Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması

"Doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapmak zorunda kaldık" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

"Doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapmak zorunda kaldık" dedi.

Kayseri'de yerel bir televizyon kanalında "Basın Kulisi" programında soruları yanıtlayan Yıldız, elektrik zammına ilişkin hiçbir siyasetçinin zammı sevmeyeceğini ancak dünya gerçeklerinin gözü kapalı izlenemeyeceğini anlattı.

Doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Yıldız, "Bu çok fazla baskı altında yapılan zamdır. Bir iktidar düşünün 10 yıl önce 22 dolara ham petrol alırken şuan 122 dolardan alamıyor. Sizin 3 katına katlanan gayrisafi milli yurtiçi hasılanıza karşılık, 6 katına katlanan enerji kilidiniz var. Bir yanda da bunları yerli kaynaklar haline getirmek için yaptığımız çalışmalar var" diye konuştu.

Elektriğe farklı tarifelere göre, yüzde 8 ile 10 civarında ortalama zam geldiğini anımsatan Yıldız, "Geçen yılın sonunda Rusya'dan aldığımız doğalgazın indirimini almamış olmaydık, bu zamlar belki 2 katına çıkacaktı. Uluslararası istikrarsızlığın getirdiği, özellikle Arap Baharıyla birlikte gelen istikrarsızlığın dünyaya faturası ham petrolde 100 milyar dolar civarındadır" diye konuştu.

Ham petrol fiyatları ve dövizdeki artışın bu zamları zorunlu hale getirdiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin konuşulmayan bir dezavantajı da var. Ham petrolün fiyatı döviz bazında arttı. Türkiye dolar olarak alıp, Türk Lirası olarak tahsil ediyor. Yalnız, dövizin artışında bile Türkiye'nin aldığı petrolde yüzde 17'ler civarında fiyat artışı oluyor. Aldığımız ham petrol ve doğalgaza son 19 ayda yüzde 29 zam geldi. Bu ciddi bir rakam. Döviz zammını hariç tutarak bunu söylüyorum. Yani hem dövizin yükselmesi, hem ham petrol fiyatının yükselmesi bu zamların zeminin bize hazırlamış oldu."

Akaryakıttaki vergi oranına ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız,

"Vergi düşüktür diyemem ama vergiyle alakalı düzenlemelerin hesabını yapan Maliye Bakanımızın işine de karışmak istemem" dedi.

- KAYSERİ

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title