Haberler

Adana - Tarih Sempozyumunda Ermeni Soykırımı İddialarına Tepki

Tarih sempozyumunda Ermeni soykırımı iddialarına tepki Sempozyuma 57 üniversiteden 170 akademisyenin katıldı ADANA'da 57 üniversiteden 170 akademisyenin katılımıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen 'Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu'nda, Ermeni soykırımı iddialarına sert tepki gösterildi.

Tarih sempozyumunda Ermeni soykırımı iddialarına tepki

Sempozyuma 57 üniversiteden 170 akademisyenin katıldı

ADANA'da 57 üniversiteden 170 akademisyenin katılımıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen 'Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu'nda, Ermeni soykırımı iddialarına sert tepki gösterildi.

MHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi'nce, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Adana İnsanına ve Kentine Hizmet Vakfı'nın destekleriyle düzenlenen sempozyum, Adana Sheraton Oteli'nde başladı. Sempozyuma, katılımcı akademisyenlerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ilgi gösterdi.

Açılış töreninde konuşan Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Kurt, 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümü nedeniyle bu yıl Ermeni soykırımı iddialarının yeniden gündeme getirildiğini söyledi. Bilimin ışığında herkese açık uluslararası bir sempozyum düzenlediklerini belirten Kurt, "Ancak herkese açık bu toplantıya katılmak için Ermeni bilim adamlarından hiç talep gelmedi. Teklifte bile bulunmadılar. Oysa bu etkinlik çok önemli" dedi.

PAPA TEPKİSİ

Adana İnsanına ve Kentine Hizmet Vakfı Başkanı Hacı Ahmet Yıldırım, Türklerin binlerce yıl içinde farklı kimliklerden insanlarla birlikte yaşama kültürüne sahip olduğunu anlattı. Türklerin 100 yıl önce işgale karşı savaşırken Ermeni toplumu içinden çıkan teröristlerin kadınlar, çocuklar ve yaşlıları katlettiğini aktaran Yıldırım, "100 yıl sonra Papa çıkıp soykırım iddialarını gündeme getiriyor. Ey Papa, hangi tarihçiden ders aldın? Bilimsel, pozitif tarihçilerin objektif yaklaşımlarına kulak verin" diye konuştu. Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy'un ardından kürsüye çıkan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, tarihin gelecek olduğunu vurgulayıp sempozyumun öneminden söz etti. Adana Valisi Mustafa Büyük de, geçmişten ders alıp gelecek ufkunu planlayacaklarını kaydetti.

'ENDÜLÜS'E BAKSINLAR'

Sempozyumun açılış oturumunda, Prof. Dr. Yılmaz Kurt, '1831 Nüfus Defterine Göre Adana Ermenileri' ve Doç. Dr. Şeref İba, 'Türk Anayasa Tarihinde Yasama Meclisleri ve Adana Temsilcilerinin Rolü' konulu sunum yaptı. Oturum Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ise, şunları kaydetti: "Türk devlet geleneğinde, fethedilen ve zapt edilen topraklar sömürgeleştirilmemiştir. Orada yaşayan insanlar devletin yönetimine ortak edilmiştir. 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Mebuslar Meclisi'nde 14 Ermeni vardı. Dahiliye Nazırı bir Ermeni'ydi. Bu kadar hoşgörüsü olan ve Ermenileri, 'millet-i sadıka' olarak gören bir milletin tarihinde olmayan, yüce dinin özelliğinde olmayan, bu yanlışı ortaya atanlar, Endülüs'e baksınlar. Kıta Amerikası'nda o coğrafyanın halkı olan insanları katleden ve onların yavrularını atış hedefleri yapan, bir kılıç darbesiyle simetri yarışı yapan insanlar, katliamcı olarak bilinen ey Amerika, sen bugün nasıl kalkar da bana insanlık dersi verirsin? Aç sayfaya insanlığın ne olduğunu gör. Ey Papa tarihteki katliamlarını hatırla."

KAYNAK KİTAP BASILACAK

19 Nisan'a dek sürecek sempozyum kapsamında, otelin değişik salonlarında 3 gün boyunca, 'Osmanlı Döneminde Adana', 'Çukurova Kültürü', 'Arkeoloji', '1909 Adana Ermeni Olayları', 'Nüfus', 'Milli Mücadelede Adana' ve 'Şehir Tarihi' gibi konu başlıklarında 29 ayrı oturum gerçekleştirilecek. Oturumların ardından tartışma programları yapılırken, sempozyum sonunda tam 2 bin sayfalık kitap hazırlanacak. Kaynakça olarak kullanılacak tarihi kitap, başta araştırmacılar ve tarihçiler olmak üzere herkese ücretsiz ulaştırılacak. Tarihi fotoğraflardan ve belgelerden oluşan sergi de, sempozyum süresince izlenime açık kalacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title