Haberler

Avrupa Bölgeler Asamblesi Toplantısı

Güncelleme:

Edirne Valisi Hasan Duruer, AER'in toplantısına Sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne'de ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantı, ayakta dinlenen Avrupa Birliği (AB) Marşı'yla başladı. Edirne'nin tarihi ve kültürel özelliklerinin anlatıldığı kısa filmin gösterilmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Edirne Valisi Hasan Duruer, AER'in toplantısına "Sultanların şehri, şehirlerin sultanı" Edirne'de ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin AB yolculuğunun 55 yılında olduğunu anımsatan Duruer, " Türkiye'nin AB süreci 1959 yılında başladı ne kadar sürer bilemiyorum. Üyeliği biz görür müyüz, görmez miyiz onu da tahmin edemiyorum. Bu süreçte 2005 yılında AB ile ilgili önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma çerçevesi içinde bir takım çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Duruer, AER üyesi olan Edirne'nin aktif bir katılımla çalışmalarda yer aldığını vurguladı. Edirne 2010 yılında üye olduğu AER'in yurt içi ve yurt dışı toplantılarına aktif olarak katılımın sağlandığını ifade eden Duruer, şöyle konuştu:

"AB yolunda azimle ilerleyen ülke politikamızla AER'in toplantısına ev sahipliği yapmamızın ülkemiz ve kentimizin tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Avrupa'da giderek yaygınlaşan seçilmiş yönetimlerin yasama yetkileriyle bölgeden ekonomik gelişimin itici gücü olmanın yanında, kültürel kimliğin ve demokrasinin de güvencesi olarak değerlendirilmektedir."

AER Başkanı Hande Özsan Bozatlı da AER üyesi Edirne'nin hep aktif katılımcı bir üye olduğunu belirtti. Toplantılar boyunca önemli konuların ele alınacağını ifade eden Bozatlı, şöyle konuştu:

"Halka daha yakın olan biz yerel yöneticiler, ortak sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Bugünkü konferansımızda bölgemizde yaşayan insanların refah düzeyini artırabilmek için özellikle yaşanan ekonomik kriz ortamında çok önemli bir konu, daha akıllı, sürdürebilir, kapsayıcı büyüme için girişimciliği konuşacağız."


Açılış konuşmalarının ardından "yuvarlak masa" toplantısına geçildi.

Toplantıda konuşan Edirne Vali Yardımcısı ve AER Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkanı Ayhan Özkan ise Türkiye için AB'nin bir çağdaşlaşma projesi olduğunu söyledi. Çağdaşlaşma projesi olarak görülen AB'nin aynı zamanda Türk halkının çağdaş yaşam kalitesi standartlarına ulaşmasının bir yolu olduğunu ifade eden Özkan, şunları kaydetti:

"Türk halkı açısından Avrupa algısı yalnızca çağdaşlaşmanın bir göstergesidir. Türkiye önceki yıllardan itibaren AB üyelik başvurusu yaptığı günden beri bu sevdalı yolun yılmaz bir yolcusu olmuştur. Türkiye, coğrafi konumu, nüfusu, eğitimli insan yapısı, nitelikli iş gücü ve çağdaşlaşma gayretiyle bunlarında ötesinde Avrupa coğrafyasındaki ulusların yüzyıllarca verdikleri mücadele sonrası yaşama geçirebildikleri Türkiye'nin de günde güne iyileştirdiği, Türk halkının olmazsa olmaz yaşam değeri olarak kabul ettiği, demokrasiye olan inancıyla zaten Avrupalı'dır."

Özkan, Türkiye'yi istemeyen bazı Avrupa ülkelerinin kafasındaki dar kalıpları atarak AB'nin kuruluş felsefesine bağlı kalmaları gerektiğini vurguladı. Ne yazık ki çoğu Avrupalı'nın bu kanaatte olmadığını dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

"Formal ortamlarda açıkça vurgulanmasa da informal ortamlarda sürekli vurgulanan, hissettirilen, sohbet konusu edinilen, Türkiye'nin AB'ye girişinde engel olacak bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar bir, öncelikle 'AB bir Hristiyan Kulübüdür, Türkiye'nin burada yeri yoktur' düşüncesi. İki, 'Sahip olduğu demokrasi düzeyi itibariyle bu sürece hazır değildir.' Üç, 'Türkiye, AB'nin sindiremeyeceği bir coğrafi büyüklüğe, nüfus yapısına sahiptir'. Dört, 'Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB'de yeri yoktur' olarak sıralanmaktadır. AB, bu dört dar kalıba sığdırmak yerine, kuruluş amacına da sadık kalarak, Türkiye'nin çağdaşlaşma ülküsü ve bu konuda kararlılığını, değişim dönüşüm istekliliğini, yetenek ve cesaretini bu konudaki girişimci ruhunu dikkate almak zorundadır."

Ardından, Ekonomik ve Bölgesel Gelişim Başkanı Marian Konstantin Vasile, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Atılgan, AB ve Stratejik Politika Birimi Yönecisi Marian Ferguson, Avrupa Sosyal ve Ekonomik Komitesi üyesi Maria Zıvolska, Hollanda Gerderlent Bölgesi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Doğadez Tıcman "Avrupa'da girişimcilik" konusunda görüşlerini paylaştı.
 

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Hasan Duruer Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title