Haberler

Küresel Piyasalar Fed'in Hamlesi İçin Tetikte

Garanti Yatırım Ekonomisti Altınsaç."Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce zaten piyasaları buna hazırlayacağını düşünüyoruz" Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Tokalı."Global olarak parasal genişleme politikalarından çıkış,"...

- Garanti Yatırım Ekonomisti Altınsaç:

" Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce zaten piyasaları buna hazırlayacağını düşünüyoruz"

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Tokalı:

"Global olarak parasal genişleme politikalarından çıkış, içeride faizlerde yukarı yönlü baskıların, kurda ise değerlenme baskılarının daha fazla hissedileceği bir dönemi tekrar başlatabileceğini söylemek mümkün"

Ata Yatırım Başekonomisti Girgin:

" Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırması hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceği gibi Türkiye'yi de etkileyecektir"

Ekonomistler FED'in parasal genişlemeyi sonlandırması durumunda bunun küresel piyasalara, yurt içine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikalarına etkilerini AA muhabirine değerlendirdi. Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce piyasaları buna hazırlayacağını düşündüklerini belirterek, "Muhtemelen şu anda o aşamadayız. Fed tarafında parasal genişlemenin kademeli olarak azaltılması, ABD 10 yıllık tahvillerine elbette satış getirecektir" dedi.

Öztok, ABD 10 yıllık tahvill faizinde yaşanacak baskının da Türkiye'de de faizlerin kademeli yükselişine sebep olacağına dikkati çekerek, genel olarak kısa vade de Türk finansal piyasalarında tıpkı diğer gelişmekte olan ülke  piyasalarında olduğu gibi satış görürüz. Orta-uzun vade de ise piyasaların yönünü Türkiye'nin kendi iç dinamikleri (büyüme ve faiz gibi) belirler" değerlendirmesini yaptı.

Fed'in bu politikası sonucunda Türkiye'den para çıkışı olursa, bunun Türk lirasının değer kaybetmesine sebep olabileceğini vurgulayan Öztok, bu durumda da TCMB'nin faizi sınırlı da olsa yükselterek yanıt verebileceği öngörüsünde bulundu.

Uzun vadede ise faizin yönünü yine enflasyon ve büyümenin belirleyeceğine dikkati çeken Öztok, şunları aktardı:

"Büyümede bir baskı olmazsa Fed'in politikaları sonucunda daha yüksek bir faizle karşılaşırken, diğer ihtiyati politika araçlarında, munzam gibi, daha yumuşak bir politika uygulanır. Fed'in politikası sonucunda ciddi para cıkışı yaşanırsa bu durumda büyüme olumsuz etkilenir. TL'de değer kaybı olursa bu da enflasyona yansır. Faizler yükselir. Bunlar olası kısa vadeli etkiler. Fakat bu süreç Fed tarafından kontrollü şekilde yapıldığı takdirde Türkiye'nin iç dinamikleri öne çıkar ve orta-uzun vadede Fed kaynaklı bir etkileşim olmaz."

Para ve kur politikalarında yön değişikliği

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı da Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmasının, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin para ve kur politikalarında yön değişikliğine neden olacağını belirterek, global düşük faiz ortamında "düşük faiz ve rezervleri artırıcı makro ihtiyati tedbirler" politikasını yürüten TCMB'nin de para ve kur politikasında parasal sıkılaşmanın daha ağırlıklı hissedileceği bir dönemin başlayacağını söyledi.

Düşük faiz ortamında sıcak paranın kontrollü girişine yönelik şekillenen para politikasının, global faizlerin yükseldiği dönemde kur savaşlarını geri planda bırakacak yönde oluşacağını ifade eden Tokalı, parasal sıkılaşmanın derecesinde ise, içeride enflasyon ve cari açık gelişmelerinin belirleyici olacağını kaydetti.

Tokalı, enflasyon dinamiklerinde yukarı yönlü baskıların sınırlı kaldığı tablonun korunmasının, sıkılaşma adımlarının da ılımlı gerçekleşmesini sağlayacağına değinerek, global olarak parasal genişleme politikalarından çıkışın, içeride faizlerde yukarı yönlü baskıların, kurda ise değerlenme baskılarının daha fazla hissedileceği bir dönemi tekrar başlatabileceğini söylemenin mümkün olduğunu bildirdi.

-"TL'de yaşanan oynaklık büyüme de oynaklık demek"

Ata Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin ise Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmasının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri etkilyeceği gibi Türkiye'yi de etkileyeceğini belirterek, "Sonuçta küresel likiditede bir azalma anlamına geleceği için son 5 senedir piyasaları destekleyen küresel likiditenin etkisi yavaş yavaş azalmış olacaktır" dedi.

Böyle bir durumda uzunca bir zamandır düşük seviyelerde seyreden faiz oranları, yerel para birimlerinin dolar karşısında değeri, hisse senedi piyasaları ve de emtia fiyatlarının bu durumdan etkileneceğini vurgulayan Girgin,  şunları aktardı:

"TCMB, hem fazla sermaye girişlerini kontrol etmek hem de sermaye çıkışlarını kontrol etmek anlamında çeşitli enstrümanlara sahiptir. Bu durum, TL'yi çekici hale getirmemek ve finansal stabiliteyi düzenlemek için uygulanan faiz indirim politikasında değişikliğe neden olabilir. Merkez Bankası TL'de yaşanacak oynaklığın diğer makro göstergelerde oynaklık ve en sonunda büyüme de oynaklık demek olduğunu bildiğinden mümkün olduğunca kontrollü bir geçiş dönemi yaşanmasına gayret edecektir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Garanti Yatırım Elif Girgin Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title