Haberler

Göztepe Hastanesindeki Bebek Ölümleri... - Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Basın Mensuplarına Gezdirildi (fotoğraflı/görüntülü)

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki bebek ölümleriyle ilgili oluşturulan heyetten Prof. Dr. Recep Öztürk, ''Ölen Çavdar bebeğin kanında Klebsiella Pneumonian adlı özel bir direnç gücüne sahip ikinci bir mikrop tespit ettik'' dedi.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki bebek ölümleriyle ilgili oluşturulan heyetten Prof. Dr. Recep Öztürk, ''Ölen Çavdar bebeğin kanında Klebsiella Pneumonian adlı özel bir direnç gücüne sahip ikinci bir mikrop tespit ettik'' dedi.

Hastanede bebek ölümlerinin yaşandığı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, basın mensuplarına gezdirildi.

Burada bilgi veren Öztürk, 4 bilimadamı, hastane idaresi ve hastane enfeksiyon kontrol grubu ile işbirliği içinde olayın ilk yaşandığı gün çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bu ünitenin altyapısı itibariyle Türkiye koşullarına göre mükemmel bir yoğun bakım ünitesi olduğunu kaydeden Öztürk, ancak dünyada yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyonun ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.

Öztürk, genel olarak yoğun bakımda yatan 100 hastadan 20-40'ının enfeksiyona yakalandığını ve bunun önemli bir kısmının kan dolaşımıyla ilişkili olduğunu söyledi.

Bugüne kadar bütün hastalardan, çevreden tüm örneklerin alınıp incelendiğini belirten Öztürk, dün ölen bebeklerden birinde Pseudomonas Aeruiginosa mikrobunun tespit edildiğini hatırlattı.

Öztürk, ''Bugün incelemelerimizle birlikte ölen Çavdar bebeğin kanında Klebsiella Pneumonian adlı özel bir direnç gücüne sahip ikinci bir mikrop tespit ettik'' dedi.

Bu mikropların Türkiye ve dünyadaki yoğun bakımlarda önemli sorun oluşturan bakteriler arasında yer aldığına işaret eden Öztürk, ''Şu an itibariyle genele yönelik tedbirlerin yanında özellikle dün ve bugün saptadığımız bu iki bakteriye yönelik tüm kontrol tedbirleri alınmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Burada yatan sağlıklı bebeklerde de bulaşma ihtimaline karşı dışkılarından ve solunum yollarından bu mikropla ilgili bir tarama yapılacaktır'' bilgisini verdi.

Öztürk, bu bebeklerden bir kısmının başka hastanelerden getirildiğinin hatırlatılması üzerine de ''Başka hastanelerden gelişin bir risk faktörü olmadığı görüldü'' dedi.

-İL SAĞLIK MÜDÜR VEKİLİ BAKAR-

İncelemeye katılan İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar da Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin burasının gerek çocuk kliniği, gerekse yenidoğan bakımıyla kentin tecrübeli hastanelerinden biri olduğunu söyledi.

Geçen yılın son aylarında İstanbul'un yenidoğan yoğun bakım eksiğini tamamlamak üzere yola çıkıldığını anlatan Bakar, 20 olan yenidoğan yoğun bakım yatağının 150'ye çıkarıldığını kaydetti.

Bakar, bunun Avrupa standartlarında bir rakam olduğunu, hepsinin son sistem aletlerle donatıldığını, personelin eğitimden geçirildiğini ve büyük kısmının geçen ay hizmete girdiğini söyledi.

Mehmet Bakar, ''Bu ünite gayet modern, girişleri çıkışları şifreli kapılarla çalışan, asla yabancı bir personelin, hatta inşaat işçisinin girmesi mümkün olmayan, personelin sürekli gözetimi altında bulunan, annelerin girmediği tamamen izole bir alan'' diye konuştu.

-''BİRİSİ AĞIR, DÖRDÜ RİSKLİ BEBEK...''-

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı da ünitenin Nisan ayında tamamen kapanarak tadilata girdiğini ve yenilenerek 18 Mayıs'ta tekrar açıldığını söyledi.

Yiğitbaşı, şu an 9 bebeğin solunum cihazına bağlı olduğunu belirterek, ''Bunlardan bir tanesinin durumu ağır, 4'ü ise orta derecede risk taşıyor'' dedi.

Dışarıdan hasta alımını durdurduklarını da hatırlatan Yiğitbaşı, bilim heyetinin vereceği karara göre yeniden dışarıdan hasta kabulüne başlayacaklarını sözlerine ekledi.

-BAŞHEKİMLİKTE BASIN TOPLANTISI-

Bu arada, gezi sonrası Başhekimlikte bir basın toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar, vefat eden bebeklerin ailelerine başsağlığı diledi.

Bu ölümlere ''tasarruf tedbirlerinin yol açtığı'' şeklinde beyanlar bulunduğunu hatırlatan Bakar, bu yıl yatırım ve alet-edevat alınması için ayrılan bütçenin 480 trilyon lira olduğunu bildirdi.

Bu yıl 2200 personelin göreve başladığını, 1477'sinin de evraklarının Başbakanlıkta olduğunu belirten Bakar, personel açıklarının bulunmadığını söyledi.

Prof. Dr. Recep Öztürk de hastane enfeksiyonlarının yarısının bağırsak, solunum yolu gibi kişinin kendi florasından, geri kalanının da çevresel faktörlerden kaynaklandığını bildirdi.

Öztürk, dünyada hastanelerdeki yoğun bakım enfeksiyonlarını hiçbir hastanenin sıfıra indiremeyeceğini söyledi.

Recep Öztürk, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili bir salgınla karşılaşıldığını, bu nedenle genel önlemlere ilaveten salgın önlemleri alındığını ve bir seferberlik başlatıldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title