Haberler

Ayasofya Müzesi'ne Olağanüstü Koruma...

Gün Boyu Önünde Eylemlerin Yapıldığı Ayasofya Müzesi'nin İçinde de Olağanüstü Güvenlik Önlemi Alındı. Müzeye Giren Tüm Ziyaretçileri Dikkatle İnceleyen Sivil Polisler, Olayı Bir Girişimi Önlemek Üzere Hazır Bekletildi.

Gün boyu önünde eylemlerin yapıldığı Ayasofya Müzesi'nin içinde de olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Müzeye giren tüm ziyaretçileri dikkatle inceleyen sivil polisler, olayı bir girişimi önlemek üzere hazır bekletildİ.

Ayasofya önünde gün boyu ayin girişimi nedeniyle protesto eylemleri düzenlendi.

Alperen Ocakları, Büyük Birlik Partisi ve Hak ve Eşitlik Partisi tarafından Ayasofya'da ayin yapılması girişimi protesto edildi. Ayasofya Müzesi önündeki ilk eylem, BBP İstanbul İl Başkanlığı ve Alperen Ocakları'nca yapıldı. Müze önünde toplanan grup, Ayasofya Müzesi'nde ayin yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

"VAZGEÇMELERİ SEVİNDİRİCİ"

Yunan asıllı Amerikalı bir grubun, ayin yapma girişimi için Ayasofya Müzesi önünde toplanan Büyük Birlik Partisi ve Alperen Ocakları üyeleri eylem yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan BBP İl Başkanı Bayram Karacan, grubun ayin kararından vazgeçmesinin sevindirici olduğunu belirterek, "Biz de izin verilmesini talep ettik. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün inançlara eşit mesafede olması gerektiğini, nüfusu ülkede binde bir olan Hıristiyan Ortodoks vatandaşlarımıza verilen iznin, gösterilen hoşgörünün ve toleransın bir benzerinin de nüfusu yüzde 99 olan Müslüman Türk milletine de verilmesini istedik. Ancak bakanlıktan bir cevap gelmedi. Bu dilekçemiz muhatap olarak kabul edilmemiştir. Başvurumuz kale dahi alınmamıştır. Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına izin verilmesi, Ayasofya'nın cami kimliğinden uzaklaştırılıp kiliseye dönüştürülme çabaları, yurt dışındaki bazı guruplara da cesaret vermiştir. Amerika'dan yola çıkan bir grup, Ayasofya'da ayin yapacağını ilan etmişti. Hatta Yunanistan'a kadar geldiler. Dün akşam itibari ile söz konusu gurup Türkiye'ye gelmeyeceğini açıkladı. Biz bu durumdan tabi memnuniyet duyuyoruz. Burası Ayasofya. Her ne kadar alınan kararla müzeye çevrilmiş olsa bile bizim nazarımızda camidir ve biz bundan sonra Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için girişimlerimizi sürdüreceğiz"dedi.

PAMUKOĞLU'NUN PARTİSİ DE EYLEM YAPTI

Daha sonra Genel Başkanlığını emekli general Osman Pamukoğlu'nun yaptığı Hak ve Eşitlikler Partisi üyesi bir grup Ayasofya Müzesi önüne geldi. Ellerinde bayraklar ve parti flamalarıyla slogan atan grup, Ayasofya'da ayin yapılmak istenmesine tepki gösterdi.Grup adına açıklama yapan HEPAR Gençlik Kolları üyesi Yağmur Uçar, Ayasofya'da Ortodoksların ibadet etmek için herşeyi göze elmalarına kadar dayanan bir süreç yaşandığını belirterek, "Mesele eski ibadet yerlerinde ilgili dinlerin mensuplarının ibadet yapması değildir. Özellikle Ayasofya üzerinden ibadet ve ekümenik taleplerinin hedefi İstanbul'un ortasında bır Ortodoks din devletinin kurulmasina yöneliktir"dedi.

SİVİL POLİSLER ÖNLEM ALDI

Basın açıklaması yapan gruplar daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Yunan asıllı Amerikalı bir grubun Ayasofya'da ibadet yapmak istemeleri, daha sonra bu fikirden vazgeçmelerine rağmen İstanbul polisini alarma geçirdi. Yapılan ayin girişimi ve bazı partilerin buna tepkisini gözönüne alan polis bugün bölgede adeta güvenlik kalkanı oluşturdu. Ayasofya'yı dolduran turistlerin arasında çok sayıda sivil polis olduğu görüldü. Ayasofya Müzesi'nin içinde çok sayıda sivil polis ayin girişimine karşı hazır bekletildi. Müzeyi ezen turistlerin rahatsız edilmemesi için içeride resmi polis görevlendirilmediği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title