Haberler

Toplu Görüşmeler "Açlık Sınırında" Tıkandı

Toplu Görüşmelerin Üçüncü Turunda Tüik, 4 Kişilik Bir Ailenin Açlık Sınırını 255 YTL Olarak Açıklayınca Sendikalarla Tüik Arasında Tartışma Yaşandı.

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin üçüncü turu uzlaşma umudu ile başlamasına "açlık sınırı" noktasında tıkandı.

Başbakanlık Merkez Bina'da Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında devam ediyor. Edinilen bilgilere göre toplantının şu ana kadar olan bölümünde Maliye Bakanlığı 2009 yılı için kamu çalışanlarına 52 milyar 440 milyon YTL ödenek ayrıldığını bu ödeneğin de ancak 5 milyar 750 milyon YTL'sinin zam olarak ödenebileceğini bildirdi. Maliye Bakanlığı'nın bütçede bu rakamı ayırmasına karşın Kamu-Sen'in zam talebi maliyeye 14 milyar 288 milyon YTL'lik bir yük getirirken Memur-Sen'in talebi ise 23 milyar 136 milyonluk bir yük getiriyor.

-AÇLIK SINIRI MI ÖLÜM SINIRI MI?-

Toplu görüşmelerin bugünkü oturumunda açlık sınırı tartışması da yaşandı. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı Kamu-Sen'e göre 1012 YTL, Memur-Sen'e göre ise 820 YTL olmasına karşın TÜİK açlık sınırını 255 TL olarak hesapladığını açıkladı. TÜİK geçen yıl bu rakamı 222 YTL olarak açıklamıştı. Açlık sınırı rakamları arasına bir uçurum ortaya çıkınca Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız TÜİK'in rakamının açlık değil ölüm sınırı olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu aradaki farkın nedenini sorarak bunun nedenlerini sordu. TÜİK yetkililerinin bu konuda, "Sendikalar açlık sınırını yüksek tutma yarışı içindeler" sözlerine sendikacılar tepki gösterdi.

Sendikaların beklentilerine karşın hükümetin bugün bir zam oranı teklif etmesi beklenmiyor. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title