Haberler

Elektrik Kesintilerine Tazminat Dönemi Başladı

Elektrik Piyasasında Bir Taraftan Serbestleştirme Çalışmaları Sürerken, Bir Taraftan da Tüketiciyi Korumaya Yönelik Önlemler Alınıyor.

Elektrik piyasasında bir taraftan serbestleştirme çalışmaları sürerken, bir taraftan da tüketiciyi korumaya yönelik önlemler alınıyor.

Kesintiler, üretim durdurma kararları, rekabet soruşturmalarıyla 2006 gündeminden inmeyen sektörde 1 Ocak 2007'den itibaren "Elektrik Piyasasında Dağıtım Sisteminde Sunulan Elektrik Enerjisinin Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi Yönetmeliği" yürürlüğe girdi.

Buna göre, dağıtım şirketi, vatandaşa yazılı ve görsel medya aracılığıyla 48 saat önceden kesintileri bildirecek. Ancak bu bildirim yapılmadan arıza gibi sebeplerle alçak gerilim (AG) hattı kullanan tüketicinin elektriğini yılda toplam 14 saati aşan miktarda kesen dağıtım şirketi vatandaşa tazminat ödeyecek. Bu süre 2010 yılında 11 saate kadar inecek.

Yıllık maksimum kesinti süresine ilişkin hedeflerin aşılması durumunda dağıtım şirketlerinin ödeyeceği tazminat hedef değerleri aşan kesintinin gerçekleştiği tarih itibariyle en son ödenen elektrik faturasındaki dağıtılan enerji miktarının, kesintinin tekrarına göre kilovat saatte (kWh) 0,37 ile 1,11 YKr arasında değişen bedellerin çarpılması ile belirlenecek. (İmarlı alanda vatandaşa yılda 14 saat kesinti yaparsa en son faturadaki tüketilen 'miktar x 0,37' tazminat ödeyecek, 3 kat aşar yani yılda 42 saat elektrik keserse miktar 1,11 ile çarpılacak.)

Yıllık tedarik sürekliliği hedef değerlerinin beş kereden fazla aşılması durumunda, kanunun 11'inci maddesi çerçevesinde dağıtım şirketine uyarıdan lisans iptaline varan işlem yaptırımlar uygulanabilecek.

Ayrıca yıl boyunca imarlı alanlarda 6 saati aşan 4. kesintiden sonra da dağıtım şirketi ceza ödemeye başlayacak. Bu hedef değerlerin aşılması durumunda, süre açısından verilen sınırları aşan her bir kesinti için dağıtım şirketleri, mesken abonelerine 20 YTL, diğer abonelere ise 80 YTL ödemek zorunda olacak.

Zarar gören teçhizatın tamir masrafını belgeleyen faturanın ibraz edilmesi,zararın elektrik kesintisi veya dalgalanmalarından kaynaklandığını belgelenmesi ve bu durumun dağıtım şirketinin kesinti yer ve zamanına ilişkin tuttuğu kayıtlarla uyuşması halinde zarar dağıtım şirketi tarafından tazmin edilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title