Haberler

MTB Başkanı Özdemir: "Bakliyat, geleceğin gıdası"

Güncelleme:

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat ürünlerinin tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumunda olduğunu belirterek, "Bakliyat, et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahiptir" dedi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat ürünlerinin tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumunda olduğunu belirterek, "Bakliyat, et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahiptir" dedi.

Özdemir, ' Dünya Bakliyat Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edildiğini, takip eden süreçte ise her yılın 10 Şubat tarihinin, ' Dünya Bakliyat Günü' olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu süreçte bakliyatın faydalarına yönelik olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Özdemir, bundan sonraki aşamada da oluşan bu farkındalığın artarak devam etmesini sağlamak gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık için bakliyat

Bakliyatın, et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, "Demir, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Kolestrol ve gluten içermez. Glisemik indeks değeri ve yağ oranı düşük, anti alerjik gıdalardır. Bu özellikleri ile bakliyat obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi çağımızın yaygın hastalıkları ile mücadelede uzmanlar tarafından sıkça önerilmektedir.

Ayrıca virüslerin çoğalmasını önleyen antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik özellikleri sayesinde son iki yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde oldukça etkin gıdalardır" ifadelerini kullandı.

Üretici ve çevre için bakliyat

Açıklamasında, kuru baklagillerin birçok ürüne kıyasla daha az su ve gübreye ihtiyaç duyduğunu belirten Özdemir, "Bunun kaynağı ise kuru baklagillerin büyüme döneminde toprağa azot takviyesi yapıyor olmasıdır. Bu şekilde toprağın ömrü uzamakta ve verimi artmaktadır. Dolayısıyla aynı topraktan sürekli olarak ve yüksek verimde ürün alınmasını sağlar. Ayrıca kuru baklagiller zengin gen çeşitliliği ile içerisinden geçmekte olduğumuz iklim değişikliği sürecinde birçok iklime ve toprağa uygun türlere sahiptir. Böylece hem üretici için faydalıdır hem de çevre dostu ürünlerdir" diye konuştu.

Geleceğin gıdası

Bakliyatın, tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumunda olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti; "Her yıl giderek daha da kıymetlenen bir ürün grubudur. Bu bağlamda bakliyat üretimi ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşılması amacıyla '10 Şubat Dünya Bakliyat Günü'nün, politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mersin Ticaret Borsası Dünya Bakliyat Günü Abdullah Özdemir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title