Haberler

Debbağ: PKK Terör Örgütüdür ve Yasa Dışıdır

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, PKK'yı Terör Örgütü Olarak Gördüklerini ve Faaliyetlerini Yasakladıklarını Söyledi.

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini ve faaliyetlerini yasakladıklarını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin yarın Ankara'ya düzenleyeceği ziyaret öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Debbağ, hükümet olarak Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri stratejik düzeye çıkarmak istediklerini söyledi.

Terör örgütü PKK'nın Türk halkına yaşattığı acıları anladıklarını, kendilerinin de aynı hisleri paylaştıklarını anlatan Debbağ, "Irak hükümetinin, PKK'nın Türkiye'ye yönelik tehdit ve şiddet eylemlerini sona erdirecek tüm adımları görüşmeye, sorunun kökten sona erdirilmesi için ellerinden geleni yapmaya ve Türkiye ile bu konuda işbirliğine hazır olduklarını" bildirdi.

Debbağ, PKK'yı terörist örgüt olarak gördüklerini, yasa dışı kabul ettiklerini ve faaliyetlerine izin vermediklerini ifade ederek, "Böyle bir silahlı grubun Irak'ta faaliyet göstermesine izin veremeyiz" dedi.

Bununla birlikte, "bu 15 yıllık sorunun tümüyle giderilebilmesi için iki ülkenin zamana ihtiyacı olduğunu" öne süren Debbağ, terörle mücadelede işbirliğini öngören mutabakat zaptı taslağı üzerinde çalıştıklarını, Maliki'nin ziyaretine yetişmesi halinde zaptın yarın imzalanacağını belirtti. Debbağ, zaptın, iki ülkenin birbirlerine yönelik teröristlere barınak sağlamaması, teröristlerin mali ve lojistik kaynaklarının kurutulması gibi önlemleri içerdiğini aktardı.

Debbağ, PKK sorununun "karmaşık bir mesele" olduğunu, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenlemesi seçeneğinin yıllardır gündeme geldiğini, ancak bu yöntemle sorunun çözülemediğinin geçmişte görüldüğünü savundu. Türkiye'nin tek taraflı operasyon yapmasının ilişkiler açısından iyi sonuçlar doğurmayacağını ifade eden Debbağ, "Türkiye'yi, Irak'ın egemenliğini tehdit edici tek taraflı eylemde bulunmamaya çağırdıklarını" ifade etti.

Sınır ötesi operasyona gerek kalmayacak formüller üretmek istediklerini aktaran Debbağ, "Bu tehdidi sona erdirmek için başka bir formül bulmalıyız" dedi. Debbağ, Irak'ın birçok sorununun bulunduğuna ve henüz ordusunun kurulmadığına dikkati çekerek, dağlık ve engebeli bir bölgede barınan PKK ile mücadele için henüz yeterli kapasiteye sahip olmadıklarını ifade etti.

Debbağ, Türkiye ile ABD'nin PKK 'ya karşı "ortak operasyon" düzenleyeceğine ilişkin haberlerle ilgili olarak da böyle bir konuda bilgisinin bulunmadığını söyledi. Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizmaya işaret eden Debbağ, sorunun çözümü için birlikte çalışmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title