Haberler

Jeotermal suyla ısıtılan seraya 120 bin domates fidesi dikildi

Güncelleme:

Jeotermal suyla ısıtılan seraya 120 bin domates fidesi dikildiSİVAS'ta Sıcak Çermik bölgesinde 60 dönümlük arazi üzerine kurulan ve 40 dönümü tamamen jeotermal suyla ısıtılan bölgenin ilk cam serasına 120 bin domates fide dikimi gerçekleştirildi.

Jeotermal suyla ısıtılan seraya 120 bin domates fidesi dikildi

SİVAS'ta Sıcak Çermik bölgesinde 60 dönümlük arazi üzerine kurulan ve 40 dönümü tamamen jeotermal suyla ısıtılan bölgenin ilk cam serasına 120 bin domates fide dikimi gerçekleştirildi.

Bölgede yaklaşık 1 yıl önce inşasına başlanılan cam sera projesinin yapımı tamamladı. 60 dönümlük arazi üzerinde 40 dönüm tamamen jeotermal suyla ısıtılacak bölgenin ilk cam serasına 120 bin domates fide dikimi yapıldı. Fidan dikim programına Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, seranın sahibi eski belediye başkanı ve iş insanı Sami Aydın ve il protokolü katıldı. Fide dikimi gerçekleştirilen serada 1 dekarlık yerden yaklaşık 45 ila 55 ton ürün alınması hedefleniyor. Üretilen domatesler ise Avrupa ve Rusya'ya ihraç edilecek.

'SİVAS BÜYÜK BİR DEĞER KAZANDI'

Fide dikiminde konuşan Vali Salih Ayhan, "Güzel ve hayırlı bir iş için hep birlikte önce bismillah diyoruz. Öncelikle cesur yürekli yatırımcılara  rabbim bol bereketli kazançlar eylesin. Sivas çok da büyük bir değer kazandı. Yüksek bir teknoloji ufuk açan bir hizmeti Sivas'a katma değer katacak bir proje şehrimize kazandırıldı. İşletme sahibini cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Şöyle filmi geriye çevirdiğimizde bu projenin gerçekleşmemesi için yapılan manipülasyonlar da aklıma gelince gelip şimdi tesisi de görünce gurur duyulmamak elde değil. Öncelikle o manipülasyon yapanları mahcup ettikleri için tebrik ediyorum. Gerçekten bu proje benim en çok heyecanlandığım projeden birisi olduğunu da söyleyebilirim. Her alanda Sivas gelişiyor. Ama tarım alanın da bambaşka gelişmeler var. Sivas'ın tarımda çok iyi bir noktada ivme kazandığını da söyleyebilirim. Termali sadece sağlık turizmi sadece sağlık alanında değil görsel ve kültürel amaçla da kullanıyoruz. Altınkale ile birlikte, geleneksel çadır alanları, meydan, oteller ve sera adete buraya katma bir değer kattı" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRLE ÜRETİM BÜYÜYECEK'

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, "Sivas'a vizyon verecek, ufuk açacak, katma değeri yüksek tesisi böyle modern dünya çapında serayı kazandırdığınız için teşekkür ediyorum. Devletin bu dönemde yapacağı üretim noktasında işler bellidir. Devlet alt yapıyı, organizasyonu ve güvenliği sağlayacak. Ama Türkiye'nin büyümesi özel sektörün atılımlarıyla inşallah üretim büyüyecek. Başkanımızda herkesin çeşitli bahaneler ile yatırım yapalım mı yapmayalım mı dediği noktada elini taşın altına koyarak böyle güzel, modern, kadın istihdam odaklı bir projeyi şehrimize kazandırdığı için çok teşekkür ederim" diye konuştu.

'YUZDE 70-75 ORANINDA KADINLAR ÇALIŞACAK'

İşletme sahibi iş insanı Sami Aydın da artık Sivas'ın sağlık açısından şifalı Sıcak Çermik suyunun artık tarım alanında kullanılacağını belirterek, "Dünya da hangi şartlar olursa olsun hepimizin gıdaya ihtiyacı var. Bunun geçen sene de ülkemizde sıkıntısını kış döneminde yaşadık. Bu vesile ile Sivasımız ve ülkemiz için önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan da böyle bir sistem ile Sivas'a yeni bir sektör kazandırma arzusundayız. Biz bu tür yatırımların Sivas'ta fazla olmasını arzu ediyoruz. Çünkü Sivas bu alanda bir merkez olursa hem yatırımcı hem Sivas kazanacaktır. İl Özel İdaremiz ve Sayın Valimiz ile yeni bir kuyu vuruyoruz. Oradaki hedefimiz daha yüksek ısıda bir su elde edebilmek. Şu an bizim suyumuz 48 derece, yeni kuyuda beklentimiz 65 derece. Eğer o da elde edilirse bu proje Sivas'ta çok daha verimli olacaktır. Bu sürede yüzde 70-75 oranında kadınlar çalışacak. Yani kadın istihdamına da önemli bir katkı olacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Çermik Sivas Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title