Haberler

DTP'liler 'Dokundurtmadı'

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonundaki 77 Dokunulmazlık Dosyası İçin Oluşturulan Hazırlık Komisyonları, Çalışmalarına Başladı. DTP'liler, 'Bize Dokunulmasın,' Dediler.

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonundaki 77 dokunulmazlık dosyası için oluşturulan hazırlık komisyonları, çalışmalarına başladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit'in başkanlığını yaptığı, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ve Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ile MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik'ten oluşan 3 Nolu Hazırlık Komisyonu, 20 milletvekiliyle ilgili 26 dosyayı ele almak üzere toplandı. Haklarında dokunulmazlık dosyaları bulunan DTP'li bazı milletvekilleri Komisyona gelerek sözlü savunmada bulundu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı CHP ve AK Parti milletvekilleri ise yazılı savunma gönderdi.

Seçim Yasasına muhalefetten dolayı hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan CHP Lideri Baykal'ın yazılı savunmasını, CHP'li Şahin Mengü komisyona sundu. Baykal, dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Mengü, CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'un da dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren yazılı savunmasını da Komisyona sundu.

-DTP'li milletvekillerinin dosyaları-

Seçim çalışmalarında ''Kürtçe konuştuğu'' için Seçim Yasasına muhalefetten dolayı hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan DTP Tunceli Milletvekili Şerafetten Halis'in sözlü savunmasını, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yaptı.

Anayasada 2001 yılında yapılan değişiklikler ve Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesine taraf olmasıyla düşünce özgürlüğünün güvence altına alındığını kaydeden Kaplan, ''Halis, Tuncelilidir. Kendisi Alevi ve Kürt'tür. İkisi de suç değil. Eğer Alevi olmak suçsa Alevilere yemek veren Başbakanın da soruşturulması gerekir. Osmanlı'dan itibaren bu ülke, etnik, dinsel ve dilsel zenginlikleri korumuştur'' dedi.

AK Parti'deki 75 milletvekilinin Kürt kökenli olduğunu belirten Kaplan, Komisyon üyesi AK Parti'li Yahya Akman'ı işaret ederek, ''Eğer Kürt olmak suçsa, önce kendi komisyon üyenizi soruşturun'' diye konuştu.

Dokunulmazlık konusunda parti olarak net tavır sergilediklerini, kürsü dışında tüm suçlar için dokunulmazlığın kaldırılmasından yana olduklarını kaydeden Kaplan, ancak Halis'in dokunulmazlığının kaldırılmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Komisyona gelen ve haklarında ikişer dosya bulunan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de dokunulmazlıklarının kaldırılmasını gerektirecek durum olmadığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title