Haberler

Bir CHP Klasiği: Sen de mi Brütüs?

CHP'de Kurultay Öncesi 'Siyasetin Cilvesi' Olarak Değerlendirilecek Gelişmeler Yaşanıyor. CHP'de En Kritik Kavgalı Süreçlerde Hep Deniz Baykal'ın Yanında Yeralan İsimler Şimdi Muhalif...

- CHP'de kurultay öncesi "siyasetin cilvesi" olarak değerlendirilecek gelişmeler yaşanıyor. CHP'de en kritik kavgalı süreçlerde hep Deniz Baykal'ın yanında yeralan, Parti Meclisi veya Genel Başkanlık mücadelesinde Deniz Baykal'ı yalnız bırakmayan ve parti içinde "Katı Baykalcı" olarak tanınan birden fazla isim, dün adaylığını açıklayan Samsun Milletvekili Haluk Koç'un yanında yeraldı. Kurultay öncesi genel başkanlık mücadelesinde Baykal'ın yanından uzaklaşan isimler arasında CHP'de 70'li yıllardan bu yana Baykal'ın yanında olan Ali Topuz'un da yer alması "sen de mi Brütüs" şeklinde yorumlara neden oldu.

ANKARA (ANKA) – CHP'de kurultay öncesi "siyasetin cilvesi" olarak değerlendirilecek gelişmeler yaşanıyor. CHP'de hep Deniz Baykal'ın yanında yeralan, Parti Meclisi veya Genel Başkanlık mücadelesinde Deniz Baykal'ı yalnız bırakmayan ve parti içinde "Katı Baykalcı" olarak tanınan birden fazla isim, dün adaylığını açıklayan Samsun Milletvekili Haluk Koç'un yanında yeraldı. Kurultay öncesi genel başkanlık mücadelesinde Baykal'ın yanından uzaklaşan isimler arasında CHP'de 70'li yıllardan bu yana Baykal'ın yanında olan Ali Topuz'un da yer alması "sen de mi Brütüs" şeklinde yorumlara neden oldu.

CHP'de Mart ayında yapılacak 32. Olağan Büyük Kurultay öncesinde yoğun kulis yaşanırken, Genel Başkanlık mücadelesinde de taraflar netleşiyor. Genel Başkanlığa adaylığını resmen açıklamamasına karsın, aday olacağına kesin gözüyle bakılan Deniz Baykal'ın karşısında ilk adaylığını açıklayan isim Samsun Milletvekili Haluk Koç oldu.

Koç'un düzenlediği basın toplantısında genel merkezi şaşırtan isimler yeraldı. İstanbul Milletvekilleri Ali Topuz, Şinasi Öktem, eski milletvekilleri, Yakup Kepenek, Yüksel Çorbacıoğlu, Mehmet Neşşar, Hüseyin Bayındır, İzzet Çetin ve Emin Koç gibi isimler genel başkan adaylığını ilan eden Haluk Koç'a açık destek verdiler.

1974'de önce 3'ler sonra da 5'ler hareketi olarak başlayan Baykalcı ekibin çekirdek kadrosu içinde yeralan İstanbul Milletvekili Ali Topuz'un, Baykal'dan kopması dikkat çekti. CHP'deki politik yaşamı boyunca Baykal'ın 2. adamı ve sağ kolu olan Ali Topuz'un 22 Temmuz seçimlerinden sonra grup başkanvekilliği görevine getirilmemesi, Baykal ekibinden uzaklaşmasına neden oldu.

Siyasi yaşamında kıvrak zekası ve politik manevralarıyla "hokus pokus Ali Topuz" şeklinde anılan Ali Topuz'un Baykal ile birlikte hareket etmemesi, parti içinde "Baykal'ın Brütüsü" değerlendirmesine neden oldu.

Ayrıca, Baykal'ın Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e karşı verdiği genel başkanlık mücadelesinde rol oynayan etkili isimlerden dönemin İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem'in de Haluk Koç ekibinde yer alması şaşırtıcı bulundu. Öktem'in kız kardeşi ve CHP Kadın Kolları Başkanı Güldal Okuducu da, yıllarca Baykal yönetimiyle çalışmasına rağmen, önümüzdeki kurultayda Haluk Koç'a destek vereceğini açıkladı.

Baykal ekibinden koparak Koç'un yanında yeralan başka bir isim ise Emin Koç. 12 Eylül sonrası Ecevit'in CHP Gençlik Kolları Başkanlığı'na atadığı ve seçimle bu koltuğunu kaybeden Emin Koç, gazetecilik meslek yaşamı boyunca hep Baykal'ın yanında yeralan isim olarak öne çıktı. 3 Kasım seçimlerinde il örgütünün tüm itirazlarına karşın, Baykal'ın ısrarla Yozgat 1. sıraya yerleştirerek milletvekili olmasını sağladığı Emin Koç da 22 Temmuz seçimlerinde Yozgat 3. sıraya kaydırılmasıyla birlikte Baykal ekibinden uzaklaşan ilk isimlerden biri oldu.

