Haberler

Kumtör Altın Madeni'nin mülkiyeti tamamen Kırgızistan'a geçti

Güncelleme:

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kanada merkezli şirketin işlettiği Kumtör Altın Madeni'nin mülkiyetinin tamamen Kırgızistan'a geçtiğini duyurdu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kanada merkezli şirketin işlettiği Kumtör Altın Madeni'nin mülkiyetinin tamamen Kırgızistan'a geçtiğini duyurdu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı halka hitabında, Kanada merkezli Centerra Gold Inc. işlettiği Kumtör Altın Madeni'nin mülkiyetinin tamamen Kırgızistan'a geçtiğini duyurarak, Kumtör madenine ilişkin anlaşmazlığı düzenleyen anlaşmanın imzalandığını belirtti.

"En büyük zenginliğimiz olan Kumtör madeninin tamamen ve sonsuza dek Kırgızistan'ın mülkiyetine geçmesini sağlayabildik" ifadelerini kullanan Caparov, bunu ülke tarihinde dönüm noktası olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Caparov, "Halkımız bugün kendi kaderi için sorumluluğu aldı. Milli çıkarın korunması böyle olmalı. Bu başarımızla halkımızı içten tebrik ediyorum" dedi.

İmzalanan anlaşma uyarınca artık Kumtör Gold şirketinin yüzde 100 hissesinin artık Kırgızistan devletine ait olduğunu ifade eden Caparov, 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren madenden elde edilen 323 milyon dolar gelirin Kırgızistan'a ait olduğunu kabul ettirdiklerini söyledi.

Caparov, Kanadalı şirketin geçen yılın üçüncü çeyreği için 11 milyon dolar temettü ödeyeceğini kaydederek, ayrıca Centerra Gold'un doğal kaynakların korunması için Kırgızistan'a 50 milyon dolar ödeyeceğini aktardı. Ayrıca 53 milyon dolar tutarındaki ıslah fonu üzerindeki kontrolün Kırgızistan'a iade edileceğini belirten Caparov, devlet şirketi "Kırgızaltın"ın Centerra'daki tüm hisselerini geri bu şirkete geri vereceğini ve Kumtör şirketinin yüzde 100 hissesini alacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Caparov, söz konusu anlaşma ile her iki tarafın karşılıklı taleplerinin geri çekileceğini, tüm davaların sorumluluk kabul edilmeksizin sona ereceğini sözlerine ekledi.

Kumtör madeni

Kırgızistan, Kanadalı şirketin 2004 yılından bu yana işlettiği Kumtör madenini çevreye büyük zarar vermek ve ulusal çıkarları karşılamamak gerekçesiyle mayıs ayında madene kayyum atamıştı. Suçlamaları kabul etmeyen Centerra Gold şirketi, Ontario Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. Kumtör madeni, 2020'de ülke ekonomisinin yüzde 12,5'ini oluşturmuştu.

Kumtör projesinde yolsuzluk davası açılmıştı

Kumtör madeni, ülkede aralarında eski başbakan, bakan ve milletvekillerinin bulunduğu yetkililerin yolsuzluktan gözaltına alınmasına neden olmuştu. Kumtör projesinde yolsuzluk olaylarına ilişkin açılan dava dahilinde eski Başbakanlar Muhammedkalıy Abılgaziyev, Ömürbek Babanov, milletvekilleri İshak Pirmatov, Töröbay Zulpukarov ve diğer yetkililer gözaltına alınmıştı.

2005 ayaklanmasından sonra Rusya'ya sığınan eski Cumhurbaşkanı Askar Akayev de Kumtör davasında ifadesi alınması için 16 yıl sonra ülkeye getirilmişti. - BİŞKEK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kırgızistan Kanada Ekonomi Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title