Haberler

Çin'in İlk Mars Keşif Görevinde Zengin Bilimsel Sonuçlar Elde Edildi

Güncelleme:

BEİJİNG, 19 Eylül (Xinhua) -- Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, Çin'in ilk Mars keşif görevinin zengin bilimsel sonuçlar elde ettiği belirtildi.

BEİJİNG, 19 Eylül (Xinhua) -- Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, Çin'in ilk Mars keşif görevinin zengin bilimsel sonuçlar elde ettiği belirtildi. CNSA, Perşembe günü itibarıyla Tianwen-1 yörünge kaşifinin 780 günden fazla bir süredir normal şekilde çalıştığını ve gezgin Zhurong'un Mars yüzeyinde 1.921 metre yol katettiğini söyledi. Çin'in Tianwen-1 keşif aracının yörünge kaşifi ve gezgini, hedeflenen bilimsel keşif görevlerini tamamladı ve 1.480 gigabayt ham bilimsel veri elde etti. Tianwen-1 keşif aracı bir yörünge kaşifi, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşuyor. 15 Mayıs 2021'de, uçsuz bucaksız bir Mars ovası olan Utopia Planitia'da önceden seçilmiş iniş alanına inen Tianwen-1 ile Çin gezegene ilk kez bir keşif aracı indirmiş oldu.

Çinli araştırmacılar, iniş alanındaki içbükey koniler, çarpma kraterleri ve oluklar gibi tipik yer şekilleri hakkında kapsamlı bir çalışma yürüterek sırtların oluşumu ile su aktivitesi arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, kamera görüntüleri ve spektral veriler aracılığıyla, iniş alanının yakınındaki plaka benzeri sert kabuklu kayalarda su taşıyan mineraller buldular ve bu, iniş alanında 1 milyar yıl öncesinden beri çok fazla sıvı su aktivitesi olduğunu kanıtladı. Kamera görüntülerini hareket eden gezginin tekerlek izlerini ve diğer bilgilerle birleştiren araştırmacılar, iniş alanındaki toprağın muazzam taşıma kuvvetine ve düşük sürtünme parametrelerine sahip olduğunu da buldu. Bu yeni sonuçlar, rüzgar ve su aktivitelerinin Mars'taki jeolojik evrim ve çevresel değişiklikler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor ve Mars'ın Utopia Planitia'sında bir zamanlar bir okyanus olduğu hipotezini güçlü bir şekilde destekliyor. Sonuçlar ayrıca, Mars'taki jeolojik evrim ve çevresel değişiklikler hakkındaki bilimsel anlayışı da zenginleştiriyor. Buna ek olarak, araştırmacılar ayrıca, Mars yüzeyindeki kaya yoğunluğu ile yüzey erozyon dereceleri arasındaki ilişki, iyonların ve nötr parçacıkların Mars'a yakın uzay ortamında ve Mars'ın yerçekimi alanındaki dağılımı gibi birçok olağanüstü bilimsel başarı elde etmek için Tianwen-1 keşif verilerini kullandı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Eylül Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title