Haberler

Egeli İhracatçılar Marble Gala Yemeğinde Buluştu

Egeli İhracatçılar Marble Gala Yemeğinde Buluştu

EGELİ İHRACATÇILAR MARBLE GALA YEMEĞİNDE BULUŞTU

EGE Maden İhracatçıları Birliği, 16'ıncı Marble 2010 Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın gala yemeği Swiss Otel Grand Efes'te gerçekleştirildi.

Geceye fuar konuğu yerli ve yabancı mermer sektörü temsilcilerinin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TBMM Madencilik Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Gala yemeği öncesi bir konuşma yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomik krizde dünya ülkelerinde ortalama ihracat daralmasının yüzde 30'lar seviyesinde iken Türkiye'de ise yüzde 22.6 seviyesinde kaldığını söyledi. Büyükekşi, ihracatın arttırılması için TİM olarak 30 ülkeye seyahat düzenlediklerini, bu seyahatların 10'unda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 5'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve 15'nde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bulunduğunu belirtti. Büyükekşi, "Onların verdiği destekle Türkiye'yi ihracattta 100'ler kulübünden düşürmedik" diye konuştu.

'İHRACAT HEDEFİNE ULAŞTIK'

2010 yılı için de değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, yılın ilk iki ayında ihracatın olumlu bir performans sergilediğini kaydetti. Büyükekşi, Ocak ayında yüzde 12.5, Şubat ayında ise yüzde 20 ihracat artışı yaşandığına dikkat çekerek bunun Türkiye'nin ihracatta artış trendine girdiğini gösterdiğini vurguladı. İhracatın Türkiye'nin büyümesindeki motor güç olacağını ifade eden Büyükekşi, ihracattaki artışın önümüzdeki dönemde de üretim, sanayideki kapasite kullanımı, istihdam gibi verilerde de kendisini göstereceğini söyledi. Büyükekşi, "İhracatta bu yıl koyduğumuz 110 milyar dolarlık hedefi de büyük ihtimalle aşacağız. 2023 yılı için koyduğumuz 500 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla yürüyoruz. Bu hedefe yüksek katma değeriyle madencilik sektörü de büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir'de kurulacak yeni fuar alanının proje safhasında olduğunu, yeni fuarı mümkün olan en kısa sürede hizmete sokmak istediklerini belirtti. Projenin tamamlanmasının iyi bir müteahhit bulunmasına bağlı olduğuna da dikkat çeken Kocaoğlu, "Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim" dedi.

'KUR POLİTİKASI DEĞİŞMELİ'

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise, madencilik sektörünün yüksek katma değere sahip olduğunu ve 750 bin kişilik istihdam sağladığına işaret ederek Merkez Bankası'nın kur politikasını değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Erdinç, sektörde Madencilik Yasası'nın 7'inci maddesinin tekrar işler hale getirilmesi konusunda TBMM Maden Komisyonu üyelerinden olumlu geri bildirimler aldıklarını ifade ederek çok yakın dönemde sorunun çözüleceğine ilişkin mesajlar aldıklarını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından toplantı, sanatçı Tolga Çandar'ın programıyla son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title