Haberler

Teknoloji İbadete Girdi Zikirmatik Günde 15 Bin Tl'lik Satışı Yakaladı

Zikirmatik, Kıble Gösteren Pusula ve Elektronik Tespih Gibi Yeni Teknolojilerle Donatılan İbadet Ürünleri Pazarı Hızla Büyüyor. Kelime -İ Tevhid'i Yüzlerce Kez Tekrarlamak Gibi 'Tespih' Hacmini Aşan Durumlarda Zikirmatik Kullanılıyor.

Zikirmatik, kıble gösteren pusula ve elektronik tespih gibi yeni teknolojilerle donatılan ibadet ürünleri pazarı hızla büyüyor. Kelime-i Tevhid’i yüzlerce kez tekrarlamak gibi ’tespih’ hacmini aşan durumlarda zikirmatik kullanılıyor.

ELEKTRONİK tespih, zikirmatik ve kıble pusulası gibi ürünlerde yeni teknolojilerin uygulanmasıyla rekabet giderek artıyor ve pazarın parasal büyüklüğü de hızla yükseliyor. Son dönemlerde satışları artan zikirmatik ise yoğun ilgi görüyor. Örneğin, yüzlerce kere Kelime-i Tevhid söylemek için zikirmatik kullanılıyor. Ve böylece sayı doğru olarak tamamlanmış oluyor. Aynı yöntemle onlarca okunması gereken dualarda da zikirmatik kullanılarak hedeflenen rakam doğru şekilde tamamlanmış oluyor. Bu ürünlerden Türkiye’de günde değeri 15 bin TL’yi bulan 5 bin adet satıldığı tahmin ediliyor.

Zikirmatik 3 TL

Türkiye’ye daha çok Çin’den gelen ve Ramazan ayı ile hac döneminde satışları artan zikirmatik ve kıble pusulası gibi ürünler sektörü canlı tutuyor. Zikirmatiklerin fiyatları ortalama 3 lira. Elektronik tespihlerin fiyatları ise 5 liradan başlayıp 15 liraya kadar çıkabiliyor. Son dönemlerde kıble gösteren pusulalar da ilgi görüyor. Birçok çeşidi bulunan bu ürünlerin fiyatları da 2-10 lira arasında değişiyor.

Yurtdışından gelen ürünlerin Türkiye’ye dağıldığı yerlerin başında ise İstanbul Eminönü geliyor. Bölgede hac malzemeleri satan yerlerde bir çok çeşidi bulunan bu ibadet ürünlerinin son dönemlerde büyük talep gördüğünü söyleyen yetkililer şu bilgileri verdi: "Bu ürünler Türkiye’ye yıllardır geliyor. Ancak son dönemlerde hem çeşitleri arttı hem de pazarı büyüdü. Çünkü daha önce Japonya’dan geliyorlardı. Bu ürünler daha sağlam ve uzun ömürlüydü. Çin’in pazara girişiyle fiyat avantajı ortaya çıktı. Talepler arttı pazar büyüdü."

Hac dönemi yüksek talep

Bu ürünleri ibadet seti olarak sattıklarını söyleyen Berat Pazarlama’nın Yöneticisi Hamdi Demir, şu bilgileri verdi: "Bu ürünlerin satışları dönemsel olarak değişiyor. Ramazan ayında ve hac dönemlerinde ibadet seti olarak satıyoruz. Tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Çünkü ibadet sırasında okunması gereken yüzlerce dua zikirmatik ile doğru olarak tamamlanabiliyor. Namaz kılanların kıbleyi bulabilmesi için de kıble pusulası çok kullanışlı."

TV’de set halinde satıyorlar

AĞUSTOS ayında Berat TV’den satışlara başladıklarını anlatan Berat Pazarlama Yöneticisi Hamdi Demir, şöyle konuştu: "Bu ürünleri ibadet seti olarak gönderiyoruz. İçerisinde seccade, kıble gösteren pusula, zikirmatik, tülbent, tespih, Kuran-ı Kerim ve küçük bir dua kitabı bulunuyor. Bu setin fiyatı da 30 TL. 5 TL’de ulaşım bedeli alıyoruz. Bu setin satışlarına geçen ağustosta başladık. Televizyon kanalı aracılığıyla 10 bine yakın set sattık."

Teknolojik ürünler ibadet sırasında kullanılabilir

TENOLOJİNİN hayatı kolaylaştırdığına dikkat çeken ünlü İlahiyatçı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Peygamberimiz Hz. Muhammed’in bazı hadislerinde dua etmek için sayısal ifadelerin yer aldığı doğrudur. Yapılan duanın kabul olması sayıyla değil kalple ilgilidir. Dua ederken teknolojik ürünleri kullanmak ibadet ruhuna aykırı değildir. Hayatı kolaylaştıran teknolojiden ibadet esnasında da yararlanılabilir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title