Haberler

Şeftali dalında 3, tezgahta 10 lira

Güncelleme:

Şeftali dalında 3, tezgahta 10 lira Bursa'nın İnegöl ilçesinde bu yıl rekolte fazlası veren şeftali çiftçinin elinde kaldı.

Şeftali dalında 3, tezgahta 10 lira

BURSA - Bursa'nın İnegöl ilçesinde bu yıl rekolte fazlası veren şeftali çiftçinin elinde kaldı. Şeftalide yaşanan bolluk nedeniyle tarlada kilosu 3 TL'ye, pazarda ise 10 TL'ye satılıyor. Şeftali üreticileri fiyatların düşmesine isyan etti.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İsaören Mahallesinde hasadı devam eden şeftali tarlasında incelemede bulundu.

Tarlada 3 pazarda 10 lira

Açıklama yapan Sezai Çelik, "Şeftali hasadının devam ettiği şu günlerde, İnegöl'de en çok şeftali üretiminin yapıldığı İsaören mahallesindeyiz. İnegöl'ümüzde toplam da 7 bin ton civarında şeftali yetiştiriliyor. Bunun 4 bin tonu bu civarda yetiştiriliyor. Biliyorsunuz daha önceden erkenci şeftalilerle ilgili haber yapmıştık. O sırada şeftalinin fiyatı 8-9 lira civarında gidiyordu. Umudumuz kalite arttıkça fiyatın artmasıydı. Ama bugün gelin görün ki, şeftali pazarda 10 lira, marketlerde 25 lira. Ama dalında 3 lira. Genel Başkanımız bizden haftalık ürünlerle ilgili fiyat alır. Çiftçiden sofraya giden süreçle ilgili. Şuan da şeftali dalında 3 lira, süper marketlerde 25 lira. Bunu kim yapıyor, neden oluyor. Ben size onu anlatayım. Geçen sene şeftali 8-9 lira civarında alıcı buldu. Neden buldu? Ülkenin birçok yerinde kış sert geçtiği için don oldu, kırağı oldu. Şeftali azdı. O nedenle şeftali geçen sene 8-9 liraya alıcı buldu. Bu sene şeftali üretiminde girdi maliyetleri yüzde 200 arttı. Ona rağmen şeftali 3 lira. Aroma bile şeftaliyi 2 liraya alıyor. Millet aromaya şeftali topluyor. Şu gördüğünüz sofralık şeftaliyi aromaya toplayıp satıyor. Bu arada biz şunu gördük; demek ki bizim ülke genelinde ki şeftalimiz hava koşullarından etkilenmediği zaman iç piyasaya fazla geliyor. Üretim fazla olunca elde kalma söz konusu oluyor. Bunu bilen tüccarlarda ayağına kurşun sıkıyor. Neden? Bu çiftçi şeftaliden 2 sene üst üste para kazanmazsa bu şeftaliyi kesecek. Sen daha sonra 3. sene burada şeftaliyi mi bulacaksın? İhracata mal toplayan da buradan 4 liraya mal topluyor. Neden bunu yapıyorsunuz? Yazık ya. Sen bu şeftali üreticini mutlu etti, seneye de üretsin. Para kazanmadığı zaman zaten kesiyor. Daha önceki yıllarda da bu durum olmuştu. Bu şeftaliler yaşlı değil. Bir ara şeftali kesimi olmuştu, şeftali pahalanmıştı. Şeftalimizin yüzde 50'si hasat oldu. Daha yüzde 50'si ağaçta. Devletimiz aracılığıyla ihracat kanalının açılması lazım. Büyükşehir Belediyesi bu konularda devreye gidiyor. Kendilerini de arayacağım. İnşallah onlarda devreye girer. Bu şeftalinin ihracatıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa, onlarında çalışma yapacağını umuyorum" dedi.

Şeftali fiyatları üzdü

Çiftçi Pervin Baydar ise, "Çiftçiyi mahvettiler. İlaca ayrı para, mazota ayrı para, suya ayrı para. Her şeye zam oldu ama bu çiftçinin hali ne olacak bilmiyorum. Yani hiçbir şey yok. Hiçbir şey kazanamıyoruz. Günden güne fiyatları düşürüyorlar. Yani 6-7 lira ile başlayıp şuan da 3-4 liraya şeftali gidiyor. Yazık, günah. Biz pazardan bunu 15-20 liradan alıyoruz. İşçi ayrı para. Her şeyin fiyatı artıyor. Ama bu şeftali nedense yerinde sayıyor. Geçen sene şeftali yok dedik. Bu sene şeftali var ama yine aynı. Bizim için hiçbir şey değişmiyor. Halimizi de görüyorsunuz" dedi.

Soğuk hava depoları zor durumda

İsaören Mahallesi Kırsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu," Şeftali hasadımızın yaklaşık yüzde 50'sini bitirmiş bulunmaktayız. 15 Eylül'e kadar da hasadımız devam edecek. Şuanda geldiğimiz nokta da şeftalinin kilosu 3 lira, aroma da ise 2 liraya alıcı buluyor. Biz bu şeftaliyi daha önceki yıllarda fiyatlar biraz düştüğünde soğuk hava depomuza çekiyorduk. Burada belli bir süre beklettikten sonra tekrar piyasaya sürüyorduk. Lakin şuanda soğuk hava deposundaki girdi maliyetlerinin çok aşırı yükselmesinden, elektriğe yüzde 150 civarında zam gelmesinden dolayı şuan da üreticimiz ürünlerini soğuk hava deposuna da koyamıyor. Çünkü soğuk hava deposunun maliyetleri de yükseldi. Bu yüzden devlet büyüklerimizin kooperatiflere bir el atmasını istiyoruz. Çiftçimize destek olmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İnegöl Bursa Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title