Haberler

Kredi kartlarına düzenleme sinyali! İşte masada bulunan seçenekler

Güncelleme:

Yüksek enflasyon nedeniyle pek çok gıda ve hizmet ürünü pahalanırken vatandaş, kredi kartlarına yönelerek çıkış yolu aramaya başladı. Kartların aşırı kullanımı, bir düzenleme yapılacağı iddialarını ortaya çıkardı. Merkez Bankası'ndan henüz resmi bir açıklama gelmezken kartlarda limit azaltımı, taksit azaltma ve asgari ödemenin artırılması gibi seçeneklerin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Hayat pahalılığı, nakite ulaşmakta sıkıntı çeken vatandaşları bir süredir kredi kartı kullanımına yönlendirdi. Kart borçlarının yaklaşık 2 trilyon liraya ulaşmasıyla bir düzenlemeye gidilmesi ihtimali ortaya çıktı.

DÜZENLEME OLMALI AMA EKONOMİ DE HESABA KATILMALI

Merkez Bankası'nın politika faizine paralel olarak yükselen kart faizlerine karşın kullanımda bir azalma olmaması dikkat çekerken süreçle ilgili birkaç tedbirin uygulamaya alınacağı kulislerde konuşuluyor. Henüz resmi bir açıklamanın yapılmadığı konuyla ilgili yapılacak düzenlemelerin faiz artışı, limitte azaltma ve nakit çekime sınırlandırma getirilmesi olarak öne çıktığı görülüyor.

Uzmanlar, kartlarla ilgili düzenlemenin gerekli olduğunu ancak uygulama sırasında ekonominin de hesaba katılmasının zorunluluğunu belirtiyor. Kartlarla ilgili pek çok düzenleme seçeneği bulunurken hepsinin tek seferde yürürlüğe konması yerine birkaçının öne alınabileceğine işaret ediliyor.

FAİZ ARTIŞI

Vatandaşın kart borçlanmalarında faiz ödemekten kurtulması, son ödeme tarihini geçirmemesi ve borcun yalnız asgarisini ödememekle mümkün oluyor. Son dönemde kart kullanımı artarken borcun son ödeme tarihine bırakılması ve yalnızca asgari ödeme tutarının yatırılması durumu söz konusu. Kartlara yapılacak faiz artışıyla kullanıcıların bu eğiliminden uzak tutulması amaçlanabilir.

LİMİT AZALTMA

Kart harcamaları enflasyona bağlı olarak artan maaşlar, kullanıcıların limitinde de artışa neden oldu. Ancak bu durum kontrolsüz harcamaların da önünü açtı. Kartlara yapılacak düzenlemede limitlerin azaltılması da seçenekler arasında bulunuyor.

ASGARİ ÖDEMENİN YÜKSELTİLMESİ

Pek çok kredi kartı kullanıcısı, borcun tamamını ödemek yerine asgari ödeme tutarını takip etmeyi tercih ederken bu durum, faiz ödemelerine ve bitmeyen borçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunun önüne geçilmesi için asgari ödeme tutarında artışa gidilmesi kredi kartlarıyla ilgili düzenleme içinde yer alabilir.

NAKİT ÇEKİMİN SINIRLANDIRILMASI

Çoğu kart kullanıcısı, ödeme sıkışıklığı yaşadığında kredi kartından nakit çekmeye başvururken borcu ödemediği her gün faiz ödemekle karşı karşıya kalıyor. Nakit çekime getirilecek sınırlandırmanın da kartlarla ilgili bir düzenleme sırasında gündeme gelmesi bekleniyor.

TAKSİTİN AZALTILMASI YA DA KALDIRILMASI

Özellikle internet alışverişlerinde çok sık tercih edilen taksitli kullanım, kartların borçlarını artırabiliyor. Özellikle elektronik eşyalarda çok sık tercih edilen taksitli alışverişlere sınırlama ya da bazı ürünlerde taksitin tamamen kaldırılması da kartlarla ilgili yapılacak düzenleme seçenekleri arasında yer alıyor.

Haberler.com / Selahattin Demirel - Ekonomi

Merkez Bankası Finans Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (15)

adana 01:

yapın herkes icralık olsun açıkta kalsın açlıktan ölsün

210
10
yanıtYanıtla
Ankara Sigortacısı:

vatansever efendi, 50 yaşında baba 18 yaşında kızına bilgisayar ayakkabı kıyafet alma kzorunda bir ayakkabıya 500 lira yı tek seferde verince ekmeği nasıl alacak senin yetiyor diye 80 milyonun maaşının yettiğini düşünme gözlüğünü çıkart etrafa bak biraz

yanıt84
yanıt3
yusuf ayan:

Bi vatansever diye şahıs var heralde bu vatanda toprağı seviyor sadece o toprakta boğul diyorum ayağı uzatacak yorgan yok kimse keyfinden karta yönelmiyor ekmegi bile kartla aliyoruz nakit yok olsada değeri yok

133
7
yanıtYanıtla
Ali Çelik:

Kredi kartını tamamen kaldırın ya nasıl olsa vatandaş da her şeyin farkına geç vardı ülke bitirdiniz

67
8
yanıtYanıtla
Nazlı Muhip:

Insanlar iyice geçinemesin istiyolar. Aman banka patronlari magdur olmasin.

62
9
yanıtYanıtla
Osman Öner:

Millet borçla yaşıyor bu duruma kendileri sorumludur

62
4
yanıtYanıtla
mehmetali güneş:

geçim sıkıntısı nedir padişahım çok yaşaaa (seçimlerde görüşürüz)

24
2
yanıtYanıtla
zafer dönmez:

Kriz sıkıntı meydana getirerek orta halli vatandaşı daha zora sokarak yıkımlar intiharlar yaratırsınız bilginiz olsun insanlar bunalımda. Sorun yaratmayın çare yaratın önümüzdeki günler Büyük mali kriz patlaması olacak

19
1
yanıtYanıtla
zafer dönmez:

Orta halli vatandaş ekonominin bel direği zaten zor geçiniyorlar kriz sıkıntı yaratmayın birileri gülüp sevinirken vatandaşı bunalıma sokmayın Önümüzdeki günlerde büyük kriz patlamaları iflas ve intiharlar yaşanacak Devlet büyükleri bu sese kulak verin gidişat iyi değil piyasa çok kötü Kulağınızı gözünüzü kapatmayın

16
1
yanıtYanıtla
Alioz:

iyide birçok insan keyiften kredi kartı kullanmıyorki. Kendini aylık kredi kartından döndürüyor. Bu tür yaşamak zorunda olan ve kredi kartını bir türlü kapatamayan insanlar ne olacak ?. Daha fazla faizle daha çok borçlanmayacak mı ?. Yada taksit sayısı düştüğünde nasıl çevirecek. vs. vs.

12
1
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title