Haberler

Almanya'da Yeni Hükümette Partilere Göre Bakanlıkların Dağılımı Belli Oldu

SPD 6, CSU 3 bakanlık alırken, CDU’ya Başbakanlık ve Başbakanlık Dairesi Başkanlığı’nın yanı sıra 5 bakanlık verildi SPD Genel Başkan Yardımcısı Özoğuz’un uyumdan sorumlu Devlet Bakanı olacağı ifade ediliyor.

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU)  ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulacak hükümette hangi partinin ne kadar bakanlık alacağı belli oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve SPD tarafından yapılan açıklamada, SPD'ye 6, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'ne (CSU) 3 bakanlık verileceği ifade edildi.

CDU'nun ise Başbakanlık ve Başbakanlık Dairesi Başkanı'nın yanı sıra 5 bakanlık alacağı aktarıldı.

Açıklamada, İçişleri, Eğitim ve Araştırma, Maliye, Savunma ile Sağlık bakanlıklarını CDU'nun alacağı, CSU'ya ise Ulaştırma ve Dijital Altyapı, Beslenme ve Tarım ile Ekonomik İşbirliği bakanlıklarının verileceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji, Çalışma ve Sosyal İşler, Adalet ve Tüketici Koruma bakanlıklarının yanı sıra Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik ile Çevre ve İskan bakanlıkları SPD'ye verildi.

Kütür ve medyadan sorumlu Devlet Bakanlığı'nı CDU alırken, göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanlığı da SPD'ye gitti.

Angela Merkel'in Başbakanlığındaki kabinede yer alan isimleri, yarın partiler resmi olarak ayrı ayrı açıklayacak. Ancak bazı isimlerişimdiden kamuoyunda konuşulmaya başlandı.

Alman basınında yer alan haberlerde,  SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı olacağı ifade edildi.

2005 yılından beri bu görevde bulunan CDU'lu Maria Böhmer'in yerine gelmesi beklenen Özoğuz, böylelikle federal düzeydeki kabinede ilk Türk bakan olacak. 2009 yılından beri Federal Meclis'te milletvekili olan Özoğuz, 2011'den bu yana da SPD Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in Ekonomi ve Enerji Bakanı, SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier'in Dışişleri Bakanı, SPD'li Saarland Eyaleti Başbakan Yardımcısı Heiko Maas'ın Adalet Bakanı, SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles'in Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Manuela Schwesig'in Aile Bakanı, Barbara Hendricks'in de Çevre Bakanı olacağı belirtiliyor.

CDU'da ise Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin ve Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka'nın yerlerini koruyacağı konuşuluyor.

Daha önce Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olan Ursula von der Leyen'in Savunma Bakanlığı'na geçeceği, şimdiki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'in de İçişleri Bakanlığı'na kaydırılacağı belirtildi.

CDU Genel Sekreteri Herrmann Gröhe'nin de Sağlık Bakanlığı'ndan sorumlu olacağı kaydedildi.

CSU'da ise Genel Sekreter Alexander Dobrindt Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığını üstleneceği, İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in de Ekonomik İşbirliği Bakanlığı'na kaydırılacağı belirtildi.

Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer'in ise Beslenme ve Tarım Bakanlığı'nı yürüteceği kaydedildi.

CDU ve CSU,  tarafların anlaştığı koalisyon sözleşmesine daha önce onay verirken, SPD'nin yaklaşık 475 bin üyesi sözleşmeye büyük çoğunlukla bugün yeşil ışık yaktı. SPD koalisyon sözleşmesini parti tabanına oylatmıştı.

Bakanların isimleri yarın açıklanacak, Başbakan Merkel, 17 Aralık'ta Federal Meclis'te (Bundestag) yemin etmesi bekleniyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title