Haberler

Erdoğan: Filistin'de Asker Kaçırma Kurt Kuzu Hikayesi mi

Başbakan Erdoğan, Filistin'de Kaçırılan İsrail Askeriyle İlgili Olarak "Bunun Devamında Faydası Olanlar mı Var, Siyasi Olabilir Başka Türlü Olabilir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünya basınının Lübnan'da kaçırılan iki İsrail askerinden çok Filistin'de kaçırılan askeri sorduğunu, bunun nedenini anlayamadığını belirterek, asker kaçırmayla ilgili "Bunun devamında faydası olanlar mı var, siyasi olabilir başka türlü olabilir. Öteki taraftan, 'bak bizim askeri kaçırdınız', kurt kuzu hikayesi, bu mu var? Bu sorulara cevap arıyoruz" dedi.

Erdoğan, sorunun çözümünde İsrail'in adım atması gerektiğine de gönderme yaptı. Başbakan Erdoğan, "Pekiyi bunu istiyorsunuz da karşılığında İsrail olarak ne vereceksiniz veya ne istiyorsunuz? Bunlar ortada hala ne yazık ki yok. Şu anda hala Filistin'in bakanları mahkum. Kaçırılan bakanlar. Çocuklar aynı şekilde, kadınlar aynı şekilde biçare" diye konuştu

Başbakan Erdoğan, Şam'daki temaslarının ardından akşam saatlerinde yurda döndü. Esenboğa Havaalanında basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Suriye ziyaretinde özellikle bölgesel konuların ele alındığını söyledi. Görüşmelerin olumlu geçtiğini ve bölgede barış ve istikrar için Şam ile Ankara'nın fikir birliğinde olduğunu söyleyen Erdoğan, Irak'a Komşu Ülkeler toplantılarının yeniden başlayacağını kaydetti.

YENİ BARIŞ DİNAMİĞİ

Başbakan Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la görüşmesinde bölgedeki tüm sorunların merkezinde Filistin meselesinin olduğunu teyit ettiklerini belirtti. Filistin'de yeni bir barış dinamiğine ihtiyaç olduğunu, kaydeden Erdoğan, özellikle Gazze'deki ateşkesin süratle yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, "Filistin'de en kısa zamanda bir ulusal birlik hükümeti kurulması da son derece önemli. Suriye ile bu konularda da görüşlerimiz örtüşüyor" dedi.

Erdoğan, Filistin'de kaçırılan İsrail askeriyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Şunu çok merak ediyorum. Orda kaçırılan bir kişiyi soruyorlar da Lübnan'daki iki askeri niye sormuyorlar? Ben de merak ediyorum. Lübnan'da iki asker var, Lübnan'ı kimse sormuyor. Genelde İsrail tarafında da dünya basınında da hep burası konuşuluyor. Lübnan'ı niye konuşmuyorlar diye merak ediyorum. Bir de, pekiyi bunu istiyorsunuz da karşılığında İsrail olarak ne vereceksiniz veya ne istiyorsunuz bunlar ortada hala ne yazık ki yok. Şu anda biliyorsunuz hala Filistin'in bakanları mahkum. Kaçırılan bakanlar. Çocuklar aynı şekilde, kadınlar aynı şekilde biçare."

Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in konuyla ilgili açıklamaları olduğunu, eş zamanlı bir adım atılacağına inandığını ifade etti. Erdoğan şöyle devam etti:

"Bu konuda kararlı bir tutum içerisinde olunursa ve taraflar 'tamam biz bu dediğimizi yapacağız' deseler, eğer sorun kaçırılan askerse ya da başka bir sorun varsa onu da gündeme getirseler, iş çözülecek. Bu defa biz şunu düşünmeye başlıyoruz. Acaba bu olayın bir ranta dönüştürülmesi mi var? Bunun devamında kendileri için fayda mülahaza edenler mi var? Bu fayda siyasi olabilir, başka türlü olabilir. Öteki taraftan o asker, bak bizim askeri kaçırdınız kurt kuzu hikayesi, bu mu var? Bu sorulara cevap arıyoruz."

LÜBNAN'IN HASSAS TOPLUMSAL YAPISI KONUŞULDU

Erdoğan, Lübnan'da istikrar ve huzurun korunması için bölge ülkelerinin yapıcı çabalarının önemi konusunda ve hassas toplumsal dokunun korunması konusunda da Esad'la görüşlerinin örtüştüğünü söyledi. "Hizbullah'ın hükümetten çekilmemesi gerektiğini, tekrar hükümetteki yerini alması gerektiğini vurguladık" diyen Erdoğan, Suriye'nin bu konuda da işbirliğine açık göründüğünü belirtti.

Erdoğan, Suriye'nin Irak'la diplomatik ilişki kurma kararını da memnuniyetle karşıladıklarını aktardı. Erdoğan görüşmelerde Irak'ta yaşanan sorunların da gündeme geldiğini belirterek, "Suriye, İran ve Türkiye'de Irak'ın toprak bütünlüğüne dair aynı inancın ve kararlılığın olması, öyle zannediyorum ki bunu sağlayacaktır" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title