Haberler

Çocuklar, Yarıyıl Tatilinde Pera Müzesi'nde!

Güncelleme:

Pera Eğitim koleksiyon sergilerinin yanı sıra süreli sergilerinden de ilhamla farklı yaş gruplarına yönelik birbirinden renkli ve yaratıcı atölyeler düzenliyor.

24 Ocak – 5 Şubat 2017

Pera Eğitim, "Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin" ile "Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergileri ve Suna İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon sergileri kapsamında birbirinden farklı, eğlenceli ve sanat dolu atölyelere yarıyıl tatilinde de devam ediyor.

4-6 ve 7-12 yaş gruplarına yönelik geliştiren atölyeler, 24 Ocak- 5 Şubat 2017 tarihleri arasında çocukları bekliyor.

Hazırlanan yirmi bir farklı atölyeyle çocuklar, hem keyifli hem öğretici bir yarıyıla merhaba diyor.

4-6 Yaş Grubu Çocuklarla Renkli ve Lezzetli Keşifler

Fransız sanatçı Félix Ziem'in Elmalar adlı natürmort eserinden ilham alan çocuklar, "Meyveler Canlanıyor" atölyesinde kendi natürmortlarını tasarlıyor. 24 Ocak Salı ve 27 Ocak Cuma günleri 11:00- 13:00 saatleri arasında gerçekleşecek atölye çalışmasında çocuklar, geçme tekniği ile hazırladıkları üç boyutlu natürmortları boyayarak, renklendiriyor.

"Sihirli Hamurdan Şekiller" atölyesinde, Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergisi "Kahve Molası" gezildikten sonra model magic hamuru şekillendirilip, renklendirilerek özgün tasarımlar yaratılıyor. 25 Ocak Çarşamba 11:00-13:00 saatleri arasında düzenlenen atölye, seramiklerin ilgi çekici dünyasını keşfe davet ediyor.

"Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisini gezen çocuklar, "Şapkam Çoraptan" atölyesinde soğuk havada ne tür giysiler giyilebileceğini konuşuyor, ardından çorapları farklı şekillerde işlevselleştirerek şapka, eldiven ve atkı gibi aksesuarlar tasarlıyor. Atölye, 26 Ocak Perşembe günü 11:00-13:00 saatleri arasında düzenleniyor.

"Hammm! Isırmalık Renkler" atölyesinde, şeffaf renkli kâğıtlardan ışıltılı paletler oluşturuluyor, ardından organik gıda boyasıyla hazırlanan bebe bisküvisi kremalarla süslenerek yenebiliyor. 28 Ocak Cumartesi günü 11:00-13:00 saatleri arasında gerçekleşecek bu lezzetli keşifle çocuklar renkleri hem tadıyor hem de kağıt üzerinde deneyimliyor.

"Heykelim Şekerden" atölyesinde, çalışmalarında gündelik nesne ve malzemeleri kullanan Vadim Fishkin'in Şeker İkizler eseri inceleniyor, çocuklar yiyebilecekleri renkli şeker hamurundan tasarımlar yapıyor. Atölye, 29 Ocak Pazar günü saat: 12:30-14:30 saatleri arasında düzenleniyor.

"Balkan Çocuk Oyunları" isimli atölyede, Balkan oyunları öğreniliyor, oyunun kuralları şematik olarak kartlara çiziliyor. 1 Şubat Çarşamba ve 4 Şubat Cumartesi günleri 11:00-13:00 saatleri arasında gerçekleşecek atölyede çocuklar, farklı bir kültür ve zaman diliminin oyunlarıyla tanışıyor.

"Mektup Arkadaşım" atölyesinde katılımcılar, bilgisayar, tablet, e-posta, akıllı telefon olmadığı dönemde kartpostallarla haberleşmenin nasıl mümkün olduğunu öğreniyor. Atölye kapsamında önce Ziem'in Doğu yolculuğunu konuşan çocuklar, ardından İstanbul-Rodos-Beyrut-Şam-İskenderiye-Kahire şehirleri hakkında bilgi edinerek kendi kartpostallarını tasarlıyor. Atölye, 2 Şubat Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında düzenleniyor.

"Gölge Oyunu" adlı atölyede çocuklar, geleneksel gölge oyunundan kuş, at, köpek, kuğu gibi örnekleri deniyor ve kendi gölge şekillerinden mizansenler yaratıyor. Atölye sonunda ise bu gölge oyunundan bir sahneyi anı olarak eve götürmek üzere kağıda çiziyorlar. Atölye, 5 Şubat Pazar günü 12.30-14.30 saatleri arasında düzenleniyor.

7-12 Yaş Grubu Sanatı Keşfediyor

"Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin" sergisi kapsamında düzenlenen "Dramayla Işığın Peşinde" isimli atölye, 24 Ocak Salı günü 14.00-16.00 saatleri arasında düzenleniyor. Çocuklar sergi turunun ardından yaratıcı drama eşliğinde eğitici oyunlar oynuyor, ışıklı masa üzerinde rengin suda dağılmasını inceliyor, resim kağıdı üzerine tutkal ve tuzla yapılan resimlerini fosforlu boyalarla renklendiriyor.

