Haberler

Alzaymıra "Parlak Işıkla" Çare Aranacak

ABD'de fareler üzerinde yapılan araştırma, göze tutulan parlak ışığın alzaymır tedavisinde bir yöntem olarak kullanabileceğini ortaya koydu.

ABD'de fareler üzerinde yapılan araştırma, göze tutulan parlak ışığın alzaymır tedavisinde bir yöntem olarak kullanabileceğini ortaya koydu.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, yaptıkları çalışmayla farelerin gözüne tutulan, hızlı tekrarlanan parlak ışığın, koruyucu hücreleri alzaymır tipi demans (bunama) hastalığında beyinde biriken zararlı proteinleri yok etmesi için teşvik ettiğini belirledi.

Sonuçları "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, zar zor fark edilebilen titrek ışık, disko topundan 4 kat daha hızlı olarak saniyede 40 kez verildi.

Deneyde kullanılan farelerin beyinlerinde, alzaymır hastalarının beyinlerinde olan zararın oluşturulması için genetik yapılarının değiştirildiği kaydedildi.

Fareler bir saat parlayan ışığın karşısında tutulduklarında, 12 ila 24 saatte beyinlerinin görüşü sağlayan bölümlerinde, hastalığın sebebi olarak bilinen amyloid beta seviyesinde kayda değer düşüş oldu. Bunun bir hafta süreyle her gün tekrarlanmasıyla düşüş oranında artış kaydedildi.

Aynı şekilde, ışık uyarısı beynin hafızayla ilgili kısmı olan hipokampüs bölgesine yönelerek amyloid beta seviyesinde düşüşe neden oldu.

Araştırmacılara göre, ışık, beynin bağışıklık sisteminin temelini oluşturan mikrogli hücreleri sayesinde etki gösteriyor.

Gelecekte loş bir ortam ışığı kullanılabilir

Araştırmayı yürütenlerden Dr. Li-Huei Tsai, alzaymır tedavisinde ışık kullanarak yeni bir yol geliştirdiklerini söyledi.

Çalışmayla ilgili iyimser olduğunu vurgulayan Tsai, gelecekte az yoğunlukta loş bir ortam ışığı kullanılabileceğini ve titrek ışığın zar zor görüleceğini dile getirdi.

Yapışkan plaklar

Hastalığın sebebi olarak bilinen amyloid beta protein yığılması alzaymır hastalığında beyinde görülen en erken değişikliklerden biri. Yapışkan plaklar oluşturmak için kümelenen bu proteinlerin, sinir hücrelerinin ölümü ve hafıza kaybına yol açtığı düşünülüyor. Araştırmacılar, ilaçlarla plak oluşumunu engellemek için çalışmalar yaptı ancak sonuç alınamadı.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title