Haberler

CMK 102 ile Serbest Kaldı

Güncelleme:

CMK'nın 102. Maddesinin Yürürlüğe Girmesi

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, Bingöl'ün Solhan ilçesinde 5 yıl önce 5 kişinin öldürüldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut Karadağ'ın, bugünden itibaren yürürlüğe giren tutukluluk sürelerini kısaltan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi uyarınca tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, hakkındaki mahkumiyet kararı bulunan ancak Yargıtay aşaması tamamlanmamış olan Karadağ'ın 'adli kontrol' altına alınmasına ve 'yurt dışına çıkamama yükümlülüğüne tabi tutulmasına' da hükmetti.

Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesi, güvenlik gerekçesiyle Gümüşhane'de görülen, 1'i tutuklu 21 sanığın yargılandığı davanın 23 Aralık 2010'daki karar duruşmada tutuklu sanık Mahmut Karadağ'ı, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat'ı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Heyet, ayrıca, sanığa ruhsatsız silah bulundurma suçundan 375 lira para cezası verdi. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan bazı sanıklara da çeşitli sürelerde hapis ve para cezaları verdi.

Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Mahmut Karadağ, avukatı Haydar Dereli aracılığı ile Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe göndererek, 5 yıl 2 ay 18 gündür tutuklu olduğunu, hakkında verilen mahkumiyet kararının kesinleşmemiş olup, Yargıtay aşamasında değerlendirileceğini, dolayısıyla bugünden itibaren yürürlüğe giren ve tutukluluk sürelerini kısaltan CMK'nın 102. maddesi uyarınca bihakkın tahliyesine ya da nakti kefaletle tahliyesine karar verilmesini istedi.

- CUMHURİYET SAVCISI TAHLİYE TALEBİNİN REDDEDİLMESİNİ İSTEDİ-

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, hakim Halil Yüksek başkanlığında bugün toplanarak, sanık Mahmut Karadağ'ın tahliye talebini değerlendirdi. Cumhuriyet Savcısı talebe ilişkin mütalaasında, 5 kişiyi öldürmek ve pekçok yan eylemden dolayı sanık için mahkumiyet hükmü kurulduğu, kovuşturmanın bittiği, bu haliyle derdest değil hüküm özlü olduğunu belirtti.

Hüküm verildiği ve kovuşturma bittiği için Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesinin tutukluluk yetkisinin kalmadığını ifade eden Cumhuriyet savcısı, Karadağ'ın tahliyesi halinde aldığı ceza itibariyle kaçma ihtimali bulunduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısının mütalaasına aykırı olarak, CMK'nın 102. maddesi uyarınca, kasten öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından Solhan Sulh Ceza Mahkemesince 15 Ekim 2005'te tutuklanan ve söz kosunu suçlardan dolayı toplam 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut Karadağ'ın bihakkın tahliyesine, başka suçtan tutuklu, yakalamalı ya da hükümlü olmadığı takdirde derhal salıverilmesi için Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına oybirliği ile karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca, tutukluluk süresinin dolması nedeniyle tahliye kararı verildiğinden sanığın CMK'nın 109/7. maddesi dikkate alınarak aynı yasanın 109/1 maddesi gereğince 'adli kontrol altına alınmasına', CMK'nın 109/3-a maddesi gereğince 'yurt dışına çıkmama yükümlülüğüne tabi tutulmasına' karar verdi.

Kararın Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne ulaşması ve Karadağ'ın tahliye edilmesi bekleniyor. Bu arada kararın ardından Karadağ'ın bir yakını cezaevi önünde beklemeye başladı.

- OLAYIN GEÇMİŞİ-

Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Erbakan Caddesi'nde, 12 Ekim 2005'te, iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.

Kavgaya karıştığı iddia edilen Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağ'ın yanı sıra aralarında dönemin ilçe belediye başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da bulunduğu 21 sanık hakkında dava açılmıştı.

Güvenlik gerekçesiyle Bingöl yerine Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mahmut Karadağ'ı, 'Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı silahla vurarak öldürme, 7 kişiyi de silahla yaralama' suçundan 85 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Diğer sanıklardan Nihat Karadağ'a '3 kişiyi yaralama'dan 6 yıl 4 ay hapis veren heyet, Oktay Mollaoğulları'nı 'kasten adam yaralama'dan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'nı 2 yıl 6 ay, Ahmet Bitmez'i 1 yıl 8 ay, Abdullah Bengiz ve Nazım Karadağ'ı da aynı suçtan 3 ay 10'ar gün hapisle cezalandırmıştı.

Mahkeme heyeti, Behçet Karadağ ile Niyazi Çavuşoğlu'nun da yer aldığı diğer 11 sanığın ise beraatına hükmetmişti. Yargıtay, 'X' ve 'Y' kod adlarıyla dinlenen gizli tanıkların kimliklerinin kararda açık olarak yazılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

- 90 YIL HAPSE ÇARPTIRILMIŞTI-

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, bir hafta önce verdiği kararda tutuklu sanık Mahmut Karadağ'ın, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat'ı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. Heyet, ayrıca sanığa ruhsatsız silah bulundurma suçundan 375 lira para cezası vermişti. Heyet, öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla yargılanan Bilal Mece, Yavuz Bayır ve Mahsum Ağaç'ın beraatine karar vermişti.

Tutuksuz sanıklardan Nihat Karadağ'ın Bilal Mece, Yavuz Bayır ve Mahsum Ağaç'ı yaralama suçundan 5 yıl, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez, Selami Azat ve Niyazi Çavuşoğlu'na yönelik adam öldürmeye teşebbüs suçundan beraatına, ruhsatsız silah bulundurma suçundan 10 ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Heyet, ayrıca sanığa ruhsatsız silah bulundurma suçundan 375 lira para cezası vermişti.

Diğer tutuksuz sanık Behçet Karadağ'ın, 5 kişiyi öldürme, 9 kişiyi de yaralama suçundan delil yetersizliğinden dolayı beraatine karar verilmişti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Oktay Mollaoğulları'na, kasten adam yaralama suçundan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'na 2 yıl 1 ay, Abdurrahman Bengiz'e 3 ay 10 gün, Nazım Karadağ'a da 3 ay 10 gün hapis cezası vermişti.

Mahkeme heyeti, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da aralarında bulunduğu tutuksuz 11 sanığın ise beraatine hükmetmişti.

- CMK'NIN 102. MADDESİ...-

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 'tutuklulukta geçecek süre' başlıklı 102. maddesi şöyle:

'Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok 1 yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek 6 ay daha uzatılabilir.

Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez.

Bu Maddede öngörülen uzatma kararları, Cumhuriyet savcısının, şüpheli veya sanık ile müdafiinin görüşleri alındıktan sonra verilir.'

(YTM-MK-EHK) - GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title