Haberler

Bakan Eroğlu: "Kyoto'ya İmza Atmaya Hazırız Ama Türkiye'nin Şartları Dikkate Alınmalı"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne İmza Atmaya Hazır Olduklarını Belirterek, "Ama Bazı Şartlarımız Var. Ülkemizin Bu Konuda Gelişimini Tamamlaması Kanaatindeyiz" Dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazır olduklarını belirterek, "Ama bazı şartlarımız var. Ülkemizin bu konuda gelişimini tamamlaması kanaatindeyiz" dedi. Özellikle büyükşehirlerin susuz kalmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını da söyleyen Eroğlu, "Dileğimiz inşallah kuraklık olmasın, ülkemiz küresel iklim değişikliklerinden en az şekilde etkilensin" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla ziyaret ettiği İstanbul'un Anadolu yakasındaki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde kuraklıktan Kyoto Protokolü'ne kadar birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu konuşmasında, "Burada bir bölge müdürlüğü açıldı. Buranın ülkemize güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum. Bu bölge müdürlüğü çok ileri teknolojiyle donatılmış bir eğitim merkezi" dedi.

Her kurumun Türkiye'nin bölgesel bir güç olması için üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirten Bakan Eroğlu, "Türkiye sadece kendi sınırlarında değil, her noktaya gerekli hizmeti verecek, oradaki insanları eğitecek güce sahiptir. Orman Günü'nde Nevruz Bayramı'nı da kutladık. Nevruz, baharın başlangıcı anlamına geliyor. Türkiye'de her yerde ağaç diktik, çünkü 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandırmak istiyoruz. Bunu mutlaka başaracağız. Küresel ısınma, kuraklık, dünyanın başlıca konularından birisi. Bununla mücadele etmemiz gerek. Bunun örneklerinden birisi ağaçlandırmadır. O yüzden ağaçlandırma konusuna çok önem veriyoruz. Karbondioksit yutma oranını yüzde 100 arttırmış olacağız. Dünya Su Günü'nü kutladık, dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla kutladık, ilk defa İstanbul'da bir İstanbul Mutabakatı yayınlandı. Özellikle insanlar için yeterli miktarda ve uygun kalitede su ihtiyacının karşılanması herkesin üzerine düşen bir vecibedir" diye konuştu.

"BAŞBAKANIMIZIN TALİMATIYLA ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURDU" Bakan Eroğlu, tabi afetleri önlemede erken uyarı sisteminin önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu sistemle ülkemizde son zamanlarda bu tür afetlerden doğacak zararlar önemli ölçüde azalmıştır. 2006 yılı sonunda 2007 yılı başlarında, 2007 yılındaki büyük kuraklıktan çok daha az etkilenerek kurtulduk. Bahsettiğimiz dönemde yağışlarda yüzde 35-40 gibi azalma oldu. Özellikle İstanbul ve büyükşehirlerin susuz kalmaması için gerekli tedbirleri aldık. Çevre ve Orman Bakanlığı, Başbakanımızın talimatıyla diğer bakanlıklarla birtakım çalışma grupları oluşturdu. Kuraklıktan en çok etkilenecek sektör tarım sektörü. Biz de özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızla ortak çalışmalar yaptık. Önümüzdeki yıllarda kuraklıkla ilgili çalışmaları şimdiden yapıyoruz. Katı atıkların toplandığı vahşi çöp alanlarında sera gazları ortaya çıkıyor. 51 milyonluk nüfusun katı atıklarını belirli bir noktada toplayıp bertaraf edecek sistemi oluşturacağız. Dileğimiz şu; inşallah kuraklık olmasın, ülkemiz kuraklıktan fazla etkilenmesin, küresel iklim değişikliklerinden en az şekilde etkilenelim diyoruz. Gerekli tedbirleri alıyoruz, tedbirlerin artan hızla devam etmesi gerektiğini düşünüyorum." Küresel iklim değişimiyle ilgili olarak da Kyoto Protokolü'ne imza atmaya hazır olduklarını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, "Ama bazı şartlarımız var. Ülkemizin bu konuda gelişimini tamamlaması kanaatindeyiz. Bizim kişi başına karbondioksit emisyon miktarları Amerika ve Kanada'nın 7'de biri, Avrupa'nın da takriben 4'te biri ya da 5'te biridir. Bizim de gelişmemizi tamamlamamız lazım. Şuna söz veriyoruz, Türkiye'deki sera gazı emisyon miktarındaki artışı azaltacak şekilde gerekli tedbirleri alalım. Birtakım Türkiye'ye has özel şartları dikkate alarak bunu da imzalamaya hazır olduğumuzu söylemek istiyorum. Devlet Meteoroloji Müdürlüğümüz en ileri teknolojiyle donatılmıştır. Tahminlerde yüzde 80'lere, 90'lara ulaşan bir kurumdur. Bu bilgi ve tecrübeyle çalışmalarını başarıyla sürdüren bir kurumdur. Bugün de bu kurumda çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

(RA-ED-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title