Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması

(Çaldağ'daki madene ÇED onayının verilmesi) "ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil, bir taahhütler zinciridir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaklaşık 2 milyon ağacın kesileceğinin ileri sürüldüğü Çaldağı Nikel Madeni projesinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin, "ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil, bir taahhütler zinciridir. Daha sonra bu raporu alan vatandaş hangi doğruları, hangi yanlışları yapacak, bu uygulamada belli olacak" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Güllüce, Sivas Valiliğini ziyaret etti. Vali Alim Barut ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Güllüce, anı defterini imzaladı.

Sivas'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda mührü olan, akıl, fikir ve emek payı olan bir şehir olduğunu söyleyen Güllüce, "Sivas'ın böyle bir özelliği ve güzelliği var. Sivas'ın gelişmesi, sanayileşmesi, üretimin artması ve ihracatının artması konusunda projeler üretmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Güllüce, bir gazetecinin "Manisa'nın Turgutlu ilçesi sınırlarında kalan ve yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü Çaldağı'nda nikel cevherinin çıkartılmasıyla ilgili hazırlanan ÇED raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildiği belirtiliyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde ki sorusu üzerine "ÇED raporu taahhütler zinciridir. Yani başkasının ne yapıp yapmayacağını kontrol etme, herkesin yanında durup da 'bak sen şunu yapma' falan diyen bir kurum değil" ifadesini kullandı.

ÇED raporunun nihai bir hal ve ruhsat olmadığını belirten Güllüce, şunları kaydetti:

"ÇED bir taahhüt zinciridir. 'Ben şunları şunları yapacağım ve bu şekilde bu madeni çalıştırabilirmiyim' biz de diyoruz ki sen şunları şunları yerine getirirsen bu madeni çalıştırabilirsin. Şimdi o saydıkları şeyleri, taahhüt ettiği şeyleri yerine getirip getirmeme, daha zaman içerisinde denetimde, uygulama esnasında ortaya çıkıyor. Bir kere bunu iyi bilmek lazım. ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil, bir taahhütler zinciridir. Daha sonra bu raporu alan vatandaş hangi doğruları hangi yanlışları yapacak, bu uygulamada belli olacak. Devletin unsurları bunları denetler. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, işe başladığı zaman bunlardan müsaade alırlar, ruhsat alırlar. Sonra 2 milyonu nereden, nasıl saymışlar ki, isteyen istediği bir rakamı söylüyor. Böyle bir şey olacak mı, bunlar meçhul olan sözler."

Bakan Güllüce, daha sonra Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde bakanlığı tarafından düzenlenen "Sivas Şehir Kimliği Çalıştayı"na  katıldı. - Sivas

Kaynak: AA / Güncel

İdris Güllüce Çaldağ Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title