Haberler

Ekrar)

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çanakkale Zaferi'nin Sadece Bir Türk Zaferi Olmakla Kalmayıp, Bir Dünya Zaferi Olarak Ortaya Koyulduğunu Söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çanakkale Zaferi'nin sadece bir Türk zaferi olmakla kalmayıp, bir dünya zaferi olarak ortaya koyulduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Balıkesir'deki temaslarının ikinci gününde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü törenine katıldı. Balıkesir Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törende şehitler anısına 3 el saygı atışı yapılırken, protokol tarafından şehitler anıtına çelenk sunuldu. Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çanakkale Zaferi'nin toprağı vatan kılma sürecinin bir mührü olduğunu söyledi. Türk milletinin tarihi anlatılırken savaşçı, ölmeyi öldürmeyi seven bir milletmiş gibi gösterilmeye çalışılmasını ahlaksızlık olarak değerlendiren Bakan Aydın, "Eğer bir millet kendi milli bütünlüğü, dayanışması, toprakları tehlikeye düştüğü an, başka çare yoksa şehit olmayı göze alır. Bunu göze alanlar olduğu sürece de zaten toprak vatan olur. Çanakkale Zaferi ve bugün rahmetle andığımız şehitler günü, bu vatan kılma sürecinin mührü gibidir. Gerçekten bir benzeri daha yok. Bu milletin askeri dehasının ki o en somut biçimde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'te tecelli etmiştir, ama aynı zamanda Mehmetçiğin şehit olmayı göze alan o psikolojisi, seve seve vatan uğruna ölmeyi göze alan o cesareti, yiğitliği ve sabrı Çanakkale Zaferi'ni sadece bir Türk zaferi değil, bir dünya zaferi olarak ortaya koymuştur. Bizim tarihimiz anlatılırken, sanki biz hep savaşan, savaşmayı, ölmeyi, öldürmeyi bir zevk haline getiren bir milletmişiz gibi bugün bile hala insafsızca, izansınca, ahlaksızca bu millet böyle eleştiriliyor. Biz ölmemiz gerektiği zaman ölürüz, şehit olmamız gerektiği zaman şehit oluruz. Ve bu kıyamete kadar böyle devam edecektir. Biz var olduğumuz sürece ki hepimiz Mehmetçiğiz, bu topraklar ebedi yurdumuz olacak. Milletin birlik, beraberlik ve bütünlüğü ilelebet muhafaza ve müdafaa edilecektir. Herkes aklını başına toplasın. Bu milletin görülmeyen çok büyük bir gücü vardır. İhtiyaç hasıl olunca bu güç ortaya çıkar" diye konuştu.

Toprağın vatan olması için ölmenin tek başına yetmediğini ifade eden Bakan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatanı korumak, müdafaa etmek, toprağı vatan kılmak sadece ölmekle olmaz. Her anımızı onun imarı için, yükselmesi için harcamamız gerekir. Bugün ekonomi bile bir mücadele. Bu ülkenin savunmasını yapabilmemiz için milli birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Siyasetimizi bu milletin hizmeti için bir yol kabul edeceğiz. Kavga, çatışma, çekişme yolu değil. Hizmet yolu kabul edeceğiz, sanayiimizi güçlendireceğiz. Askeri güçlerimizi dünyanın en güçlüsü halinde tutmaya, korumaya mecburuz ve böylece devam etmek zorundadır. Milleti, vatanı korumak, toprağı vatan kılmak eğitilmiş insanla, sağılığı yerinde, refahı sağlanmış insanla olur. Bu bir bütünlüktür. Bütün bunların en son noktası bu toprak, bu tarih, bu kültür, bu medeniyet ve şehitlerimiz ne zaman bizden kendilerinin gittiği yoldan gitmemizi isterlerse, ne zaman öyle bir durum ortaya çıkarsa hepimiz hazırız. Kader buysa, biz onu alnımızın akı, gönlümüzün genişliği, bu kültürün bize öğrettiği değerlerin gücüyle gözümüzü kırpmadan karşılarız."

