Haberler

Türkiye'nin ilk yerli kolza hibrit tohum adayları toprakla buluşturuldu

Güncelleme:

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, TÜBİTAK desteğiyle hazırlanan proje kapsamında Türkiye'nin ilk yerli kolza hibrit tohumu çeşitlerini toprakla buluşturdu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, TÜBİTAK desteğiyle hazırlanan proje kapsamında Türkiye'nin ilk yerli kolza hibrit tohumu çeşitlerini toprakla buluşturdu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yerli ve milli tohum üretmek için 2 yıldır yürütülen "Hibrit Kolza Tohumu Islah Projesi" kapsamında 15 çeşit tescile aday kolza hibrit tohumunun ekimi Amasya, Samsun ve Tokat'ta yapıldı.

Gelecek yıl haziran ayında hasat edilecek kolza çeşitleri arasından verimi yüksek olanların tescili için çalışma başlatılacak.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, AA muhabirine, kolzanın bir yağ bitkisi olduğunu, Türkiye'nin de yağ bitkilerine ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Yağın birçok bitkiden elde edilebildiğine işaret eden Ak, ihtiyacının karşılanması için özellikle Marmara Bölgesi'nde kolza üretimi yapıldığını belirtti.

Yıllık yaklaşık 300 bin ton kolza üretimi bulunduğuna dikkati çeken Ak, "Tarım ve Orman Bakanlığımız da enstitümüze yerli kolza hibrit tohumu geliştirme görevi verdi. Biz de arazide ve seralarda hibrit tohumu üretmek için çalışma yürütüyoruz. Türkiye'de, özellikle Marmara Bölgesi'nde ekilen kolza hibrit tohumları, ülkemizin çeşidi değil. Bu çalışmanın sonucunda yerli ve milli hibrit tohum çeşidini ülkemiz tarımına kazandıracağız. Hem kaliteli tohuma hem de üretime katkı sağlamış olacağız." dedi.

"Dışa bağımlığımızı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz"

Enstitüde görevli araştırma görevlisi Mustafa Acar ise kolzanın dünyada en fazla üretilen 3 yağ bitkisi arasında bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de 300 bin dekarın üzerinde alanda kolza ekildiğini anlatan Acar, "Ülkemizde kolzanın her geçen yıl ekiliş alanları artıyor. Çünkü tatminkar bir getirisi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bitkinin ülkemize adaptasyonu, birçok bölgemizde yetişebilmesi bu artışın sebepleri arasındadır. Kolza yağı oldukça sağlıklı bir gıda olmasının yanı sıra biyodizel üretiminde de kullanılıyor. Dünyada üretilen biyodizelin yüzde 80-85'i kolza yağından gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Türkiye'de ağırlıklı olarak kolza hibrit tohumu kullanıldığına işaret eden Acar, şunları kaydetti:

"Hibrit tohumların tamamı ise yabancı menşeli tohumlardır. Dolayısıyla ülkemizin hibrit tohumda dışa bağımlılık gibi bir durumu ortaya çıkıyor. Bu bağımlılığı ortadan kaldırabilmek için hibrit tohum çalışmasına başladık. 2019 yılında TÜBİTAK'ın desteğiyle 'Hibrit Kolza Tohumu Islah Projesi' başlattık. Çalışmalarımız son aşamasına geldi sayılır. Hibrit tohumu aday materyallerimizi tamamladık. Haziran dönemindeki hasattan sonra iyi olduğunu gördüğümüz materyallerimizi tescile sunmayı planlıyoruz. Böylelikle yerli kolza hibrit tohumu geliştirmeyi ve dışa bağımlığımızı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Marmara Bölgesi Karadeniz Türkiye Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

Bugün voleybol maçı var mı? 16 Mayıs kimin voleybol maçı var? Bugün hangi voleybol maçı var? 19 Mayıs ile ilgili şiirler 2024! 1-2-3-4-5 kıtalık 19 Mayıs şiirleri uzun ve kısa! 19 Mayıs kısa sözler ve anlamlı mesajlar neler? HANDE BALADIN KİMDİR? Hande Baladın kaç yaşında, boyu kaç, nereli? Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 16 MAYIS PERŞEMBE 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİ 2024! MSB 1829 personel alımı kura çekim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak?
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title