Haberler

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: Çiftçiler çevreye daha duyarlı olmalı

Güncelleme:

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerin, üreticilerin ve yetiştiricilerin çevreyi korumak adına daha fazla duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Çelik, çevrenin geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, tarım topraklarının korunması gerektiğini söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler, üreticiler ve yetiştiricilerin çevreyi korumak adına daha fazla duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, "Çünkü çevre onların geçim kaynağı, bacasız fabrikalarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyadaki iklim krizi ve küresel ısınmanın ciddi boyutlara ulaşmasının çevreyi önemli ölçüde tehdit ettiğine dikkati çekti.

Çevre bilinci oluşturulmasının önemine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Toprağın dostlara ihtiyacı vardır, ona dostça davranacak olanlar da tarım sektörü ve paydaşlarıdır. Tarım topraklarımızda yapılan bilinçsizce sulamalar, tuzluluk ve çoraklaşma sorununa, teknolojik gelişmelere paralel olarak verimliliği artırmak adına yapılan aşırı gübreleme ve ilaçlamalar ile yoğun olarak kullanılan kimyasallar toprak kirliliğine, kuraklık, aşırı otlatma, toprak kirliliği ve ormansızlaşma ise çölleşmeye neden olmakta, bu durum doğada yaşayan tüm canlıların geleceğini tehdit etmektedir."

Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler, üreticiler ve yetiştiricilerin çevreyi korumak adına daha fazla duyarlı olmaları gerektiğini vurgulayan Çelik, "Çünkü çevre onların geçim kaynağı, bacasız fabrikalarıdır." ifadesini kullandı.

"85 milyon insanın gıda güvencesi tehlikede"

Tarım alanları ve çayır-mera alanlarındaki azalmanın çevre sorunları oluşturmasının yanında gıda güvencesini de tehdit ettiğini belirten Çelik, son 40 yılda Hollanda'nın yüz ölçümü kadar tarım toprağının, Gürcistan'ın yüz ölçümü kadar çayır-mera alanının azaldığının altını çizdi.

Çelik, hızlı nüfus artışına bağlı olarak yaygınlaşan plansız kentleşme ve sanayileşmenin de tarım topraklarının azalmasına yol açtığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarım topraklarının yerini beton yığınlarına bırakması, en büyük çevre sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Tarım alanlarımızın, çayır-meralarımızın amaç dışı kullanılması, 85 milyon insanımızın gıda güvencesini de tehlikeye atmaktadır. Yapmamız gereken, tarım alanlarımızı daha fazla kaybetmemek ve mevcut haliyle tarım alanlarımız ile çayır ve meralarımızın bilinçli bir şekilde kullanarak korunmasını sağlamak olmalıdır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Nihat Çelik Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title