Haberler

Avrupa, Müslüman Kadının Sesini Duydu

Güncelleme:

Avrupa'daki Müslüman kadının sıkıntılarını Türk kadını dile getirdi. Ayrımcılığa karşı rapor, AKPM'de kabul edildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınlara yönelik ayrımcılığın arttığı uyarısında bulunan raporu kabul etti.

Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılan AKPM Genel Kurulu'nun yaz oturumunda oylanarak kabul edilen rapor, AKPM'nin Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Komitesi Üyesi Sosyalist Rum parlamenter Athina Kyriakidou tarafından hazırlandı.

EN BÜYÜK SORUN, VATANDAŞLIK ALINAMAMASI

Rapor üzerine AKPM Göç ve Mülteciler Komisyonu adına görüş raporu hazırlayan ve verdiği 6 değişiklik önergesi oybirliğiyle kabul edilen AKPM Üyesi ve AK Parti Bursa milletvekili Tülin Erkal Kara da genel kurulda bir sunumda bulundu. Kara, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslüman kadınların en büyük sorunlarının başında vatandaşlık ve yasal oturma izni alınamamasının geldiğini dile getirdi.

Çok sayıda Müslüman kadının, uzun yıllardır bu ülkelerde yaşamalarına rağmen haklarına kavuşamadıklarını, aile birleşmelerinde sorunlar yaşandığını vurgulayan Kara, konunun entegrasyon açısından da sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Özellikle Batı Avrupa'da Müslüman kadınların, kolonileşme sonucunda göçmen işçi veya sığınmacı olarak bu ülkelere geldiklerinin altını çizen Kara, günümüzde Müslüman kadınların çok az kısmının yaşadıkları ülkelerde vatandaşlık alabildiklerini bildirdi.

"MÜSLÜMAN KADINLAR SIKLIKLA YASAL TAKİP VE ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

Kara, bu durumun üye ülkelerde vatandaşlığa getirilen kısıtlamaların bir göstergesi olduğuna dikkatini çekerek Avrupa ülkelerine sığınmacı olarak gelen Müslüman kadınların sıklıkla yasal takibat altına alındığını ve bazen şiddete uğradığını söyledi.

"11 EYLÜL, MÜSLÜMAN KADINLARI ZORLADI"

Özellikle 11 Eylül'den sonra İslam'ın 'radikallik' gibi gösterildiğini de belirten Kara, Müslüman kadınların bu nedenle büyük zorluklar yaşadığını dile getirerek bu konuda medyanın rolüne dikkat çekti.

Kara, Avrupa'da Müslüman kadınların başörtüsü sorununun da ötesinde toplumdan soyutlanma, eşitsizliğe maruz kalma, işsizlik, ırkçılık ve sosyal değişimlerde geri kalma gibi daha derin sorunları olduğunun altını çizdi.

Avrupa'da Müslüman kadınların kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkân verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istenen raporda, ''Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınların dini inançları yüzünden, klişeleşmiş ön yargıların kurbanı oldukları'' belirtilerek ''Müslüman kadınların özel yaşamlarında ve kamu yaşamında mağdur olmalarının önüne geçecek tedbirlerin acilen alınması'' gerektiği vurgulandı.

GÖÇMENLER MAĞDUR

Raporda ve buna bağlı karar tasarısında, Avrupa'da yaşayan nüfusun çoğunluğunun Müslüman olmadığına değinilerek dini azınlık mensubu olması ve göçmen kökeni yüzünden Müslüman kadınların çeşitli mağduriyetlerle karşılaştığı ifade edildi.

Müslüman kadınların son dönemde değişim hareketlerinde önemli birer aktör olmak istediklerine işaret edilen raporda ''Artık yeni bir yaklaşım tarzı benimsemenin zamanı geldi. Müslüman kadınların tecrit edilmeleri, toplumdan uzaklaştırılmaları ve klişe yargılara kurban edilmeleri yerine toplumdan eşit fırsatlar talep etmeleri konusunda cesaretlendirilmeleri gerekir'' ifadesine yer verildi.

Raporda Avrupa'da Müslüman kadınların medeni hayata ve kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkan verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istendi.

Müslüman kadınların sadece töre cinayetleri ile başörtüleri ve giyimleri nedeniyle Avrupa'da özellikle seçim dönemlerinde gündeme getirilmelerinin eleştirildiği raporda, bu yaklaşımın sorunların çözümünde yapıcı bir rol oynamadığı uyarısı yapıldı.

ENTEGRE OLMALI

AKPM'deki Türk heyetinin başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan ise rapor üzerine söz aldıktan sonra Avrupa'da ayrımcılığa maruz kalan Müslüman kadınların çoğunun göçmenlerden oluştuğunu belirterek, İslam dininin popülist nedenlerle saldırıya maruz kaldığını söyledi.

Memecan, giyimleri nedeniyle eleştirilen, hatta bazen aşağılanan Müslüman kadınların Avrupa ülkelerinde Avrupalı ve birey olarak algılanmaları gerektiğini vurguladı. Topluma entegre olamayan kadının çocuklarını da toplum dışında tutacağına dikkati çeken Memecan, çeşitlilik ve göçle ilgili politikaların daha fazla kadınlar üzerine yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.

YASAK KALDIRILMALI

AKPM Üyesi, AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da başörtüsü yasağı bulunan Avrupa Konseyi üyesi ülkelere, üniversitelerde ve kamuya açık alanlarda bu yasağın kaldırılması çağrısı yaparak, kadınlara eşit fırsatlar yaratılması gerektiğini söyledi.

Bakır, başörtüsü yasağının sosyal durumlarını daha da gerilettiği Müslüman kadınların, sosyal ve ekonomik bağımsızlıkları için desteklenmeleri gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tülin Erkal Kara Ak Parti Fransa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title