Haberler

Adalet Bakanı Şahin'den "Kürt Coğrafyası" Sözlerine Tepki

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Haklarında Düzenlenen Fezlekeleri Eleştirirken Meclis Kürsüsünde Kullandığı "Kürt Coğrafyası" Sözlerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Tepki Gösterdi.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, haklarında düzenlenen fezlekeleri eleştirirken Meclis kürsüsünde kullandığı "Kürt coğrafyası" sözlerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tepki gösterdi. Sakık'a yanıt vermek için kürsüye gelen Şahin, "Bu ifade beni çok rahatsız etti. Bu değişik yorumlara vesile olacak bir ifadedir. Türkiye binlerce kilometrelik bir alan ve bu alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti alanıdır. Hepimiz Türkiye vatandaşıyız bu tür tabirler yanlış tabirlerdir" şeklinde tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplandı. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, DTP'li Milletvekilleri ile ilgili fezlekeler hakkında gündem dışı söz aldı. Sakık, "Bu davaların çoğunluğu sadece Kürtçe 'merhaba' dediğimiz için veya ilginçtir birinde Kürtçe su istediğim için açılmıştır" dedi.

-SAKIK: "KÜRTÇE KONUŞMADAN YOL ALINMAZ"-

"Takdir edersiniz ki Kürt coğrafyasında Kürtçe konuşmadan, çok fazla siyaseten yol alma şansınız yoktur" diyen Sakık şöyle devam etti:

"Unutmayın bizim hakkımızda dava açan yargıçlar sizinle ilgili de dava açacaklar. Biz bunlara alışığız. Biz çok ağır koşullarda buraya geldik. Ama siz alışık değilsiniz. Bizim zamanında burada dokunulmazlıklarımız kaldırıldığında dimdik ayaktaydık."

-ADALET BAKANI ŞAHİN: "BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUM"-

Gündem dışı konuşmalara yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Sakık'ın, konuşmasının bir bölümünde kullandığı "Kürt coğrafyası" ifadelerine tepki gösterdi. Bakan Şahin, şunları söyledi:

"Bir ifadede bulundunuz bu da beni rahatsız etti. Şu cümleyi kullandınız; 'Kürt coğrafyası' dediniz. Bu değişik yorumlara vesile olacak bir ifadedir. Binlerce kilometrekare olan bu ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti alanıdır. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız bu tür tabirler yanlış tabirlerdir. Günlük hayatımızda herkes ana lisanını konuşabilmektedir. Günlük hayatımızda ana lisanı engelleyen herhangi bir yasaklama söz konusu değildir."

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin davaların Anayasa'nın 83. maddesine göre yapıldığını belirten Şahin, "Aslında parlamenter demokrasiye saygısı olan tüm ülkelerde milletvekilleriyle ilgili bu tür muafiyetler söz konusudur. Bu tür muafiyetler milletvekili şahsından ziyade parlamentoya tanınmış bir haktır. Parlamenterlerin parlamentoda görevlerini çok saygın bir şekilde yapabilmeleri temin için ortaya konan bir müessesedir" diye konuştu.(ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title