava üretimi yaptığımız için kaliteden ödün veremeyiz.

"HALKIMIZ BİZLERİ ANLAYIŞLA KARŞILAYACAK"

Bugün 200 liraya da baklava var 800 liraya da baklava var. Merdiven altı üretilen ya da fabrikasyon tarzda üretim yapan işletmeler de var. Buralarda üretilen baklavalara çok da itibar edilmemesi gerekiyor çünkü insan sağlığı açısından içinde bulunmaması gereken maddeler yer alabiliyor. Bu durum birinci sınıf baklava üretimi yapan biz esnafları sıkıntıya soktuğu gibi vatandaşın da sağlığını tehlikeye atıyor.

Fiyatların yükselmesi ister istemez satışlara olumsuz olarak yansıdı. Ama insanlarımız kaliteli bir baklavanın maliyetli olduğunu çok iyi biliyor. İçinde bulunulan ekonomik durum da göz önüne alındığında halkımızın bizleri de anlayışla karşılayacağını düşünüyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Ticaret Odası Gaziantep Zam Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (9)

Ütopik Yorumcu:

ulan 800 tl ye nasıl baklava yenilecek sizin yüzünüzden isanlar o merdiven altı üretim yapanlardanm almak zorunda kalıyor elinizde patlar kimsede almaz durumu iyi olan dışında

35
4
yanıtYanıtla
Sezgin Avcı:

Güllüoğlu, Belkıs gibi tatlicilarda 800 TL bile bulamazsın orada fiyat 1200-1300 tl

yanıt14
yanıt3
Halil Yarbaşı:

1 kğ baklavanın maliyeti 250 TL oda en kralını yaparsan nedir bu 850 TL devlet yetkilileri ne iş yapıyor neden bunlardan hesap sormuyor yeter artık bu kadar fırsatçılık devletin demir yumruğu bunların kafasına insin artık

33
2
yanıtYanıtla
Sezgin Avcı:

Pasta yeriz bizde

21
2
yanıtYanıtla
mahalle sakini:

O zaman günde 1 kilo değil yarım kilo yeriz sorun değil.

10
12
yanıtYanıtla
Sezgin Avcı:

Kilo aldırıyor zaten dimi kardeşim

yanıt16
yanıt2
MASARİ:

Demekki alıcı buluyor müşterisi var

4
3
yanıtYanıtla
no NAME:

bu antepli lokantacı ve baklavacılar artık sasırdı.. son 3-5 senede tozuttular oncesınde uygun fıyatlıydı.. normal oldu.. pahalı oldu yetmedı kazık oldu hepsı bır kac sene içinde oldu

4
0
yanıtYanıtla
White Turk:

1 kg baklavada 600 gram un 300 gr şeker 100 gram fıstık olur. Maliyeti pişirmesiyle beraber 200 TL yi geçmez. Merdiven altı diye ucuza satanları aşağılamayın 300 TL nin üzerindeki her baklava alınır yenir. Antep'in 60km batısında maaşta en pahalı baklava 370 TL dır.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title