Haberler

Chp'den Köşk'e Şehir Hastaneleri İçin Mektup Gitti

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdikleri mektupta, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "şehir hastaneleri"ne yönelik yasayı onaylamamasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdikleri mektupta, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "şehir hastaneleri"ne yönelik yasayı onaylamamasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup gönderdi.

CHP'li vekiller, Gül'e hitaben yazdıkları mektupta, TBMM Genel Kurulunda 21 Şubat 2013 tarihinde kabul edilen "Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un birçok önemli sakınca taşıdığını iddia etti.

Vadesi ve ne olduğu belli olmayan birçok mali yükümlülüğün hazine garantisi kapsamına alındığını ifade eden CHP'li vekiller, Gül'e yazdıkları mektupta şöyle dedi:

"Bu Hazineyi gereksiz, gerekçesiz ve tutarının ne olduğu belli olmayan bir şekilde riske sokmakta ve yabancı yatırımcılara imtiyaz tanımaktır. Hiçbir bağımsız devlet miktarı, vadesi, şekli önceden belli olmayan bir borcu kabul etmez.

Bilindiği gibi türev ürün, özelliği gereği değeri bir başka varlığa (döviz, hazine bonosu, devlet tahvili, endeksler, faiz, emtia, kredi değerliliği vb.) dayalı olan finansal araçtır. Genellikle bir borç alacak ilişkisinde olabilecek tüm riskleri kapsamayı hedefler. Böylelikle borç veren, krediyi tahsil etme riskini azaltacağını düşünür. Borç alan ise risklerin dağıtılmasıyla oluşacak indirimlerden yararlanmayı amaç edinir. Bu işlemler başta kredilerin ucuzlaması gibi görünse de, istenmeyen bir sonuç ortaya çıktığında çok büyük yükümlülüklerin üstlenilmesine neden olmaktadır. En bilinen örneği, 2008 Krizinde ABD'de yaşanan AIG Sigorta Şirketinin batışıdır. Bu bağlamda, yasanın TBMM'den tüm uyarılarımıza karşın bu şekilde geçmiş olması Hazine açısından çok önemli bir risk oluşturduğu gibi ayrıca Türkiye açısından da kapitülasyon niteliğinde sakınca taşımaktadır."

Mektupta söz konusu yasanın mali disiplini tahrip edeceği iddia edilerek, "Böyle bir skandal yasayı onaylamayacağınız düşüncesini taşımakla birlikte bu anımsatma mektubunu yazarak görevimizi tamamlamayı arzu ettik. Takdir makama aittir" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ferit Mevlüt Aslanoğlu Abdullah Gül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title