Haberler

Bulgaristan'da Ulusal Bayram Kutlamaları

Bulgarlar Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak bağımsızlıklarının ilanının 136. yıl dönümünü törenlerle kutladı Başbakan Plamen Oreşarski: “Geçmişimizi unutmadan onunla gurur duymamız gerekir”

Bulgarisan'ın en büyük ulusal bayramı olarak bilinen 3 Mart Osmanlı İmparatorluğu'ndan Bağımsızlık Günü ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Törenler, başkent Sofya'daki Aleksandar Nevski Katedrali'nde, ülkenin Ortodoks Kilisesi Başpatriği Nefofit'in yönettiği bir ayinle başladı. Ayinin ardından Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in himayesinde düzenlenen törende katedral önündeki Meçhul Askerler Anıtı'na çelenkler konuldu.

Törene Bulgaristan Parlamentosunda temsil edilen siyasi parti liderlerinden sadece üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın katılması dikkati çekti.

Resmi etkinlikler kapsamında Cumhurbaşkanlığı önünde, nöbet tutan resmi kıta askerlerin vardiya değiştirilmesi töreni yapıldı.

Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonunda ilan edilen Bulgaristan'ın bağımsızlığı ile ilgili diğer büyük tören, savaşın en önemli çatışmaların yapıldığı Plevne'ye yakın Şipka tepesinde gerçekleştirildi. Törene katılan Başbakan Plamen Oreşarski, "Geçmişimizi unutmadan onunla gurur duylmamız gerekir" dedi.

Parlamentoda grubu olan ırkçı ve aşırı milliyetçi Rusya yanlısı ATAKA (Atak) partisi başkent Sofya'da binlerce kişinin katıldığı gösteri yürüyüşü ve miting düzenledi.

"Kurtarıcımız Avrupa Birliği (AB) değil, Rusya'dır" sloganı ile yapılan miting, ATAKA tarafından Türkiye düşmanı ve eşcinsellik aleyhtarı protestoya dönüştü. ATAKA Lideri Volen Siderov, miting sırasında Bulgaristan'ın AB üyeliğine karşı olmasına rağmen, mayısta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimi için partisinin kampanyasının açılışını ilan etti.

Bayram, ülke genelinde çeşitli tören ve etkinlilklerle kutlandı. - Sofya

Kaynak: AA / Güncel

Rosen Plevneliev Bulgaristan Sofya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title