Haberler

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılında başlattıkları Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkedeki sulak alanları il il, bölge bölge belirlediklerini belirterek, "Elde edilen ilk verilere göre ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılında başlattıkları Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkedeki sulak alanları il il, bölge bölge belirlediklerini belirterek, "Elde edilen ilk verilere göre ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'nin yarı kurak iklim kuşağında yer aldığını, su kaynakları ve sulak alanların akıllı yönetilmesi ve verimli kullanılması gerektiğini bildirdi.

Sulak alanların korunması ve gelecek kuşaklara en sağlıklı şekilde aktarılmasının önemli sorumluluklardan biri olduğunu vurgulayan Eroğlu, "1994 yılında Ramsar Sözleşmesi'ne üye olan ülkemiz, bugüne kadar 14 sulak alanı Ramsar Listesi'ne ekletmiştir. Bu maksatla bakanlık olarak başta sulak alanların korunması, su kaynaklarının geliştirilmesi için çalışmalarımızı plan ve program dahilinde yürütmekteyiz. 2015 yılında başlattığımız Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkemizdeki sulak alanları il il, bölge bölge belirledik. Elde edilen ilk verilere göre ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eroğlu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında, 2015 yılı içinde herhangi bir koruma statüsü olmayan 20 sulak alanın, "Ulusal önemi haiz sulak alan" olarak tescil ettirildiğini anımsatarak 18 sulak alanda ise tescil süreci başladığını, 42 sulak alanda bölgeleme yapıldığını, 23 sulak alanda da yönetim planları hazırlanarak uygulamaya aktarıldığını bildirdi.

Sulak Alan Alt Havzası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projeleri kapsamında 46 sulak alanın alt havzasında etüt çalışmaları yapıldığını belirten Eroğlu, Birecik Karkamış Sulak Alanı'nda yönetim planı çalışmalarında sona gelindiğini, böylelikle Türkiye'nin önemli türleri olan Kelaynak ve Fırat kaplumbağası için önemli koruma tedbirleri belirlendiğini aktardı.

Samsun Kızılırmak, İzmir Gediz Deltası, Tokat Kaz Gölü, Kayseri Sultansazlığı başta olmak üzere 40 alanda kuş cennetleri projeleri hazırlandığına işaret eden Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sulak alanların değerlerinin bilincinde olan bakanlığımız, sulak alan rehabilitasyon projelerine son dönemde hız vermiştir. Son yıllarda özellikle iklim değişikliği sebebi ile kuruma sürecine giren Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Ereğli Sazlıkları, Avlan Gölü, Beyşehir Gölü Akgöl gibi tabii sulak alanlarımızda birtakım çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Netice itibarıyla bakanlığımız su ve toprak kaynaklarının 'Sürdürülebilir Kalkınma' ilkeleri çerçevesinde, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve eldeki imkanlar dahilinde geliştirilmesi ve akılcı yönetilmesi yolunda büyük çaba göstermektedir."

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title