Haberler

2 Temmuz Madımak Olaylarının 20'nci Yıl Dönümü

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Madımak Olaylarında hayatını kaybedenler, olayların 20'nci yıl dönümünde Madımak Oteli önünde anıldı.2 Temmuz 1993 Madımak Olaylarının 20'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programları çerçevesinde...

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Madımak Olaylarında hayatını kaybedenler, olayların 20'nci yıl dönümünde Madımak Oteli önünde anıldı.

2 Temmuz 1993 Madımak Olaylarının 20'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programları çerçevesinde Sivas'ta yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çevre illerden gelen emniyet ekipleri ile birlikte 2 bin 500 polis görev yaptı. Geniş güvenlik önlemlerin alındığı Sivas'ta helikopterler de şehrin üzerinde tur attı.

Anma programına ilk olarak eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nde olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı panoya Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve beraberindekiler karanfil bıraktı. Ardından Vali Zübeyir Kemelek kısa bir açıklama yaptı. Kemelek, olayda hayatını kaybedenlerin acılarını paylaşmak ve bundan sonra Sivas'ın kardeşlik, barış ve huzur ortamına katkıda bulunmak amacıyla bugün bu ziyarette bulunduklarını belirterek, "Sivas halkı bu olaydan büyük üzüntü duymakta. Bizler de Sivas'ın yöneticileri olarak her zaman Sivas halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Şu anda yürüyüş ve bazı gösteri grupları olacak. Anmak için buraya gelecekler. Biz onlardan önce bu ziyaretimizi yaptık. Ben tekrar yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Böyle bir acıyı Sivas bir daha görmesin istiyorum" dedi.

Vali, konuyla ilgili neden sürekli 'olay' kelimesinin kullanıldığı, bunu neden 'vahşet' olarak nitelendirilmediği ve basitleştirildiği yönündeki soru üzerine, "Basitleşecek bir şey yok. 37 insan ölmüş. 20 yılda bunun üstüne katlanarak acıyı sürdürmenin de anlamı da yok" yanıtını verdi.

Vali Kemelek'in ardından 142 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp Madımak Oteli'ne gelerek hayatını kaybeden 37 kişi için oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

STK'lar adına konuşan Başkan Doğan Ürgüp, "20 yıl önce şehrimizde tezgahlanan insanlık dışı olaylarda halkımızın ayrıştırılması hedef alınmış ve en güzel örneğini yaşattığımız birlik ve beraberlik kültürünün temellerine nifak tohumları atılmak suretiyle kardeşliğimiz yok edilmek istenmiştir. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta meydana gelen olay, Türkiye'de tüm kesimlerin üzerinde ittifak ettiği şekliyle karanlık birtakım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Bu olayla ilgili yaşanan yargı süreci olayın gerçek faillerini ortaya çıkaramamıştır" dedi.

Başkan Ürgüp "Sivas" ve "katliam" kelimelerinin yan yana kullanılmasını arzu etmediklerini ifade etti.

Sivil toplum kuruluşlarının anma programının ardından, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile birlikte çeşitli illerden ve Avrupa'dan gelen yaklaşık 10 bin kişi Ethembey Parkı önünde toplanarak Mevlana Caddesi üzerinden Madımak Oteli önüne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Burada olayda hayatını kaybedenlerin aileleri otelin önüne karanfil bıraktı. Daha sonra hayatını kaybedenlerin ismi tek tek anılarak saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu ve Alevi dernekleri adına yapılan konuşmaların ardından anma etkinlikleri olaysız şekilde sona erdi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zübeyir Kemelek Nevzat Doğan Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title