Haberler

Diyarbakır'da Aile Hekimliği Protestosu

Diyarbakır Merkez Yeniişehir İlçesi 2 Nolu Sağlık Merkezi önünde toplanan yaklaşık 50 hekim, sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği'ni protesto etti.

Diyarbakır Merkez Yeniişehir İlçesi 2 Nolu Sağlık Merkezi önünde toplanan yaklaşık 50 hekim, sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği'ni protesto etti. Doktorlar adına konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, sağlıkta dönüşüm programının, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi anlamına geldiğini, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ise yeniten örgütlemeyi hedeflediğini söyledi.

SAĞLIK OCAKLARI, DOKTORLARA KİRALANMIŞ

Bu uygulamanın 2010 tarihinde tüm Türkiye'de uygulanmaya başladığını hatırlatan Günay, Sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi anlamına gelen programın temel ayaklarından birisi de hiç kuşkusuz birinci basamak sağlık hizmetlerini yeniden örgütlemeyi, hedefleyen 'Aile Hekimliği Uygulaması'dır. Bu uygulama Noel-Liberal politikalar neticesinde 2005 yılında Düzce'de başlayarak Kasım 2010 tarihinde Türkiye'nin tüm illerinde yaşama geçirilmiş, yarı özel konumda olan bu merkezler ve içinde bulunan tıbbi malzemeler, devlet tarafından aile hekimlerine kiralanmış, çalışan personellerin maaşları, SSK, vergi, elektrik, su, telefon, ısınma, internet gibi giderleri de aile hekimleri ödemek zorunda kalmıştır. Bakanlığın torbalardan çıkarmaya çalıştığı kanun ve yönetmelik değişiklikleri ile halkın sağlığıyla oynamakta, sağlık çalışanlarının moral motivasyonlarını da bozmaktadır. Halk sağlığı yetkilerin keyfi ceza puanları vermesi, belediyelerin görevleri olan defin ruhsat nöbetleri, askerlik şubelerinin görevi olan askere alma muayeneleri, adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetler gibi angaryalar sonucu koruyucu sağlık hizmetleri görevlerini yapamaz hale gelmişlerdir dedi.

GEREKİRCE AİLE HEKİMLİĞİNDEN İSTİFA EDECEĞİZ

Yeni yasa tasarısıyla aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına, acillerde ayda 16 saat nöbetin getirilmek istendiğini ifade eden Günay, şunları söyledi

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu sistemi pozitif performans adı altında çok para vereceğiz söylemleri ile kabul ettirilmeye çalışılıyor. Verilen ödenekleri keserek ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız mantığını güden bakanlığa sesleniyoruz; Bizim hekimlerimizin matematikleri çok güçlüdür. Ne kadar çok çalışırsa çalışsınlar kestiğiniz paraları kazanamayacaklardır. Çalışanların ücretlerini düşürmeyi, yeni ek görev ve sorumluluklar yüklemeyi öngören ısrarlı politikalarınızdan biran önce vazgeçin. Bir çoğu birinci basamak koruyucu sağlık hizmetine gönül vermiş ekip ruhu ile özverili çalışan aile hekimleri ve saile sağlık elemanların işlerini doğru huzurlu ve mutlu bir şekilde yapmalarına izin verin. Gelecek kaygısı taşımadan herkese ulaşılabilir eşit ücretsiz anadilinde sağlık hizmeti sunmak isteyen aile hekimleri olarak uyarıyoruz; Eğer bu eyleme rağmen ödeme yönetmeliği bu hali ile yayınlanırsa iş bırakma eylemlerine devam edeceğiz ve gerekirse aile hekimliğinden istifa edeceğiz. Bundan sonra birinci basamak sağlık hizmetinde yaşanması olası aksaklıklardan ve mağduriyetlerden biz sağlık çalışanları sorumlu değiliz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tabipler Odası Cengiz Günay Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title