ASKERDEN BÖLÜCÜLERE NET MESAJ

Bakandan önce günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Binbaşı Mehmet Erden, Türkiye üzerinde emelleri olanların ve bölücü eşkıyanın hiçbir zaman amacına ulaşamayacaklarını bildirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Binbaşı Mehmet Erden, "Türk milletine ve aziz vatanımıza karşı oynanan oyunlar geçmişte var olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Gelecekte de bu oyunların biri bitip, diğeri başlayacaktır. Dün Kurtuluş Savaşı için Çanakkale'de, Sakarya'da binlerce şehit verdik. Bugün de bölücü eşkıyaya karşı Hakkari, Şırnak, Mardin'de, Türkiye'nin her yerinde nice şehitler verdik. Ülkemizi bölme hayalinde olanlar Mehmetçik olduğu sürece asla emellerine ulaşamayacaktır. Türk milletinin karşısına hiçbir zaman tek başına çıkmaya cesaret edemeyenler sinsice teröre, kalleşliğe başvurmakta veya terör örgütlerine kucak açmaktadırlar. Savaş meydanlarında omuz omuza çarpışmış bu milletin evlatlarını bölmeye, birbirine düşman etmeye bugüne kadar kimsenin gücü yetmemiş, bundan sonra da yetmeyecektir. Şu iyi bilinmelidir ki, son Mehmetçik şehit olmadan aziz vatanın bir toprağı, bir zerresi dahi kimseye yar olmayacaktır."

Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın şehitlik özel defterini imzalamasından sonra şehit mezarları ziyaret edildi. Mezarlara karanfil bırakıp dua eden Bakan Mehmet Aydın, kendisiyle tanışan bir şehit babasının daveti üzerine gittiği şehit mezarına da karanfil bırakıp aileye taziyede bulundu. Bu sırada, şehit Jandarma Teğmen Cengiz Evranos'un annesi Fikriye Evranos, kendisine "Nur içinde yatsın" diyen Bakan Mehmet Aydın'a, "Nur içinde yatsın ama sitemim var" dedi. Bakan Aydın'ın, "Vardır ben de biliyorum" demesi üzerine içine döken şehit annesi Fikriye Evranos, "Benim gibi kaç ana ağlayacak daha? Neden bunu siyasi yönden çözmüyorsunuz? Yazık değil mi bu gençlere? Şu hale bakar mısınız? 24 yaşında ben oğlumu damat olarak görmek istiyordum. Her gün soğuk mermeri okşamak istemiyordum. Vatana hizmet etsin diye yetiştirdik. Bir baş sağlığı bile dilemediniz bana, 20 gün oldu gideli çocuğum, cenazesi geldi" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Şehit annesini sonuna kadar dinleyen ve teselliye çalışan Bakan Aydın, "Şimdi başında Fatiha okumak bana nasip oldu, nur içinde yatsın" dedikten sonra şehitlikten ayrıldı. Vali Selahattin Hatipoğlu, merkezde yapılacak bir ilköğretim okuluna şehit Cengiz Evranos'un adının verileceğini açıklarken, ailenin acısını paylaştı. Şehitlikteki diğer şehit aileleri de şehit mezarlarının başında dualar okuyup, evlatlarını andı.

MİNİK SELİN'İN ŞEHİTLİK GURURU

Şehitlikteki törenin ardından Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Devlet Övünç Madalya törenine geçildi. Katılımın yüksek olduğu buradaki törende, 14 Ekim 2005 tarihinde görev birliğine giderken teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan Jandarma Başçavuş Erbu Serpan (34) ile 14 Temmuz 2005 tarihinde Şırnak'ın Beytüşebap ilçesi Altın Dağları bölgesinde arama tarama faaliyeti sırasında kayadan düşerek şehit olan jandarma komando er Salih Kıran (23) ve 16 Ağustos 1994 tarihinde Van'ın Çatak ilçesi sırmalı Jandarma Karakol Komutanlığı'nda görevliyken pusu kuran teröristlerle girdiği çatışmada yaralanarak malul olan jandarma er Bayram Deniz'e, devlet övünç madalyaları ile onur beratları verildi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, şehit jandarma başçavuş Erbu Serpan'ın övünç madalyasını 10 yaşındaki kızı Selin'e takarken duygulu anlar yaşandı. Bakan Aydın, şehit jandarma komando er Salih Kıran'ın övünç madalyasını babası Ramazan Kıran'a, malül Bayram Deniz'in de kendisine takdim etti. Balıkesir Garnizon Şehitliği ile devlet övünç madalya törenlerine Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Vali Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Adem Huduti, milletvekilleri İsmail Özgün, Turhan Çömez, Edip Uğur, Ali Aydınlıoğlu ve Orhan Sür, Belediye Başkanı Sabri Uğur, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, Balıkesir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Tetik ile diğer askeri ve sivil erkan, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Bakan Aydın, daha sonra Çanakkale Zaferi'nin kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın ailesini ziyaret edip burada düzenlenecek törene katılmak üzere Balıkesir'in Havran ilçesine hareket etti.

(YU-SN-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title