Haberler

Kaliforniya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Odean Açıklaması

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley öğretim üyesi Prof.

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley öğretim üyesi Prof. Terrance Odean, kurumsal yatırımcıların daha aşırı güvenli kararlar aldıklarını, bunun da onları probleme sürüklediğini belirterek, " Aşırı güven yatırımcının aşırı işlem yapmasına sebep oluyor. Bu da kazancı düşürüyor" dedi.

Davranışsal Finans konusunda çalışan Odean, İMKB Konferans Salonu'nda

"Investor's Worst Enemy" başlıklı bir konferans verdi.

Odean, finansı anlamak için olasılığı bilmek gerektiğini belirterek, insanoğlunun olasılığa karşı sezgisel bir yapısının olmadığını söyledi.

İnsanların deneme yanılma yoluyla olasılığı öğrenmeye çalıştığını vurgulayan Odeon, şöyle konuştu:

"Eugene Fama'nın dediği gibi pazar, fiyatların mevcut bilgiyi yansıttığı durumda verimlidir. Benim için verimli pazarlarda herkesin eşit kazanma şansı vardır. Piyasalar poker oyunu gibidir. Pazardaki profesyoneller, naif ve turist yatırımcılardan daha fazla yeteneğe ve imkana sahip. Bireysel yatırımcı davranışı neden önemli- Pişman olmaktan kaçma isteği kaybedenlerle olmaya itiyor yatırımcıyı. Güzel çeşitlendirilmiş bir portföyünüz olmalı ama insanlar bunun önemini bilmiyor. Pazardaki yatırımcı, kendini ortalamanın üstünde görür. Psikolojik önyargılarımız vardır aşırı güveni tetikleyen. Kendimizden getirdiğimiz önyargılar var. Bir başarı varsa insanlar, bunu kendilerine, başarısız olurlarsa kötü şansa bağlar. Yatırımcılar yeteneklerini bilmiyorlar. Başarılı yatırımcılar zaman içinde çok aşırı güvenli oluyorlar. Kurumsal yatırımcılar da daha aşırı güvenli kararlar alırlar bu da onları probleme sürükler. Aşırı güven yatırımcının aşırı işlem yapmasına sebep oluyor. Bu da kazancı düşürüyor."

-"Finans gibi konularda erkekler kadınlara göre daha özgüvenli"-

Odeon, erkek ve kadınların farklı aşırı özgüven eğilimi gösterdiğini belirterek, "Finans gibi konularda erkekler daha özgüvenli. Telefon ve online yöntem ile işlem yapan yatırımcıyı incelediğimizde online olanlar daha çok işlem yapmışlar. Eğer bir hisse alır, kar ederek satarsanız iyi hissederseniz. Ancak, satamazsanız kötü hissedersiniz. Amerikalı yatırımcılar düşüşteki hisselerini ellerinde tutmaya devam ederler. Kazananları satma, kaybedenleri tutma eğilimi var" diye konuştu.

Tek bir şey üzerine odaklanıldığında başka şeylerin görülemeyeceğine vurgu yapan Odeon, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bireysel yatırımcılar alacağı hisseleri nasıl seçiyor- Yatırımcılar ilgilendikleri hisseler üzerinde dururlar, çevrelerinde duyarlar, etrafındakilere soruyorlar. Farklı referanslarımız ve farklı seçimlerimiz ve önceliklerimiz var. İnandığınız konular üzerine odaklanırsınız. Bireysel yatırımcılarda pazarın satın alma ilgisi dikkati çeker. Çeşitli portföylerimizin olması bize kazanç sağlar, ama insanlar bunun önemini bilmiyor. Başarılı yatırımcılar başarılarını çok abartıyorlar. Aşırı güven sahibi oluyorlar. Yatırımcılar, performans takip ediyorlar. Yeni paranın yüzde 39'unun ortak fonlara gittiğini görüyoruz. Yani bir önce en iyi performans gösteren ilk 10 firmaya gidiyor."

-Yatırımcı belli şablonların tekrarlanmasını bekliyor"-

Odeon, pazarın tamamen resmi olduğuna inanmadığını belirterek,

"Beklenebilir bir tercih ve aynı zamanda çok fazla rastlantısallık var. Yatırımcılar pazarın her zaman rastlantısal olduğunu küçümsüyor. Geçen yıl düşen bir hissenin yine düşmesini ya da çıkan bir hissenin yine çıkmasını bekliyorlar. Belli şablonların tekrarlanmasını bekliyorlar ki insanoğlu genel olarak belli şablonların tekrarlanmasını bekler. Bunun gerçekleşmediğini görmek çok pahalıya mal olur bize. Yatırımcıların daha uzun vadeli yatırımlar yapmasını istiyorum. ticari maliyetlerinizi kontrol edin" şeklinde konuştu.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title