Haluk Koç'u destekleyenler arasında CHP Grubu'nda bulunan 5 milletvekili yer alıyor. Ali Topuz ve Şinasi Öktem'in yanı sıra Bayram Meral, Fatih Atay ve Yaşar Ağyüz gibi isimler de Koç ekibinde bulunuyor.

Haluk Koç ile birlikte CHP Grubu şimdilik 6 fire verdi. Kulislere göre bu sayının yükselmesi beklenmiyor.

Bir dönem TÜRK-İŞ Genel Başkanlığı görevinde bulunan ve 3 Kasım'da Baykal'ın A Takımı olarak tanıttığı kadroda yeralan Bayram Meral 22 Temmuz seçimlerinde de genel merkez atamasıyla yeniden Meclis'e girmeyi başaran isimler arasında oldu. Fatih Atay ve Yaşar Ağyüz ise 22 Temmuz seçimlerinde genel merkeze karşı taban desteği ile listeye girmeyi başaran isimler olması dikkat çekti.

Öte yandan, Haluk Koç'un, mevcut milletvekillerinden yeterince destek bulamamasına, bazı CHP'liler, "Haluk Koç'a destek veren arkadaşlar ya listelere giremeyenler, ya da listelere girip de milletvekili seçilemeyenler. Aslında bunlara küskünler de diyebiliriz. Çok ciddiye alınacak bir durum yok" değerlendirmesini yaptı.

-KOÇ'U DESTEKLEYEN ESKİ MİLLETVEKİLLERİ

Bu arada, Haluk Koç'a 33 eski milletvekili destek veriyor. Bu milletvekillerinin arasında 3 Kasım seçimlerinden sonra parti içinde muhalif olan isimler de yeralıyor. Özellikle Mustafa Sarıgül'ün adaylığında Baykal'ın yanında yeralan ancak 32. Olağan Büyük Kurultay öncesi Koç'u destekleyen eski milletvekillerinden bir bölümünün de 22 Temmuz'da listelerde yeralmayanlar veya seçilecek sıraya konulmayan isimlerin olması dikkat çekti. Koç'a destek veren eski milletvekilleri şunlar :

Uğur Aksöz, Ziya Yergök (Adana), Yakup Kepenek (Ankara), Hüseyin Ekmekçioğlu (Antalya), Yüksel Çorbacıoğlu (Artvin), Mehmet Semerci (Aydın), Ali Kemal Deveciler (Balıkesir), Orhan Sür (Balıkesir), Mehmet Küçükaşık (Bursa), İsmail Özay (Çanakkale), Feridun Ayvazoğlu (Çorum), Mustafa Gazalcı, Mehmet Uğur Neşşar (Denizli), Nejat Gençcan (Edirne), Halil Akyüz, Ali Rıza Gülçiçek, Zeynep Damla Gürel, Ali Kemal Kumkumoğlu (İstanbul), Vezir Akdemir, Yılmaz Kaya, Hakkı Ülkü (İzmir), Halil Tiryaki (Kırıkkale), Mehmet Siyam Kesimoğlu (Kırklareli), Hüseyin Bayındır (Kırşehir), İzzet Çetin (Kocaeli), Muharrem Kılıç (Malatya), Hasan Ören (Manisa), Sami Tandoğdu, Kazım Türkmen (Ordu), Nurettin Sözen (Sivas), Emin Koç (Yozgat), Harun Akın, Nadir Saraç (Zonguldak).

22 Temmuz seçimleri öncesinde CHP'den istifa ederek Demokrat Parti'ye katılan ancak merkez sağda ANAVATAN-DYP birleşmesinin hüsranla sonuçlanmasını nedeniyle, DP'den de ayrılan İnal Batu da Koç'a destek veren isimler arasında yer aldı. Batu'nun yanı sıra, eski İzmir Milletvekili Sabri Ergül de Koç'un adaylığını desteklediğini açıkladı.

-KEMAL DERVİŞ KOÇ'U MU DESTEKLİYOR

CHP kulislerinde sürpriz sayılacak bir iddia da konuşuluyor. Haluk Koç cephesine göre, DSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümetinde, ekonominin başına geçirilen ve daha sonra ekibiyle birlikte CHP'ye katılan Kemal Derviş'in de kurultayda Koç'u destekleyeceği öne sürüldü. Halen Birleşmiş Milletler'de görev yapan Kemal Derviş'in ekibinden Zeynep Damla Gürel'in, Koç'un adaylığını duyurduğu toplantıya katılması, "Gürel, kimin tarafındaysa, Derviş de onu destekliyordur" şeklinde yorumlandı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title