"Müzem Elimde" atölyesinde çocuklar, "Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisinde yer alan sanatçılardan esinlenerek, "dönüştürülebilir, katlanabilir, taşınabilir sergi" fikrini inceliyor. 25 Ocak Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında düzenlenen atölyeyle katılımcılar, kendileri için bir müze hayal ederek resim ve 3 boyutlu malzemelerle yarattıkları mini müze tasarımlarını yaratıyor.

"Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisinde yer alan sanatçı Sislej Xhafa'nın Hala İsimsiz adlı çimento torbası yerleştirmesini inceleyen çocuklar, "İsimsiz Şeyler" atölyesinde kavramsal sanat hakkında bilgi ediniyor. Ardından tasarlamak istedikleri formun (mumluk, saksı, vb.) kalıbını oluşturarak doğru oranlarda çimento, su ve kumu karıştırarak kendi tasarımlarını üretiyor. Atölye, 3 Şubat Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor.

"Doğanın Sesi" atölyesi çocukları, rüzgârın sesiyle doğanın keşfine çıkartıyor. Ünlü Balkan Besteci Bella Bartok ve Kodaly'i tanıyan ve şarkılarını öğrenen çocuklar, gündelik malzemeleri ve bedenlerini kullanarak doğayı tanımlayan sesler elde ediyor. 4 Şubat Cumartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar, Balkan kültürü ile köprü kurarak, müziği bedenleriyle ifade ediyor.

Koleksiyonlar Mercek Altında!

7-12 yaş grubuna yönelik "Kır Baştan Yarat" atölyesi, çini restorasyonunun nasıl yapıldığına odaklanıyor. Eserleri inceleyen çocuklar, ardından porselen ve seramikten kırılmış tabak ve fincan gibi parçalarını birleştirerek yeni biçimler oluşturuyor. 26 Ocak Perşembe 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar, tasarımlarını porselen kalemiyle renklendiriyor.

Çocuklar, "Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri" koleksiyon sergisini gezerek, terazi ve kantar örneklerini inceledikten sonra "Dengede Heykeller" atölyesinde "denge" kavramının sanatta iki ve üçüncü boyutta kullanımlarını ele alıyor. Daha sonra geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak dengeli bir şekilde asılabilen heykelle malzeme, ağırlık, form, denge ilişkisi üzerinden bir üretim yapıyor. 7-12 yaş grubuna yönelik hazırlanan atölye 27 Ocak Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor.

"Portrem Ahşapta" atölyesinde çocuklar, Suna İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan derlenen "Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar" sergisindeki portreleri inceleyerek portre fotoğraflarını çektiriyor ve bu fotoğrafları kolaj tekniğiyle ahşap plaka üzerine uyguluyor. 28 Ocak Cumartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar, son olarak kolajlarını boyalarla renklendiriyor.

Çocukların, Ressam Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi'ni incelediği "Peluş Kaplumbağalar" atölyesinde çocuklar, kendilerine özel dikiş tekniği ile pelüş kaplumbağalar tasarlıyor. Atölye, 29 Ocak Pazar günü 15:00-17:00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

Osmanlı dönemi resimlerini okumak ve yorumlayabilmek için dönem kıyafetlerini inceleyen çocuklar, "Osmanlılar Hayal Sahnesi'nde" atölyesinde kıyafet tasarlayarak iki boyutlu kuklalar yapıyor. Ardından bir fon eşliğinde mini bir kukla sahnesi yaratarak oyun oynuyor. Atölye 31 Ocak Salı 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor.

"Gözünü Aç Kapa Çiz" atölyesinde çocuklar, sergide gördükleri portreleri müzik eşliğinde akıllarında kaldığı kadarıyla çizmeye çalışıyor. 1 Şubat Çarşamba günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen atölye, bir hatırlama ve resmetme oyunu gibi ilerliyor, çocuklar yeniden üretirken eğleniyor.

"Kahve Molası" sergisindeki eserleri inceleyen çocuklar "Telden Fincan" atölyesinde, gülabdan şişesi ve kulpsuz fincanlarda elleri yanmadan içebilmelerini sağlayan fincan zarfı gibi nesneleri tel kullanarak tasarlıyor. 2 Şubat Perşembe 14:00-16:00'da düzenlenecek atölyede çocuklar, tasarımlarını yanlarında götürebiliyor.

5 Şubat Pazar günü 15:00-17:00 saatleri arasında düzenlenen "Kahvenin Ritmi" atölyesinde çocuklar kahve telvesi kullanarak ilgilerini çeken bir eseri kağıtlara resmediyor. Kahvenin kokusunu hissederek Alman Besteci Bach'ın Kahve Kantantı'nın hikâyesini, dönemin müziği eşliğinde dinleyen çocuklar, kendi oluşturacakları ritim ve müzikleri keşfe çıkıyor.

4-6 yaş grubu için "Kahve Molası" sergisi kapsamında düzenlenen "Benim Burnum Var" atölyesi, 31 Ocak Salı ve 3 Şubat Cuma günleri 11:00-13:00 saatleri arasında düzenleniyor. Çocuklar, doğal malzemeleri gözleri kapalı bir oyun oynayarak tahmin ediyor. Sonrasında sergide yer alan eserlerle bu kokuları eşleştiriyorlar. Atölye sonunda ise, bu doğal malzemelerle koku duyusu başta olmak üzere beş duyuyu kapsayacak oyunlar oynanıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İnan Kıraç Kütahya Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title