Haberler

    CHP, MHP'ye Ne Yanıt Verecek

    Güncelleme:

    Köşk seçimi için temas trafiği yürüten CHP ve MHP liderleri yarın buluşuyor. CHP'nin, çatı aday önerisine ne yanıt vereceği ise merak konusu.

    Cumhurbaşkanlığı seçimi için CHP ve MHP liderleri nabız yoklamaya devam ediyor. Görüşmelerine sivil toplum örgütleriyle başlayan Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli Cuma günü Meclis'te bir araya gelecek. Bu görüşme öncesinde de bu akşam CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplanacak ve süreç değerlendirilecek.  

    ÇATI MI, PARTİLİ Mİ?

    "Çatı aday mı? Partili aday mı?" CHP ve MHP de bu iki soruya yanıt arıyor. Cuma günü gerçekleşecek görüşme öncesinde Kılıçdaroğlu sivil toplum örgütlerinin MHP lideri de hem eski cumhurbaşkanlarının hem de Meclis dışındaki siyasi partilerin görüşlerini aldı. Her iki lider de henüz resmen bir isim telaffuz etmedi.

    CHP'nin kendi içinde yaptığı değerlendirmelerde ise öne çıkan partili aday görüşünün ardından Kılıçdaroğlu'nun MHP liderine vereceği yanıt merak konusu.

    Muhalefet liderlerinin 'Köşk' temalı buluşması öncesinde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Aljazeera'nin sorularını yanıtladı. Çatı aday önerisine ne yanıt verilecek, CHP'nin bu öneriye kapıları kapalı mı? sorusuna Engin Altay " Müzakere kanallarını açık tutmak lazım. Bunun faydasının olduğunu düşünüyorum. Toplumun beklentisini karşılayacak ve yüzde yüzünü kucaklayacak bir aday olmalı diyoruz. Müzakerelerde en yüksek mutabakat sağlanmasında fayda var. Sayın Kılıçdaroğlu da Bahçeli de onun için uğraşıyor" yanıtını verdi.

    CHP kaynakları Bahçeli görüşmesinde bir ismin gündeme gelmeyeceği görüşünde. 

    EĞİLİM PARTİLİ ADAYDAN YANA

    CHP, MHP ile müzakereye kapıları açık tutsa da genel eğilim partili adaydan yana. İl başkanları ve milletvekilleri ile yapılan değerlendirme toplantılarında ağırlıklı olarak bu görüş dile getirildi.

    Al Jazeera'nin CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, geçen hafta milletvekilleriyle yapılan kapalı grup toplantısında ise ulusalcı kanat olarak adlandırılan isimler çatı aday önerisinin desteklenmesi gerektiği üzerinde durdu. Buna göre vekiller, 30 Mart yerel seçim sonuçları esas alındığında AK Parti karşısında muhalefetin oy toplamının yüzde 57 olduğunu belirterek bu hesabın gözardı edilmemesi gerektiğini savundu. Çatı aday önerisine karşı çıkan milletvekilleri ise MHP'nin önerisine destek verilmesi veya sağdan bir ismin aday gösterilmesi durumunda ana muhalefet rolünün MHP'ye geçeçeği tezini öne sürüyor.

    CHP'DE ÖNE ÇIKAN İSİMLER

    CHP'de cumhurbaşkanı adaylığı için hem il başkanlarıyla hem de milletvekilleriyle yapılan toplantıda öne çıkan isim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oldu. Potansiyel partili adaylar arasında eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Altan Öymen'in de adı geçiyor.

    CHP içinde Erdoğan'ın aday olması durumunda karşısına çıkarılacak ismin güçlü bir siyasi figür olması gerektiğini savunanların telaffuz ettiği isim ise Deniz Baykal. Baykal ismine uzak duranlar ise "Baykal'ın donanımı ve birikimiyle bu göreve layık olduğunu ancak genel başkanlıktan istifasına neden olan kaset iddiasınının bir handikap olabileceği" çekincesini dile getiriyor.

    Sosyal demokrat kimliği ile Kürt kökenli seçmenin de oyuna talip olabiliriz diyenlerin önerdiği isim ise eski Genel Başkan Altan Öymen. Ankara'da Mansur Yavaş örneğinden hareketle hem sağdan hem soldan oy alınabilir düşüncesiyle merkez sağ kökenli İlhan Kesici'nin adaylığı da makul görülüyor. Kesici'nin merkez sağ kökenli olmasına karşın eski CHP milletvekili olması Kesici hanesine yazılan artılar arasında.

    CHP milletvekillerinin Kılıçdaroğlu'na önerdiği isimler arasında milletvekilleri Rıza Türmen ile Emine Ülker Tarhan'ın ismi de yer aldı. Eski Başbakan Adnan Menderes ile aynı ismi taşıyan torunu da süpriz isim olarak gündeme gelmişti. Kemal Derviş ile geçtiğimiz hafta görüşen Kılıçdaroğlu, Derviş'in adaylığı ile ilgili soruya "Niçin olmasın?" karşılığını verdi.

