Haberler

Faktoring Şirketleri Tek Çatı Altında Toplanacak

Hazırlıkları Süren Banka Dışı Finansal Kurumlar Çerçeve Yönetmeliği Taslağıyla Getirilecek Düzenlemelerle Faktoring Şirketleri Tek Bir Çatı Altında Toplanacak.

Banka Dışı Finansal Kurumlar Çerçeve Yönetmeliğine göre faktoring şirketleri tek bir çatı altında toplanacak ve yeni kurulacak şirketlerin kuruluşu Bankacılık Düzelneme ve Denetleme Kurumunun onayına bağlanacak.

Bu yılın başından itibaren faktoring şirketlerinin denetim ve gözetimi yetkisini devralan BDDK tarafından hazırlıkları sürdürülen yeni mevzuatla, sektörün faaliyetlerine ilişkin bir dizi yeni uygulama devreye girecek. Yeni dönemde en önemli yeniliklerden biri, faktoring şirketleri birliğinin kurulması olacak. Sektörde faaliyet gösterebilmek için kurulacak birliğe üyelik zorunlu olacak ve yeni şirket kuruluşu için BDDK'nın onayı gerekecek.

Hazırlıkları süren Banka Dışı Finansal Kurumlar Çerçeve Yönetmeliği taslağı ile getirilecek düzenlemeler özetle şöyle:

SERMAYE EN AZ 5 MİLYON YTL OLACAK

-Faktoring şirketlerinin kuruluş sermayesi en az 5 milyon YTL olacak. Yabancı şirketlerin Türkiye'de faaliyet gösterecek şubeleri için de aynı miktarda sermaye şartı aranacak.

-Faktoring şirketlerinin kuruluş ve faaliyet izinleri BDDK tarafından verilecek. Şirketlerin birleşme ve devir işlemleri Kurul'un iznine tabi olacak.

-Mevcut irtibat büroları kapatılacak ve uygun görülenler şubeye dönüştürülerek faaliyet gösterecek.

-Şirket sermayesinde yüzde 10'u aşan oranda pay değişimi ve pay devirleri BDDK'nın iznine bağlı olacak.

-Faktoring şirketlerinde yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı olabilme koşulları yeniden düzenlenecek.

-Şirketlerin genel kurullarına sunulacak yıllık bilançoları ve gelir-gider tablolarının, BDDK tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde ve Kurum tarafından uygun görülen bağımsız denetim kuruluşlarına denetletilmesi zorunluluğu getirilecek.

"TASLAK BEKLENTİLERİ KARŞILIYOR"

Konuyla ilgili olarak Faktoring Derneği Başkanı Mehmet Çınar, sektörün uzun süreden günün koşullarına yanıt verecek nitelikte bir mevzuat oluşturulmasını beklediğini ve bu çerçevede hazırlanan taslağın, sektörün beklentilerine yanıt verdiğini söyledi.

Yeni düzenlemeyle faktoring sektörünün mevzuattan kaynaklanan sorunlarının önemli ölçüde ortadan kalkacağını ifade eden Çınar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle denetimin artacağına ve böylelikle haksız rekabetin de ortadan kalkacağına işaret etti.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title