Haberler

"Devrimci Gençlik Köprüsü" 1 Ekim'de Açılıyor

1968 Gençliği Tarafından Zap Suyu Üzerine İnşa Edilen ve 1999 Yılında Bombalanarak Yıkılan "devrimci Gençlik Köprüsü" Yeniden İnşa Edildi.

1968 gençliği tarafından Zap Suyu üzerine inşa edilen ve 1999 yılında bombalanarak yıkılan "Devrimci Gençlik Köprüsü" yeniden inşa edildi.

Gürbüz Çapan,

"Devletimiz, ahalisiyle barışmadı bir türlü. İnşallah bu köprü barışa da adım olur"

?

Hakkari'de Zap Suyu üzerine 1969'da üniversite öğrencileri tarafından inşa edilen ve 1999 yılında bombalanarak yıkılan "Devrimci Gençlik Köprüsü"nün yeniden inşa edilmesine ilişkin Toplumsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nde (TAREM) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan yazar Cezmi Ersöz, köprünün Zap Suyu'nda gömülü kalmasına gönüllerinin razı olmadığını söyleyerek, "Yaklaşık 1 yıldır o köprünün yeniden yapılması ve hizmete açılması için çaba harcadık ve sonunda başardık. Köprü dün bitti. Bizler, sanatçılar, aydınlar, gazeteciler 30 Eylül perşembe günü saat 12.15'te Van'a uçacağız ve oradan Hakkari'ye geçeceğiz. 1Ekim saat 15.00'da köprüyü açacağız. bu köprünün açılışı umut ettiğimiz barışı, kardeşliği, eşitliği taçlandıracaktır diye ümit ediyoruz" dedi. Köprünün açılışı öncesinde geçtiğimiz günlerde mayınlı saldırıda yakınlarını kaybeden Geçitli Köyü sakinlerine taziye ziyaretinde bulunacaklarını aktaran Ersöz, 2 Ekim'de saat 14.00'da Hakkari Şehir Stadyumu'nda yapılacak olan bir konserle köprü açılışını kutlayacaklarını anlattı. Ersöz, "Köprünün altına küçük bir yazı ekleyeceğiz, 'Lütfen bir daha bu köprüyü bombalamayın' diyeceğiz" dedi.

HALK KİME MAL EDECEĞİNİ BİLİR

Yazar Ragıp Zarakolu da, "Köprünün yapımında bu fikri üreten Harun Karadeniz'i, Çetin Uygur'u özellikle anmak gerekiyor, onlar bir anlamda fikir babasıydı" diyerek, Doğu'daki yıkılmış olan köylerin inşa edilmesi için gençliğe çağrıda bulundu. Zarakolu, "Oradaki köylüler, Kürt insanı bu köprüyü şu grup mu, bu grup mu, şu mu geldi, bu mu geldi, demeden toplu olarak devrimci gençliğe mal etti. Kimse birşeye mülk çıkarmasın, halk kime mal edeceğini biliyor" diye konuştu.

Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu da, toplantıya gelmeden önce köprüyle ilgili yapılan belgeseli izlediğini anlatarak, "Yaşları 70-75 olan köylüler, Deniz Gezmiş'in isminden, Mahir Çayan'ın isminden, İbrahim Kaypakkaya'nın isminden övgüyle bahsederken, 'nerede bu devrimciler, şimdi böylesine halkın yanında olan, halka öncülük yapan kişilere hasretiz' söylemleri gerçekten beni utandırdı" dedi.

KÜRT ÖYLE SEVİNİYOR

Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da, köprünün, Türk solunun "mabedlerinden" biri olmasının köprü yapımına katkı sağlama gerekçeleri olduğunu anlatarak, köprünün Anadolu'nun en ücra köşesinde vatandaşların hastaneye yetiştirilmesinde uzatılan bir el olduğunu söyledi. Çapan, "Devletimiz, ahalisiyle barışmadı bir türlü. İnşallah bu köprü barışa da adım olur. Türkiye'de 30 yıldır Kürt kavgası devam edip gidiyor. Habur Kapısı'nda eğer Kürtler gösteri yapmasalarmış, barış olurmuş. Kürt öyle seviniyor, sevinmesin mi barış olacak diye? İki tane Kürt aşireti kavga ediyor yıllarca, onları barıştırmak için 5 bin kişi yemek yiyor, 10 bin kişi zılgıt çekiyor, Kürt öyle seviniyor. Karadenizli nasıl horon çekiyorsa. Kürt olmaktan vazgeçilmesi lazım ki, barışalım" diye konuştu.

Öğrenci Kolektifi'nden Eren Can ise, köprünün dönemin üniversitelileri tarafından yapılmasının kendileri açısından heyecan verici olduğunu belirterek, "3. Köprü tartışmaları yapılırken, yeniden Boğaz'a değil, Zap'a köprü diyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title