Haberler

Cinsel Tacize Cezalar Artmalı

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, TCK'da Düzenlenen Cinsel Saldırı, İstismar, Taciz ve Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçlarının Artırılmasını Öngören Yasa Teklifini TBMM Başkanlığı'na Sundu.

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, TCK’da düzenlenen cinsel saldırı, istismar, taciz ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarının artırılmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Ağırbaş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan teklife göre, değişiklik yapılması istenin TCK maddeleri şöyle:

102. madde: Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye, mağdurun şikáyeti üzerine verilecek cezanın alt sınırı iki yıldan beş yıla, üst sınırı da yedi yıldan 10 yıla çıkarılacak. Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun; beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı, silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak.

103. madde: Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilecek cezanın alt sınırı üç yıldan yedi yıla, üst sınırı da sekiz yıldan 12 yıla çıkarılacak. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, hapis cezası 12-17 yıl arasında uygulanacak. Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, 17 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilecek.

104. madde: Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş çocukla cinsel ilişkide bulunan kişiye şikáyet üzerine verilecek hapis cezası da artırılacak. Bu cezanın alt sınırı altı aydan bir yıla, üst sınırı da iki yıldan üç yıla çıkarılacak.

105. madde: Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikáyeti üzerine verilecek hapis cezasının alt sınırı üç aydan altı aya, üst sınırı ise iki yıldan dört yıla çıkarılacak. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim ve öğretim ilişkisinden ya da aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı iş yerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Suç nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza 3 yıldan az olamayacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title