Haberler

Zeybekci: "(Türk Lirasıyla Ticaret) Hedefimiz 60-70 Milyar Dolara Gelmek" - Istanbul

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cumhurbaşkanımız YASED'in adındaki 'yabancı' adından rahatsız olan bir anlayışa sahiptir.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cumhurbaşkanımız YASED'in adındaki 'yabancı' adından rahatsız olan bir anlayışa sahiptir. Onun için onun tavsiyesiyle 'yabancı' kelimesi yerine 'uluslararası' tercih edilmiştir. Yabancı, öteki, el, başkası anlamlarına geliyor. Bu ülkede bizimle bu ülkenin kaderini paylaştığınız zaman bizim için çok değerlisiniz." dedi.

Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) 36'ncı Genel Kurul Toplantısında ihracat, uluslararası yatırımlar, teşvikler ve cari açığa ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türk milletinin geleceğini garanti altına aldığını anlatan Zeybekci, "Artık Türkiye'de gayriahlaki, hukuk dışı, demokrasimizin tehlike altına gireceği hiçbir dönem yaşanmayacaktır. Çünkü bu halk eliyle tankı durdurdu. Bu halk kendine ağır makineli silahlarla ateş eden helikopterlerin karşısında elindeki bayrağı sallayarak o helikopterleri aşağı indirdi." diye konuştu.

65. Hükümetin Türkiye'yi üreterek büyütme hedefiyle yola çıktığını belirten Zeybekci, bu planın tüm engellere rağmen aksamayacağını söyledi.

Özel setkör, ihracat ve doğrudan yabancı yatırımı gibi yol haritaları üzerinden büyüme öngördüklerini aktaran Zeybekci, "Türkiye olarak her yıl yüzde 6 ve üzerinde büyümeliyiz. İşsizliğimiz yüzde 12,1, bu son 13-14 yılda üst üste yüzde 5,8 büyüme ortalamasını tutturmuş olmakla beraber yüzde 12,1. Çünkü son 7-8 senede Türkiye'de iş gücüne katılım oranı yüzde 44'ten yüzde 53'e geldi. Vatandaşlarımız artık daha çok çalışmak istiyor." bilgilerini verdi.

"Türk lirasıyla ticaret kabiliyetimiz 25 milyar doların üzerine çıktı"

" Türkiye'nin öngördüğü istihdam ve büyüme rakamlarına ulaşmak için doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyacı var." diyen Zeybekci, yatırım ortamının yabancı sermaye için daha cazip hale gelmesi için hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

Zeybekci, geçen yıl cari açık rakamının 15 Temmuz ihanetine rağmen yüzde 4'ün altında geldiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"2015 Cari açığı yüzde 4,4'tü, bu rakam 2016'da yüzde 4'ün altına geriledi. 2016'daki cari açığın finansmanı, yabancı parayla finansman ihtiyacı tarihi zirvede düştü. Bunu da göreceksiniz… Çünkü Türk lirasıyla dış ticaret yapma kabiliyetimiz 25 milyar doların üzerine çıktı. Hedefimiz 60-70 milyar dolara gelmek.

Yine cari açık cari açıktır, olmaması gereken bir şeydir ama Türk lirasının rezerv para gibi özellik kazanması sebebiyle daha kolay hale gelmesi anlamında söylüyorum cari açık artık finansmanında sorun yaşamayacağımız, dış finansmanla sorun yaşamayacağımız seviyelere geldi."

"Cumhurbaşkanımız YASED'in ismindeki 'yabancı' adından rahatsız olmuştur"

Geçen yılın son aylarından başlayarak 2017 Ocak ayında yüzde 15 seviyesine kadar yükselen ihracat artışını 2017'nin tamamında sürdürmek istediklerini anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Serbest bölgelerdeki net ihracatımız, bavul ticareti ve hizmet ihracatımızın net katkısını da yan yana koyduğumuz zaman yaklaşık 200 milyar dolar civarındaki bir dış satım gelirimizin, ortalama yüzde 10 seviyesinde artmış olması Türkiye'de dış gelirlerimizin net anlamda yüzde 10 artması demek. Yani 20 milyar dolara yakın artması demektir. Bu da Türkiye için önemli bir performanstır."

Zeybekci, Türkiye ekonomisinin uluslararası doğrudan yatırımlara (UDY) önem verdiğini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız YASED'in ismindeki 'yabancı' adından rahatsız olan bir anlayışa sahiptir. Onun için onun tavsiyesiyle 'yabancı' kelimesi yerine 'uluslararası' kelimesi tercih edilmiştir. Yabancı, öteki, el, başkası anlamlarına geliyor. Bu ülkede bizimle bu ülkenin kaderini paylaştığınız zaman bizim için çok değerlisiniz demektir." bilgilerini verdi.

Türkiye'de teşvikler konusunda köklü reformlar yapıldığını aktaran Zeybekci, yatırımcılara tüm yatırım planları için bakanlığı ziyaret edebileceklerini, dünyanın en iddialı teşvik paketlerinden kabul edilen yeni avantajlardan yararlanabileceklerini hatırlattı.

"Geçen yıl ülkemize UDY girişi 12,1 milyar oldu"

Bakan Zeybekci'nin ardından kürsüye gelen Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye'nin yapısal reformlarını sürdürmesi gerektiğini yineleyerek, "Yatırım ortamını iyileştirecek reformlara ağırlık verilmesi bugün, her zamankinden daha fazla önem taşıyor." diye konuştu.

YASED'in, 5 kıta ve 25 ülkeden üyeleriyle Türkiye'deki UDY'lerin yaklaşık yüzde 75'ini temsil ettiğini belirten Erdem, "Türkiye'nin en büyük 500 sanayi şirketinin 125'i uluslararası şirketlerdir. Bu 125 şirket, en büyük 500 sanayi şirketinin yarattığı istihdamın yüzde 29'unu, üretimden satışların yüzde 31'ini, ihracatın yüzde 42'sini, Ar-Ge giderlerinin yüzde 37'sini ve katma değerin yüzde 40'ını gerçekleştiriyor." bilgilerini verdi.

Erdem, konuşmasını şunları aktararak sürdürdü:

"Türkiye'ye 2002 yılına kadar yılda yaklaşık 1-2 milyar dolar seviyesinde olan UDY girişleri, serbest piyasa ekonomisinin ihtiyaç duyduğu reformların gerçekleştirilmesinin ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin başlamasının etkisiyle yükselmiş, 2005 yılında bugüne kadar toplam 175, senede ortalama 14,5 milyar dolara ulaşmıştır.

Geçen yıl ülkemize UDY girişinin 12,1 milyar olduğunu görüyoruz. Bu, ülkemiz ve bölgemizdeki gelişmeleri dikkate aldığımızda beklenenden yüksek bir rakam. Ayrıca yatırımların yıl sonuna doğru artan bir eğilimde olması olumlu bir gösterge."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Erdem Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title