    MUHALEFETİN İŞBİRLİĞİ İKİNCİ TURA KALIR 

    CHP içindeki bazı parti yöneticileri ise "Her partinin kendi adayıyla seçim yarışına gireceğini ön görüyor. İlk turda cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli çoğunluk olan  yüzde 51'e ulaşılamayacağını ve ikinci turda muhalefet partilerinin ve  muhalefet seçmeninin sandıkta kendiliğinden birleşeceği" tezi dile getiriliyor.

    CHP'NİN "KÖŞK" TAKVİMİ

    Temaslarına sivil toplum örgütleriyle başlayan ve bu temasları gelecek hafta da sürdürecek olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis dışındaki siyasi partileri de ziyaret etmesi bekleniyor. TESK, TBB, MÜSİAD'ın da aralarında bulunduğu meslek kuruluşlarıyla görüşen CHP lideri, gelecek hafta TÜSİAD ve Tabip Odası ile görüşecek.

    AVRUPA SEFERİ YAKINDA

    Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez oy kullanacak olması nedeniyle Avrupa seçim kampanyasının önemli bir durağı olacak. CHP lideri de Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk yurtdışı ziyaretini Almanya'ya yapacak. Kılıçdaroğlu 7 Haziran'da Almanya'nın Essen kentinde CHP Avrupa Birlikleri'nce düzenlenen bir toplantıya katılacak. Bu toplantıyla ilgili Al Jazeera'ye bilgi veren CHP Yurt dışı Örgütlenme Koordinatörü ve Kahramanmaraş Millevtekili Durdu Özbolat, Essen'de 10 bin kişilik kapalı bir salonda toplantı yapılacağını ve toplantının miting havasında geçeceğini söyledi. Almanya'da 1 milyon 380 bin seçmenin olduğunu söyleyen Özbolat, Kılıçdaroğlu'nun Belçika, Fransa ve Hollanda'ya gitmesinin de planlandığını belirtti.

    HAZİRAN KARAR AYI

    CHP Genel Merkezi'nden daha önce yapılan açıklamaya göre Kılıçdaroğlu'nun temasları 10 Haziran'a kadar sürecek. Bu temasların ardından ise CHP'li tüm belediye başkanları ile bir değerlendirme toplantısı yapılacak.

    Haziran ortasında ise CHP'nin kurultaydan sonra en yetkili karar organı olan Parti Meclisi toplanacak. Buradaki değerlendirmenin ardından CHP'nin cumhurbaşkanı adayını netleştirmesi bekleniyor. Partinin en yetkili karar organı olan Parti Meclisi iki ayda bir toplanıyor ve en son toplantı 17 Nisan'da yapıldı. Zaten Cumhurbaşkanlığı adaylığı için YSK'nın ilan ettiği takvime göre de adaylık başvuruları 29 Haziran- 3 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Kemal Kılıçdaroğlu İlhan Kesici Almanya Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
    500

    Yorumlar (8)

    sofpr67:

    körler sağırlar bir birini ağırlar.

    10
    7
    yanıtYanıtla
    Mustafa:

    O kadar seçim kaybedip başarızı olan bu ikili kadar daha adam görmedim..Rezillikte dünya liderisiniz..TEBRİKLER..

    11
    5
    yanıtYanıtla
    ibrahim demirbaş:

    gene ingiltereye gitmesin burda birşey olmaz.

    8
    4
    yanıtYanıtla
    remzi:

    Son dakka golü olarak Mhpden Sayın Devlet Bahçeli Chpden ise sayın Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı süpriz adayı

    8
    2
    yanıtYanıtla
    hakan cihat:

    yazıklar olsun ulan milliyetçi adamın kominisle el sıkıştığı nerde görülmüş. türkeşin kemikleri sızlıyodur şu an..yazıklar olsun

    5
    5
    yanıtYanıtla
    kağan kartal:

    Gözler birbirine iyi bakmış, kalplerde öylemi

    5
    3
    yanıtYanıtla
    osmanusta:

    Eger chp mhp Uluonder Erdogani yenmek istiyorlarsa en ideal cati adayi Abtullatif Sener,akp dende oy alir chp istemiyerekte olsa desteklerse secilir ve bu Erdoganin siyaseten bitisi olur,

    1
    5
    yanıtYanıtla
    bozkurt:

    Sizler MHP liyiz deyip de akpkk ya çalışın, tayyip ülkeyi parsel parsel satsın sesiniz çıkmasın, ancak yerinizden eleştirin mahale kadınları gibi. Kuvayi-Milliyede de farklı ideolojiler yok muydu? Şuan 1919 u yaşıyoruz zaten. Yolun açık olsun lider..

    0
    2
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title