Haberler

Erdoğan, Balkan Türkleri'yle Biraraya Geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balkan Dernekleri Federasyonu'nun Yemekli Toplantısına Katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balkan Dernekleri Federasyonu'nun yemekli toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, diplomatik ilişkilerin önemine değinerek, çok gezmesinin eleştirildiğini ve bir muhalefet zemini hazırlandığını söyledi. Ülkelerle olan diplomatik ilişkilerin gelişmesi için ülke ziyaretlerinin önemine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "'Başbakan çok geziyor' diyorlar ve böylece bir muhalefet zemini hazırlanıyor. Evet başbakan geziyor çünkü Avrupa, ABD, Uzakdoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslar'la ihmal edilmiş ilişkilerimizi doğal seviyesine çekmek zorundayız. Afrika'nın 50 ülkesi var. Bizim Afrika ülkelerinde 12 büyükelçiliğimiz var. Bu durum, büyük devlet olma peşinde olan bir ülke için bir cinayettir. Buralarda büyükelçiliklerimiz olmazsa dış ilişkilerinizi nasıl yürütebiliriz? Durumumuz bu, güleriz ağlanacak halimize" dedi. Türkiye'nin yaptığı sınır ötesi operasyonda sorun yaşamamasını diplomatik ilişkilere bağlayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir sınır ötesi harekat yapıldı. Bunda başka ülkeler duvar örmediyse, 'Türkiye yanlış yapıyor' demediyse, bunun sebebi diplomatik ilişkilerdir. Harekatımızı Irak merkezi yönetimi bile olgunlukla karşıladı. Bu, tereyağından kıl çeker gibi siyaseti yürütmektir." Kosova'nın tüm dünya ülkelerinin mutabakatıyla bağımsızlığa kavuşmasının önemli olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bunun Balkanlar'da istikrar ve güvenin oluşması yönünde atılan tarihi bir adım olduğunu söyledi. Balkanlar'da yaşanan her gelişmenin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Balkanlar'da kımıldayan bir yaprak bile bizi Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 2.5 ay önce Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesine yönelik ABD ve biz dediysek, bu bir şeye inandığımız içindir. Balkanlar'la tarihi ve kültürel bağlarımız var. Saraybosna sevinirse, biz seviniriz. Filibe gülerse, biz güleriz. Priştine, Üsküp mutluysa, neşeliyse biz de mutlu ve neşeli oluruz. Onların insani haklardan yararlanarak yaşaması bizi de yakından ilgilendiriyor. Onlar kardeşlerimiz, soydaşlarımız. Onlar huzursuz, yalnız ve mutsuzlarsa bizim burada huzurlu olmamız mümkün değil" diye konuştu. Kosova sorununun barışçıl yollarla çözülmesi için büyük çaba sarfedildiğini belirten Başbakan Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı'yla konuyla ilgili yaptığı bir diyaloğu şöyle aktardı:

"Sırbistan Cumhurbaşkanı bana BM Genel Kurulu'nda, 'Siz Kosova'nın bağımsızlığını destekliyorsunuz ama bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil' (dedi). Ben de buna karşılık 'Bu mesele tatlıya bağlansın, bu bölge çok yoruldu' (dedim). Biz de gittiğimiz her yerde bunun çalışmasını yaptık, yapmak zorundaydık. Balkanlar'a duyarsız kalamayız, kalmadık. Bu yüzden saat 19.00'da ABD, saat 19.07'de de biz tanıdık. Hatta resmi yazıyı yollayan ilk ülke biziz. Diplomatik ilişkiler için çalışmalara başladık.

Demokratik, insan haklarına saygılı eşit yönetimin oluşması için tavsiyelerimizi yapıyoruz, desteğimizi veriyoruz." Balkan muhacirlerinin tarihi ve kültürel açıdan sıkı sıkıya bağlı olduğu Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında bir dostluk köprüsü teşkil ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, 19. ve 20. yüzyılda Balkanlar'ın her karış toprağının kan, gözyaşı ve acıyla sulandığını kaydetti. Savaşlar ve bölünmelerin etnik grupları yer değiştiremeye mecbur bıraktığını belirten Başbakan Erdoğan, "Topraklarına emek vermiş soydaşlarımız, oraları terk edip Türkiye'ye göç ettiler. Acı, gözyaşı, zorunlu göç Osmanlı'nın yıkılması sonrasında da bitmedi. 22. yüzyılda yaşanan iki dünya savaşı da Balkanlar'da enkaz bıraktı. Sonrasında yaşanan Yugoslavya'nın parçalanması da yine bildik sahnelerin yaşanmasına yol açtı. Balkanlar'ın yaşadığı bu acı hatıraları geride bıraktığına inanmak istiyoruz" dedi. Erdoğan, Balkanlar'daki siyasi partilere birlik çağrısı yaparak, "Bir olun, diri olun. Biz Balkanlar'ı ihmal edemeyiz, inanıyorum ki onlar da bizsiz yapamaz" ifadelerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, yemekli toplantının ardından havaalanına hareket etti ve saat 20.50 sıralarında İzmir'den ayrıldı.

(EY-UÇ-YB-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title