Haberler

Başbakan'a Bir, 70 Kişiye Bir Klasör Dolusu Savunma

AKP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa Mahkemesi'ne Sunduğu Esas Hakkındaki Mütalaaya İlişkin Savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne Sundu. Üç Ayrı Klasörden Oluşan Savunmada Başbakan Erdoğan'a Yöneltilen Suçlamalar İçin Bir Klasör Oluşturulurken, Haklarında Siyasi Yasak İstenen 70 AKP İçin de Bir Klasör Oluşturuldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açtığı kapatma davasına ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmasını Yüksek Mahkeme'ye sundu. Üç ayrı klasörden oluşan savunmada Başbakan Erdoğan'a yöneltilen suçlamalar için bir klasör oluşturulurken, haklarında siyasi yasak istenen 70 AKP için de bir klasör oluşturuldu. Üçüncü klasörde, esas hakkında mütalaada ileri sürülen iddialara yanıt verildi. Savunmanın yaklaşık 402 sayfadan oluştuğu belirtildi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin ile birlikte 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne gelerek AKP'nin esas savunmasını sundu. Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği'ne sunulan savunma sonrası Fırat, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fırat, "Savunmamız üç ana klasörden oluşuyor. Ayrıca bu üç ana klasörün 5 klasörlük ekleri de bulunuyor. Bu üç ayrı klasörün ilkinde partinin genel hukuki savunmaları ifade edildi. İkinci klasör, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki esas hakkındaki mütalaada ileri sürülen iddialara cevaplarla ilgili. Üçüncü Klasör ise yasaklanması istenen 70 kişi hakkındaki savunmadan oluşuyor" diye konuştu.

Fırat, Mahkeme'ye sunulan savunmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili özel bir bölüm olup olmadığı şeklindeki soruya, "Hayır, yok" yanıtı verdi. Savunma süresinin bitmesine 13 gün kala Anayasa Mahkemesi'ne savunmalarını verdikleri hatırlatılarak, buna göre davanın sonuçlanma zamanıyla ilgili tahminleri sorulduğunda Fırat, şöyle konuştu:

"O bizim karar verebileceğimiz bir konu değil. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesi'nin belirleyeceği takvime göre işleyecektir. Tahmin ediyorum ki bizim bu dosyalarımız yarın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilir. Bundan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dinlenmesi safhası var. Anayasa Mahkemesi, bu konuda bir gün belirler. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı dinledikten sonra AKP'yi dinlemek için ayrı bir gün verir. O gün de bizim savunmamızı sözlü olarak yapacak bir kişi olur."

Sözlü savunmanın kim tarafından yapılacağının henüz belli olmadığını da belirten Fırat, savunmada Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz haftalarda iptal ettiği türban düzenlemesinin yer alıp almadığı şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Türban, bizim söylemimiz değil. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın söylemleri arasında yer alan bir şey. Anayasa'nın 11. ve 12. maddesi açık. Orada türban ile ilgili bir şey yok. Birincisi eşitlik, 42. madde de yüksek öğretim hakkıyla ilgili. Bunu, başta Yargıtay Başsavcısı olmak üzere bir türban düzenlemesi olarak algılıyor. Savunmamızda iptal edilen maddeye değinmedik. Her şeyden önce gerekçeli kararı görmemiz lazım."

Fırat, savunmalarının internet ortamında da yayınlanacağını açıkladı. Fırat ve beraberindekiler daha sonra Anayasa Mahkemesi'nden ayrıldılar. (ANKA)

(YG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title